Més futbol

ESPORTS

L’‘emperador’ Franz ja reposa al Valhalla

Beckenbauer mor als 78 anys i deixa un llegat extraordinari com a jugador i una etapa triomfant com a seleccionador del seu país

Franz Becken­ba­uer, icona del fut­bol ale­many i un dels millors juga­dors de tots els temps, va morir diu­menge als 78 anys al seu domi­cili, segons va con­fir­mar l’agència ale­ma­nya DPA. Com a juga­dor va rein­ven­tar una posició clau en el fut­bol, la de lliure, i ho va fer lide­rant el Bayern, que abans de la seva arri­bada només havia gua­nyat una lliga (1933), i la seva selecció va asso­lir un pal­marès extra­or­di­nari. Va aixe­car la copa del món del 1974 al seu país, va gua­nyar tres copes d’Europa segui­des amb els de Múnic (1974-76) i va ser el pri­mer defensa a ser reco­ne­gut amb la Pilota d’Or (1972 i 1976). Com a entre­na­dor va aixe­car el mun­dial del 1990, fet que el va con­ver­tir jun­ta­ment amb Zaga­llo –que va morir la vigília de Reis– en l’únic a haver assa­bo­rit el títol com a juga­dor i entre­na­dor.

El defensa ale­many, que va començar jugant a la zona ampla, va ser la nèmesi d’una altra icona del fut­bol mun­dial, Johan Cruyff, amb el qual es va enfron­tar direc­ta­ment en els cam­pi­o­nats de selec­ci­ons, com ara en la recor­dada final del 1974, i en la copa d’Europa. Abans que el Bayern assaltés el cam­pi­o­nat con­ti­nen­tal amb tres títols seguits, l’Ajax del futur ídol blau­grana havia fet el mateix entre el 1971 i el 1973.

El lliure pen­sa­dor

A Becken­ba­uer, com a altres grans ídols, no se’l recorda només pel seu pal­marès. El sobre­nom de Kàiser no era casual. Va revo­lu­ci­o­nar la posició de lliure per con­ver­tir-la en la pri­mera baula en la cons­trucció del joc del seu equip. “No va ser ell com a vega­des es diu qui va inven­tar aquesta posició. L’uru­guaià José Nasazzi durant la pre­pa­ració per al mun­dial del 1924 la va des­co­brir per pri­mer cop, però Becken­ba­uer va fer una ocu­pació d’espais dins el camp que li va per­me­tre, perquè era molt llest, fer un salt enda­vant”, explica el peri­o­dista Martí Perar­nau. “Tenia al seu cos­tat –hi afe­geix–, al Bayern i a la selecció, un juga­dor ideal per exer­cir aquest rol, que era Schwar­zen­beck, un cen­tral físic, expe­di­tiu, fort i ràpid.” A més de totes les apti­tuds que havia exhi­bit de jove com a mig­cam­pista, en una posició més endar­re­rida, l’ale­many va saber exer­cir de coman­dant.

El mun­dial del 74

Becken­ba­uer va tocar el cim el 1974, en el mun­dial jugat al seu país i amb la victòria en la final con­tra l’admi­rada taronja mecànica de Cruyff, Neeskens i Rinus Mic­hels. Per a molts el tri­omf va ser sor­pre­nent per la tra­jectòria i la situ­ació interna del mateix equip local. “Allò era una olla de grills. El selec­ci­o­na­dor, Hel­mut Schön, no tenia cap con­trol sobre els juga­dors i l’equip havia arri­bat a la final amb pro­ble­mes i amb la der­rota con­tra l’Ale­ma­nya Ori­en­tal pel mig. Holanda, en canvi, havia fet un joc exu­be­rant i aquell resul­tat va ser ines­pe­rat”, admet Perar­nau, que con­si­dera que la millor selecció en la qual va jugar Becken­ba­uer va ser la de l’Euro­copa del 1972. “Ha estat un dels millors com­bi­nats naci­o­nals que hi ha hagut mai. Eren pràcti­ca­ment els matei­xos juga­dors que dos anys després però en el seu millor moment.”

Els mun­di­als van ser el gran apa­ra­dor de l’ale­many. El 1966, amb només 20 anys i jugant al mig del camp com a direc­tor d’orques­tra, l’equip va forçar la pròrroga con­tra els angle­sos a Wem­bley, que van comp­tar amb un heroi ines­pe­rat en el temps afe­git, Roger Hunt. Qua­tre anys després, a Mèxic, va arri­bar el moment de la ven­jança. En uns quarts de final per recor­dar, Becken­ba­uer, amb la clavícula tren­cada, va resis­tir fins a la pròrroga, en què el seu inse­pa­ra­ble Müller va cla­var el 3-2 per por­tar l’equip a les semi­fi­nals. “Jugant de lliure va dei­xar de ser un juga­dor tan cere­bral com els seus pri­mers anys i va des­co­brir també aquesta faceta èpica dels grans defen­sors en les grans cites, com aquell famós par­tit”, asse­nyala Perar­nau.

Selec­ci­o­na­dor

Si com a juga­dor Becken­ba­uer va mar­car una època no només pel seu pal­marès sinó per la manera amb què va dina­mit­zar el joc dels seus equips, no es pot dir el mateix en el seu rol d’entre­na­dor. Si bé els seus resul­tats van ser gai­rebé imma­cu­lats –fina­lista a Mèxic 1986 i campió a Itàlia 1990–, les seves selec­ci­ons van que­dar lluny de mar­car un estil propi. “La seva con­tri­bució com a entre­na­dor de fut­bol va ser zero. Va esti­rar l’estil agres­siu i de donar-ho tot del fut­bol ale­many dels anys noranta, però quan ell ho va dei­xar l’equip va entrar en decadència. Va ser sim­ple­ment pragmàtic”, admet Perar­nau. Fins a l’apa­rició de Klins­mann i Joac­him Löw, la selecció no va tor­nar a aixe­car el cap. Poste­ri­or­ment Becken­ba­uer va gua­nyar una lliga amb l’Olym­pi­que de Mar­se­lla de Ber­nard Tapie. Va tor­nar al Bayern ja com a pri­mer entre­na­dor i va gua­nyar la lliga del 1994.

El ges­tor

Les tres últi­mes dècades Becken­ba­uer ja no s’havia mogut de Múnic. Va ser pre­si­dent del club fins al 2009. També va ser el pre­si­dent del comitè orga­nit­za­dor del mun­dial del 2006 i va tenir càrrecs a la fede­ració ale­ma­nya i a la FIFA. Perar­nau, que va tre­ba­llar a Múnic men­tre escri­via el lli­bre Herr Pep, una crònica de la pri­mera tem­po­rada de Guar­di­ola com a entre­na­dor al Bayern (2013-14), con­si­dera que l’afició tenia més sim­pa­tia per altres ídols i ges­tors del club, com Uli Hoe­ness i Gerd Müller, que va morir el 2022, que no pas per Becken­ba­uer. “En la cons­trucció del Bayern modern, el mateix Hoe­ness i Rum­me­nigge han tin­gut una influència molt més relle­vant que no pas la seva”, rebla el peri­o­dista.

Becken­ba­uer havia patit nom­bro­sos pro­ble­mes de salut en els dar­rers anys. Es va sot­me­tre a dues cirur­gies cardíaques i a un implant de maluc, a més de per­dre la visió d’un ull. Arran d’això, s’havia allu­nyat de la vida pública.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)