Internacional

Tisorada al calendari de les seleccions

Calendari. Els grans clubs del futbol europeu exigeixen a la FIFA una retallada dels partits de seleccions, fent especial èmfasi en els amistosos i en una aposta per “la qualitat i no la quantitat”

La vaga del futbol espanyol i italià ha evidenciat, entre altres coses, els problemes per trobar dates lliures en el calendari. És un problema que s'arrossega de cada any i ara els grans clubs diuen que ja n'hi ha prou, i exigeixen mesures. Les seleccions disputen un nombre excessiu de partits i els poderosos pretenen reduir-ne la quantitat, aprofitant l'oportunitat per aportar una dosi de coherència en la necessitat de participar en les decisions de la FIFA.

Leo Messi ha estat el principal reclam a l'Índia en els amistosos d'Argentina. En lloc d'estar treballant pel club que el paga, el blaugrana ha fet un munt de quilòmetres i ha aguantat l'excés de duresa de Nigèria molt lluny de Barcelona. Tot plegat perquè la federació argentina de futbol ingressi uns calerons. Els clubs ho consideren un abús i volen posar-hi remei després del mundial del 2014. La reunió dels més poderosos, l'ECA, va comportar el vistiplau a parar els peus a la FIFA. “Moltes dates per amistosos hi són per fer caixa i res més. Hem de reduir-ho en favor de la qualitat per sobre de la quantitat, menys diners pot comportar-ne més en realitat. Respectem que hi ha d'haver partits de classificació i els campionats, però no podem acceptar dates sense cap sentit”, denunciava el president del Bayern, Karl-Heinz Rummenigge.

Entesa complicada

El procés de qualificació per a l'Eurocopa 2012 té un peatge per als clubs de set jornades dobles de partits de classificació i cinc dates per a amistosos, sense oblidar els partits de la cita de Polònia-Ucraïna, com també els amistosos de preparació que faran abans de la cita de l'estiu que ve. I aquest és un fenomen que es repeteix quan hi ha mundial, sense oblidar agreujants com ara la copa d'Àfrica, que es disputa quan les competicions d'equips estan en marxa. Problemes de calendari que els grans clubs tenen des de fa temps. Ara exigeixen una solució. “L'ideal seria una reducció de sis dates dobles en els dos anys vinents, que vol dir reduir, però que comporta un equilibri entre les seleccions i el que volen els clubs”, exposava el director executiu del Manchester United, David Gill.

L'entesa no es preveu gens fàcil. Les federacions tenen grans ingressos amb els amistosos i hi ha casos com l'anglesa, que depèn dels partits de la selecció per fer rendible l'estadi de Wembley amb uns guanys al voltant dels 22,6 milions d'euros. Les reivindicacions dels grans clubs no estan vinculades únicament als conflictes de dates i els problemes derivats d'un calendari massa dens. La FIFA i la UEFA actuen sense tenir en compte l'opinió dels equips. I això s'ha d'acabar. “És hora que els governants tinguin en compte els interessos dels clubs en la presa de decisions. Normalment no sabem com es decideixen les coses a la FIFA i hem de llegir els canvis de normativa a la premsa. S'ha d'apostar per la transparència. Hem arribat en un punt que el mal a la imatge del futbol que comporten els rumors de corrupció s'ha d'acabar”, relatava Rummennige. Canvis a l'horitzó.

CANVI A LA VISTA

Els clubs volen participar a partir d'ara en la presa de decisions de la FIFA i la UEFA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)