1a femenina

No hi ha futbol

La Lliga F està paralitzada a falta d’acord entre patronal i sindicats

Les jugadores reclamen apujar el salari mínim i més marge per a la conciliació familiar

Segons la cantant Shakira, “les dones ja no ploren, les dones facturen”, però poden dir el mateix les futbolistes de la Lliga F? El campionat femení hauria d’haver arrencat ahir al vespre amb el partit inaugural entre Sevilla i el Granadilla Tenerife, però les jugadores no van saltar al terreny de joc. Una escena que es preveu que es repetirà durant tot el cap de setmana als altres set estadis de primera divisió, entre els quals el Camp Municipal de les Planes, on diumenge a les dotze del migdia hauria de disputar-se el Llevant Les Planes - Sporting de Huelva, i el Johan Cruyff, on el Barça hauria de rebre el València a les nou del vespre.

I és que les jugadores demanen una millora de les seves condicions laborals per poder dedicar-se íntegrament al futbol, amb la responsabilitat de complir amb les exigències de l’esport d’elit. Volen que jugar a futbol sigui lúnica activitat que hagin de fer per tal de mantenir-se econòmicament i hi puguin comptar també amb uns drets en matèria de conciliació de la vida personal, familiar i laboral que els permeti un desenvolupament professional satisfactori. Actualment, 130 jugadores de les aproximadament 370 que componen els clubs de la Lliga F reben menys de 23.000 euros l’any, és a dir, aquesta realitat afecta un 30% de les protagonistes i 12 dels 16 equips de la competició, amb l’excepció de les entitats més poderoses.

Les futbolistes, a través dels cinc sindicats que les representen (FutPro, Futbolistas On, AFE, UGT i CCOO), van començar aquest estiu una negociació amb la patronal per renovar el conveni amb una petició econòmica que es basava a fixar un sou mínim per a la temporada anterior, i per tant amb caràcter retroactiu, de 20.000 euros; arribar als 25.000 euros per a l’actual i apujar la xifra fins als 30.000 euros per al curs 2024/25. Les reunions entre les parts, però, lluny de ser fructíferes, van provocat un dràstic desacord, fins al punt que les jugadores van decidir iniciar una vaga de caràcter indefinit com a mostra de rebuig fins que les seves reivindicacions no siguin plenament escoltades.

“Sense F, el futbol no s’escriu igual” és l’eslògan del campionat femení, tot i que a l’hora de la veritat la patronal sembla no oferir gaire marge perquè el futbol femení espanyol imprimeixi les millors pàgines de la seva història. Des del 2019, el salari mínim és de 16.000 euros i la proposta de la Lliga F per renovar el conveni és marcar un salari mínim de 18.000 euros per a aquest curs 2023/24 i créixer fins als 25.000 euros en els propers tres anys, sumant-hi ajudes per a la cura dels fills durant els entrenaments, espais específics per a la lactància i fons d’ajuda per cursar estudis.

En un intent per evitar la parada indefinida, els sindicats van reduir les demandes de la primera proposta i van oferir cobrar un mínim de 23.000 euros aquesta temporada i renunciar a la retroactivitat de l’anterior, amb la possibilitat d’arribar als 25.000 enguany si se superen els 8 milions de benefici, però la patronal marca els límits en 20.000 euros i les futbolistes no estan disposades a traspassar xifres que elles consideren límit, així que ara per ara una diferència de 3.000 euros separa un acord entre les dues parts. “Considerem inacceptable la proposta econòmica final de la Lliga F, i ens sorprèn i entristeix la seva posició durant les negociacions, que en tot moment ha estat d’immobilisme”, van expressar els sindicats en un comunicat.

La resposta de la patronal no es va fer esperar: “No cedirem a la pressió ni acceptarem propostes que comportin el col·lapse econòmic de la competició i, per tant, el fracàs del futbol professional femení”, va anunciar en un escrit públic, i va afegir: “La vaga perjudica de manera greu la imatge del futbol femení espanyol en un moment en què tots els actors haurien d’entendre l’evident potencial de creixement del qual totes les parts es podrien haver beneficiat en el cas d’haver prevalgut l’interès comú del projecte per sobre d’interessos personals.” Les dues parts poden posar-se en contacte en qualsevol moment, però no tenen pensat tornar-se a reunir abans de dimarts.

L’escenari no és nou per a la lliga femenina, i és que just fa un any les àrbitres es van negar a dirigir partits fins que no es professionalitzés el col·lectiu de manera que totes poguessin treballar amb un contracte a la mà. Aleshores només va quedar suspesa la primera jornada, però en el cas de les jugadores, si no hi ha canvis significatius, la vaga s’allargarà almenys dues jornades. La falta d’entesa i l’abstenció de les activitats no afavoreixen l’evolució del futbol femení espanyol, i més quan 20 de les 23 campiones del món juguen en la Lliga F i 10 estan nominades a la Pilota d’Or.

LES REACCIONS

No acceptarem propostes que suposin el col·lapse econòmic de la competició i, per tant, el seu fracàs
Comunicat Lliga F
LLIGA F
Ens sorprèn i entristeix la posició de la patronal durant les negociacions, que ha estat d’immobilisme
Comunicat sindicats
El curs passat les àrbitres es van plantar perquè es professionalitzés el col·lectiu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)