Més futbol

Nou torcebraç de la federació

Selecció espanyola. Montse Tomé convoca, sense consens previ, moltes de les jugadores que divendres van firmar el comunicat en què exigien canvis a la federació abans de tornar

Embolica que fa fort. La guerra oberta entre la Federació Espanyola de Futbol i les jugadores va viure ahir un nou capítol inesperat. La nova seleccionadora, Montse Tomé, va ser presentada i va fer oficial la seva primera llista de convocades que s’ha d’enfrontar amb Suècia i Suïssa (divendres i dimarts) en la lliga de les nacions. Una llista que hauria d’haver sortit divendres passat, però que es va ajornar a causa del comunicat que 39 jugadores van firmar en què exigien uns canvis molt concrets a la federació i a la selecció com a requisit indispensable per tornar a vestir la samarreta de la selecció espanyola. La federació havia enviat un ultimàtum a les futbolistes, però no hi havia cap acord. Tot i així, Montse Tomé va convocar 21 de les jugadores que van firmar el comunicat. Hi ha catorze campiones del món, a més d’Athenea, que se’n va desmarcar, i algunes de les quinze que no van jugar el mundial, com ara Mapi, Patri i Amaiur, que ni tan sols van enviar el correu per tornar, cosa que sí que van fer Laia Aleixandri i Lucía García, també dins la llista.

Una convocatòria que va agafar per sorpresa les protagonistes. Tomé va explicar en la roda de premsa que havia parlat amb elles, però en cap moment va ser capaç d’afirmar que la convocatòria era consensuada. “Tinc tota la confiança en elles. Són professionals. Estimen aquesta professió i sé que demà seran amb nosaltres”, va dir. Una resposta que s’interpreta com una amenaça i una mesura de pressió, ja que si les futbolistes no acudeixen avui a Las Rozas, s’exposen a una sanció econòmica i a la retirada de la llicència federativa per un període d’entre dos i quinze anys. Un fet que no només seria un problema per a les jugadores, sinó també per als clubs.

Hores després, les jugadores van respondre a la federació amb un comunicat en què van reiterar la seva posició. “El comunicat deixa clar, i sense marge per a cap altra interpretació, la nostra ferma voluntat de no ser convocades per motius justificats. Aquestes afirmacions continuen plenament vigents. No s’ha transmès res diferent a cap integrant de la RFEF, per la qual cosa demanem expressament que la informació que es transmet públicament sigui rigorosa.” A més, asseguren que estudiaran les possibles conseqüències legals a les quals les exposa la federació pel fet de posar-les en una llista en què havien demanat no ser convocades “per raons ja explicades públicament” i així “prendre la millor decisió” per al seu “futur” i per a la seva “salut”. Les jugadores hi van afegir que “la convocatòria no s’ha fet dins del termini i en la forma escaient, de conformitat amb l’article 3.2 de l’Annex I del reglament sobre l’estatut i transferència de les jugadores de la FIFA”, amb la qual cosa entenen que la RFEF no es troba en disposició d’exigir-los acudir-hi i lamenten que la federació les situï en una situació que “mai” haurien desitjat.

Sense Jenni

La protagonista de les darreres setmanes després d’haver rebut un petó sense consentiment per part de Luis Rubiales va caure de la llista. Montse Tomé va explicar que és una decisió que pretén “protegir” la futbolista. “Comptem amb ella”, va dir la seleccionadora, que va explicar per què va aplaudir el discurs de Rubiales. “No em vaig sentir bé. Vam venir perquè ens ho van dir i no em sento part del que va passar allà. Vaig sentir tranquil·litat quan vaig fer el comunicat en què es veia la meva posició.”

RESPOSTA

Les jugadores reiteren la seva posició i estudien les conseqüències legals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)