Més futbol

L’aventura a Mèxic

Catalans pel món

L’exentrenador del Girona, Domènec Torrent, està fent història en el futbol mexicà amb l’Atlético de San Luis, un club franquícia de l’Atlético de Madrid, fundat el 2013, que disputarà per primer cop el ‘play-off’ pel títol d'Apertura

Jordi Guerrero, Emili Ricart i Jordi Gris són els companys de viatge del tècnic colomenc

“És un equip molt i molt petit, no hi ha diners i segurament no podrem guanyar res, però ens ho passarem bé”

De Santa Coloma de Far­ners a San Luis Potosí. Domènec Tor­rent (14/07/1962) con­ti­nua ampli­ant la seva tra­jectòria en el món de les ban­que­tes. Després de pas­sar per un bon gra­pat de clubs del fut­bol gironí (Far­ners, Cassà, Pala­fru­gell, Palamós i Girona), de ser la mà dreta de Guar­di­ola al Barça, al Bayern de Múnic i al Manc­hes­ter City i, poste­ri­or­ment, repren­dre una etapa com a pri­mer entre­na­dor que l’ha dut a diri­gir el New York City, el Fla­mengo i el Gala­ta­sa­ray, el colo­menc és des del mes de maig el tècnic de l’Atlético de San Luis, el club en què està fent història a Mèxic. En aquest viatge, l’acom­pa­nyen tres cata­lans. Jordi Guer­rero, espe­ci­a­lista en l’estudi de la pilota atu­rada, és un dels assis­tents i ana­lista. L’arbu­ci­enc va ser el segon entre­na­dor del Girona durant l’etapa de Machín a Mon­ti­livi. D’altra banda, Jordi Gris també és assis­tent i s’encar­rega de l’anàlisi dels rivals, men­tre que Emili Ricart, amb un pas­sat des­ta­ca­ble al Barça, coor­dina els ser­veis mèdics i la pre­pa­ració física.

L’Atlético de San Luis, fun­dat el maig del 2013, és un club franquícia de l’Atlético de Madrid, que el març del 2017 va adqui­rir el 51% de les seves acci­ons –el per­cen­tatge ha anat aug­men­tant–, una fórmula també apli­cada al Canadà amb l’Atlético Ottawa. Per enten­dre la gesta espor­tiva i l’opor­tu­ni­tat històrica davant la qual es troba Tor­rent i el seu equip de tre­ball, convé expli­car el for­mat de com­pe­tició de la lliga mexi­cana, divi­dida en l’Aper­tura i la Clau­sura, de 17 jor­na­des cadas­cuna. Els 18 equips juguen con­tra tots en l’Aper­tura, i en la Clau­sura s’alterna l’ordre, de manera que el con­junt que ha jugat els seus par­tits com a local passa a fer-ho de visi­tant. Per tant, en cada curs hi ha 34 jor­na­des regu­lars, però dos títols de lliga en joc, com passa a Colòmbia, l’Uru­guai i altres països de l’Amèrica Lla­tina. Un cop aca­bat el tor­neig d’Aper­tura d’enguany, el quar­tet català ha guiat l’Atlético de San Luis fins a la sisena plaça, la millor clas­si­fi­cació històrica del club, i ha batut el rècord de punts (30). Aquesta posició per­met als tune­ros dis­pu­tar el play-off que dona dret a llui­tar pel títol d’Aper­tura. La pri­mera eli­mi­natòria, a doble par­tit, els ha empa­re­llat amb el Tigres UANL, ter­cer clas­si­fi­cat.

Una aven­tura, fins ara, pro­fi­tosa

Però què és el que ha dut un tècnic amb el currículum de Tor­rent a entre­nar un equip humil de Mèxic que va pujar per pri­mer cop a pri­mera divisió el 2019 i que mai ha gua­nyat cap títol en la màxima cate­go­ria? “Tenia ofer­tes del Para­na­ense bra­si­ler, de l’MLS i d’altres llocs, però em va seduir la men­ta­li­tat oberta dels seus diri­gents. És l’únic club amb el qual he pogut par­lar de fut­bol en els últims anys, i em van demos­trar que em conei­xien per­fec­ta­ment com a entre­na­dor. Fins i tot em comen­ta­ven deta­lla­da­ment la sor­tida de pilota que havíem fet anys enrere amb el New York City en un par­tit con­cret con­tra el Chi­cago. Em va sor­pren­dre el seu nivell d’estudi i conei­xe­ment, i em van convèncer. Em van trans­me­tre una sen­sació dife­rent”, explica el colo­menc, que no oblida les seves arrels. “En les pri­me­res con­ver­ses, els par­lava del nos­tre Girona. No del d’ara, sinó del d’abans, quan l’equip dan­sava per cate­go­ries infe­ri­ors. A més, com que l’Atlético de San Luis ves­teix de blanc-i-ver­mell, els vaig dir: «Jo vull fer un Girona. Per fer-ho, m’heu de seguir amb deci­si­ons impor­tants». Fins ara, han com­plert tot el que em van dir”, admet el tècnic, que abans va haver de per­su­a­dir els seus com­panys de viatge. “Als mem­bres de l’staff els vaig dir que era un equip molt petit, que no hi havia diners i que segu­ra­ment no podríem gua­nyar res, però que cre­ien en nosal­tres, que ens dei­xa­rien temps per tre­ba­llar a la nos­tra manera i que ens ho podíem pas­sar bé”.

A Mèxic, el sel­vatà ha des­co­bert un fut­bol que l’ha cap­ti­vat. “Els esta­dis són espec­ta­cu­lars, la gespa està ben cui­dada, hi ha una bona orga­nit­zació, als juga­dors els paguen molt bé i els afi­ci­o­nats són molt pas­si­o­nals. És un país amb molta cul­tura de fut­bol. A més, el fut­bo­lista mexicà és molt tècnic. Si se’ls ordena una mica tàcti­ca­ment, tenen un poten­cial enorme. En cada equip amb què ens enfron­tem, en veig un o dos que podrien jugar tran­quil·lament en la lliga espa­nyola”, des­taca l'entre­na­dor, satis­fet amb la feina feta fins ara. “El mèrit és doble, perquè sense gai­rebé poder fit­xar i amb sor­ti­des impor­tants, ens hem clas­si­fi­cat direc­ta­ment per a un play-off per pri­mer cop amb juga­dors joves. És com si el Leganés estigués llui­tant pel títol”, remarca. L’Atlético de San Luis rebrà el Tigres UANL en l’anada dels quarts de final el 27 de novem­bre, i el 30 jugarà la tor­nada a domi­cili. “Som cons­ci­ents de la difi­cul­tat, però hem superat totes les expec­ta­ti­ves. No hi tenim res a per­dre”, asse­gura Tor­rent.

Els números de Domènec Torrent a Mèxic
6a
posició.
És la millor classificació històrica de l’Atlético de San Luis en un torneig d’Apertura.
30
punts en 17 jornades.
És la millor puntuació històrica de l’Atlético de San Luis en un torneig d’Apertura.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.