Eurocopa

Esperant Lewandowski

Lewandowski inquieta Polònia, que s’estrena avui sense el capità, fora del debut per una lesió al bíceps femoral

Màxim golejador històric del combinat polonès, als 35 anys, l’ariet pot viure la darrera gran cita amb la selecció

Un penal aturat pel porter Szczensy en una agònica tanda contra Gal·les (0-0, 4-5) va atorgar el passat mes de març l’últim bitllet per a l’eurocopa a la selecció de Polònia. D’aquesta manera, Robert Lewandowski, als 35 anys, tindrà l’oportunitat de tornar a participar en un gran torneig de seleccions, possiblement l’últim. Des de la seva aparició a l’elit, el futbolista del Barça ha jugat dos mundials (2018 i 2022) i ara afronta la seva quarta eurocopa. Es va estrenar en la del 2012, en què va ser l’autor del primer gol de la competició, i va tenir continuïtat en les edicions del 2016 i 2020. Enguany, malgrat no ser protagonista en la fase de classificació –només va ser capaç de marcar tres gols en vuit partits–, ni en la repesca, on va fer el primer gol de la tanda de penals, vol tornar a ser el vaixell insígnia a Alemanya d’una selecció que no tindrà un camí gens fàcil per classificar-se per als vuitens en un grup complicadíssim i exigent amb França, Països Baixos i Àustria.

I més sense poder comptar amb Lewandowski en l’estrena, avui contra els Països Baixos. I és que l’ariet està lesionat i es perdrà, com a mínim, el primer partit. El 9 del Barça va demanar el canvi contra en l’amistós contra Turquia per unes molèsties musculars. Les proves a què es va sotmetre van confirmar que té un trencament al bíceps femoral, que li farà perdre’s el primer partit de l’eurocopa contra els Països Baixos. L’objectiu de la selecció polonesa és que Lewandowski ja estigui disponible per a la segona cita de la fase de grups contra Àustria, previst per al divendres 21 (18 h). Inquieta, tot plegat, Polònia, que sap que necessita la seva estrella i capità de l’equip si volen millorar la imatge que van donar en el passat mundial de Qatar –van caure eliminats per una França molt superior en els vuitens– i, per què no, ser un dels equips revelació del certamen continental i superar els quarts de final –la millor posició de Polònia en una Eurocopa, el 2016–. Lewandowski tampoc s’ho vol perdre. Sap que aquest pot ser el seu últim tren i no el vol deixar escapar. Forçarà tant com faci falta.

Referència en atac

El veterà davanter va debutar amb la seva selecció el 10 de setembre del 2008 contra San Marino. Des d’aleshores, ha anotat 82 gols i ha repartit 32 assistències en 150 partits amb Polònia. És el màxim golejador històric al davant de Wlodzimier Lubanski, amb 49. Ara, mirarà de donar continuïtat a aquests números a la que va ser casa seva dotze temporades. A Alemanya va viure una prolífica carrera com a golejador. Va conquerir deu vegades la Bundesliga entre el 2010 i el 2022, primer amb la samarreta del Borussia Dortmund i després amb la del Bayern de Múnic. A terres alemanyes, Lewandowski es mou com un peix a l’aigua.

Un any complicat

Ningú dubta del seu instint golejador. Fins i tot, després d’un any complicat a can Barça. Lewandowski arriba a l’Eurocopa després d’una de les temporades més difícils de la seva dilatada carrera, tant a nivell col·lectiu com individual. El polonès ha fet un curs molt discret. Per primera vegada des de la temporada 2014/15, s’ha quedat per sota dels 20 gols en lliga. Només li havia passat en el seu primer any com a professional i en la seva primera temporada al Bayern. Enguany, entre totes les competicions, ha fet 26 gols i ha repartit 9 assistències en 53 partits. Unes xifres inferiors al 22/23, en què va anotar 33 dianes i va donar 8 assistències. A l’espera del retrobament amb Hansi Flick, als 35 anys Lewandowski afronta la fase final amb l’aval indiscutible de la seva carrera i lideratge. Primer, tocarà recuperar-se de la lesió.

ESTRELLA DE L’EQUIP

82
gols
en 150 partits repartits en 16 anys de carrera amb la selecció absoluta del seu país
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)