Nàstic

El repte de sobreviure

El Nàstic ha de sumar 34 punts en la segona volta, més del doble que en la primera (16)

Els últims anys sol millorar sensiblement en la segona meitat: ha arribat tres cops als 30 punts i l'any de l'ascens en va fer 44

El Nàstic haurà de fer una gran segona volta per aconseguir la permanència a segona A. En la primera només ha aconseguit 16 punts, la seva pitjor marca en les últimes vuit temporada en què ha militat a segona A, de manera que en la segona haurà de sumar-ne més del doble –com a mínim 34– per assegurar-se la permanència en la categoria, que se sol xifrar en 50 punts. Tot un repte. Malgrat que la temporada passada en va fer prou amb 49 punts per salvar-se d'un pèl, aquesta mateixa xifra no li va servir en la temporada 2001/02. Aquella campanya, el Nàstic va acabar la primera volta amb 18 punts, dos més que ara, i va experimentar un gran progrés en la segona, en què en va aconseguir 31. Va ser, però, una millora estèril, ja que l'equip va descendir a segona B només un any després d'haver tornat a segona A.

La millora que va experimentar el Nàstic en la segona volta de la temporada 2001/02 no és puntual. L'equip tarragoní gairebé sempre ha millorat després de la meitat de la competició. No va ser el cas, però, de la següent campanya a segona A, la 2004/05. L'equip grana, amb la salvació com a objectiu, va acabar la primera volta amb uns meritoris 32 punts, que va administrar molt bé en la segona amb gran regularitat (28) per certificar la permanència. L'any següent, el Nàstic va arribar a la jornada 21 amb els mateixos punts (32), però en la segona volta va descriure una gran trajectòria que, amb 44 punts més, el va portar a primera divisió. El Nàstic actual en faria prou amb deu punts menys que en aquella històrica segona volta. El curs 2007/08, l'equip grana va arribar al final de la primera volta amb Javi López acabat de destituir i l'equip divuitè amb 22 punts. Calia millorar en la segona per mantenir-se i, amb César Ferrando a la banqueta, ho va aconseguir, amb 30 punts més. L'any següent, amb el valencià a la banqueta, el Nàstic va ser molt regular, però millor en la segona volta (30 punts) que en la primera (27), i va acabar en una còmode desena posició. La pitjor segona volta dels últims anys la va protagonitzar la temporada 2009/10, la que va començar Ferrando i va acabar Luis César. El sisè lloc amb 32 punts de la jornada 21 no feien presagiar patiments. Hi va haver canvi a la banqueta per millorar la sintonia amb l'afició, però l'equip va empitjorar i només va aconseguir 19 punts en la segona volta. L'any passat, la mala primera volta (20 punts) la va arreglar l'equip amb Joan Carles Oliva amb una bona segona volta (29).

Per al Nàstic, per tant, no serà una novetat haver de millorar molt en la segona volta. La distància amb la zona de permanència –4 punts– no és, ni de bon tros, insalvable, però la permanència s'anirà encarint perquè, com sempre passa, tots els equips de baix s'espavilaran.

Recuperats anímicament per afrontar la segona volta

“Estem en una situació que no és nova i això pot jugar a favor nostre. Hem de jugar cada partit com una final. Sabem que serà difícil, però hi ha equip per fer-ho.” Fernando Morán n'ha viscut de tots colors en el món del futbol i per això considera que la permanència del Nàstic és possible. És la seva tercera temporada a Tarragona. En la primera, va viure una mala segona volta i l'any passat, la reacció que en la part final del campionat els va permetre segellar la permanència. “Queden molts partits, molta lliga, i la dinàmica és la de treballar i treballar”, indica el madrileny, que destaca la importància d'haver tancat la primera volta derrotant l'Elx, ja que ara comencen la segona reforçats moralment: “Ha estat un plus anímic molt important; ara tenim rivals complicats, però jugant com contra l'Elx tenim possibilitats de guanyar.” Rodri també està convençut que el Nàstic anirà a més: “Hem aconseguit la victòria que necessitàvem i hem de continuar igual. Podem guanyar qualsevol.”

Arrencades poc productives

En les últimes temporades, al Nàstic li ha costat començar amb força les segones voltes. La temporada passada, va obtenir 5 punts en els quatre primers partits, gràcies a la victòria contra el Salamanca i els empats contra Las Palmas i el Rayo Vallecano. En la campanya anterior, els grana només van guanyar un dels quatre primers partits de la segona volta, al camp del Girona, empitjorant, per tant, el bon rendiment de la primera volta. César Ferrando no trigaria a ser destituït. En la temporada 2008/09, el Nàstic va sumar 4 punts –va guanyar al camp de l'Alacant– i, en l'anterior, l'equip tarragoní va aconseguir 5 punts.