2a divisió A

DAVID MEDIÉ JIMÉNEZ

ÀRBITRE CATALÀ DE SEGONA DIVISIÓ A

“Tenim una cultura que va en contra de l'àrbitre”

El sabadellenc no creu que es pugui canviar el poc respecte que actualment hi ha en el futbol envers àrbitres i rivals

Abans de cada partit se'ls prepara amb entrenaments, vídeos i xerrades amb els seus assistents

“Partit a partit”
Amb només 30 anys, Medié Jiménez està arbitrant la seva tercera temporada a segona A. La seva ambició, com la de tot esportista, és arribar com més amunt millor però no s'hi posa presses. “S'ha d'anar partit a partit perquè si no aconsegueixes les fites et frustres i no gaudeixes”, afirma el col·legiat, que resumeix així la seva tasca: “El més important és gaudir.”
A segona A tenim una relació molt bona amb els jugadors i fins i tot parlem de coses
que no són del partit

Seguint la petja d'Estrada Fernández, David Medié Jiménez (Saba­dell, 1984) es postula com el pre­sent i el futur de l'arbi­tratge català. Diu­menge, en el Tene­rife-Mirandés, diri­girà el segon par­tit en la seva ter­cera tem­po­rada a segona divisió A. És l'únic català de la cate­go­ria i, en una visita a la redacció de L'Espor­tiu (foto), explica com és el món de l'arbi­tratge des de dins.

Per ser àrbi­tre s'ha de ser d'una altra pasta?
No. Si la gent conegués l'arbi­tratge pen­sa­ria de manera molt dife­rent. Som un espor­tista més, viat­gem, ens entre­nem, tenim objec­tius com qual­se­vol altre juga­dor. L'únic que can­via és la per­cepció. Si un juga­dor fa una actu­ació dolenta i fa el gol en l'últim minut, és l'heroi. Si l'àrbi­tre està fent una molt bona actu­ació i en l'últim minut s'equi­voca, és cul­pa­ble directe.
On troba l'adre­na­lina un àrbi­tre?
Tot i que sem­bli estrany, la troba en sor­tir d'un camp sense que es parli d'ell i havent-la encer­tat a en l'acció deter­mi­nant del par­tit. En la dis­creció, en el meu cas. També quan prens una decisió impor­tant l'encer­tes, encara que sigui impo­pu­lar.
Com és una set­mana en què ha d'arbi­trar un par­tit?
La pre­pa­ració física can­via. Dilluns i dimarts ens entre­nem més fort i els tres dies res­tants la càrrega física baixa. Després veiem vídeos dels equips, i tot i que jo ho faig cada set­mana, els dies pre­vis ho faig de manera més intensa i cen­trat en els equips que arbi­traré. Després, en la con­cen­tració a l'hotel, fem una xer­rada amb els assis­tents i veiem vídeos.
Real­ment s'estu­dia tant, el tipus de joc?
Sí, no som per­so­nes ali­e­nes al fut­bol. Ho sabem tot igual com un juga­dor de l'equip ha de saber el que cal. També és veri­tat que això depèn de cada àrbi­tre. N'hi ha que no volen saber gai­res coses perquè pre­fe­rei­xen anar més amb el que passi,
sense pre­ju­di­cis. En el meu cas vull tenir la màxima infor­mació, però no per uti­lit­zar-la com a pre­ju­dici, ja que no asse­nya­laré res que no passi, sinó per estar pre­pa­rat amb segons qui­nes coses.
Com ara...
No només em refe­reixo si hi ha juga­dors que pro­tes­ten o que es tiren o no; més aviat al tipus de joc per com m'hauré de situar, si un equip fa sovint l'estratègia del fora de joc, si atu­ren l'atac rival amb fal­tes, etc.
El prin­ci­pal canvi en els àrbi­tres res­pecte a anys ante­ri­ors és que ara són autèntics atle­tes.
Sens dubte. El canvi més visi­ble és en l'aspecte físic, però també ha can­viat la part men­tal. Fem cur­sos, xer­ra­des, tenim pre­pa­ra­dors psi­cològics... Pot­ser en l'aspecte men­tal encara ens queda una mica per millo­rar.
Com ges­ti­ona un àrbi­tre els seus pro­pis errors?
Òbvi­a­ment quan falles estàs més afec­tat que quan l'encer­tes. Jo tinc un pre­pa­ra­dor per­so­nal i tre­ba­llem aquest aspecte. Però una part molt impor­tant és la de millo­rar. Els àrbi­tres ens veiem cada par­tit més de tres vega­des valo­rant cada decisió. Tenim una estadística d'encerts i errors i en els errors mirem per què han pas­sat i com podrien no haver pas­sat.
En un repor­tatge d'aquest diari fa uns anys, l'àrbi­tre cata­lana Ana Zar­dain deia que els àrbi­tres no sem­pre són els dolents.
Sí, és així. A segona A tenim una relació molt bona amb els juga­dors, par­lem fins i tot de coses que no són del par­tit. Tenim una relació cor­dial que, com és lògic, quan comença el par­tit s'acaba. Al cap i a la fi, la feina del juga­dor és fer que l'àrbi­tre s'equi­vo­qui i la de l'àrbi­tre, cas­ti­gar les acci­ons puni­bles.
Però real­ment la feina del juga­dor ha de ser inten­tar que l'àrbi­tre s'equi­vo­qui?
És un fet cul­tu­ral. Cos­ta­ria molt aug­men­tar el res­pecte a l'àrbi­tre i al rival, tot i que seria per millo­rar. Em costa creure que hi ha un fut­bol aquí en què un juga­dor no intenta enga­nyar l'àrbi­tre o no intenta treure pro­fit d'una acció a qual­se­vol preu.
Ha influït la bipo­la­ri­tat Barça-Madrid perquè es valori encara menys l'arbi­tratge?
Jo crec que no hi té res a veure. Sim­ple­ment en el fut­bol espa­nyol hi ha una cul­tura con­tra l'àrbi­tre i ja està. És molt fàcil ata­car una per­sona que s'equi­voca, que no té segui­dors i que mai no con­tra­a­taca.
L'arbi­tratge de la LFP és millor de com el per­cep la gent?
I tant! L'arbi­tratge aquí no és que esti­gui infra­va­lo­rat, sinó que ni es valora. Si tens un error en 200 par­tits, sem­pre que­daràs mar­cat com l'àrbi­tre que va tenir aquell error.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.