2a divisió A

Els dos extrems

El Girona, en zona d'ascens directe, i el Llagostera, en llocs de descens, han arribat al primer terç de lliga amb sensacions molt diferents

Separats per 16 punts a la taula, l'equip de Machín és el màxim realitzador (24 gols) i el de Carrillo, el que té menys pólvora (7)

Castillejo va durar 9 partits a la banqueta

Dit a raig, a Girona poden estar ben contents de la marxa enrere d'Oriol Alsina, que va renunciar a un contracte de tres temporades a Montilivi per poder gaudir en primera persona de la gesta de situar el seu Llagostera en la Lliga de Futbol Professional. El terrabastall semblava perjudicar d'entrada més el Girona, que es va quedar sense el paquet de jugadors que havien de fer el transvasament cap a Montilivi (es parlava de Vallho, Eloi Gila, Jordi López i fins i tot Masó) ni una sèrie de fitxatges (Sergio León i Jesus Imaz) que Alsina se'ls va fer seus.

A la pràctica, les evidències constaten que el Girona va tenir cintura i encert a l'hora de reorganitzar-se. Començant per Quique Cárcel, el substitut d'Alsina, que s'ha estrenat com a director esportiu a segona A amb la mateixa fiabilitat que ho va fer a segona B a l'Hospitalet durant cinc anys. Cárcel va guarnir una plantilla amb pocs diners –també ha tingut poc marge econòmic Oriol Alsina a Llagostera– i ha convertit el Girona en la revelació del primer terç de campionat. Molta menys sort, de moment, ha tingut el club llagosterenc, que està pagant la duresa d'una categoria nova per a ells així com altres aspectes (haver de jugar al camp del Palamós n'és un) que li compliquen l'aclimatació en el món professional.

Completat el 33% del curs, el Girona (segon classificat) i el Llagostera (penúltim) són el dia i la nit. Els gironins han sumat més del doble de punts (29 contra 13) que els llagosterencs, que van ser els primers de tota la segona divisió A a destituir l'entrenador. Probablement sigui més lògic el paper del Llagostera –els patiments els tenia garantits d'entrada– que no pas l'extraordinària temporada del Girona, molt per sobre de qualsevol expectativa.

Llançats

Com si encara mantinguessin la inèrcia del curs anterior –el Girona es va salvar pels pèls gràcies a un esprint final impressionant–, l'arrencada dels de Machín ha estat estratosfèrica. Es la segona millor en set anys en la categoria de plata (el curs de Rubi tenien 30 punts després de 14 partits) i pràcticament estan al podi de totes les estadístiques positives.

Pocs rivals han tocat la tecla per desactivar el 5-3-2 que proposa Machín des del curs passat i que fa que el Girona sigui un equip que domini les dues àrees. Defensivament, els gironins encaixen poc (12 gols) i concedeix escasses ocasions. Ofensivament, no només són els més prolífics (24 dianes), sinó que és l'únic equip que ha marcat en cadascun dels catorze partits de lliga. Una solidesa i una eficàcia que s'amaneix amb una autoestima creixent i una fe cada vegada més notable.

El discurs de la permanència possiblement ja no serveix, tot i que no hi ha cap jugador que canviï el discurs del partit a partit. I tot i que Machín té una alineació molt definida (onze jugadors han superat els 800 minuts), el fons d'armari és notable: jugadors que no han arribat als 300 minuts, com Jandro, David Garcia, Cristian Gómez, Juanlu, Pablo Íñiguez, Aday, Christian Alfonso i Bordas, entre d'altres, tenen futbol perquè l'equip no abaixi el nivell quan se'ls reclami.

Malgrat estar molt limitat per la lliga (la tercera plantilla més barata), el Girona s'està barrejant amb la crème de la crème. Només ha perdut contra tres dels gegants –el Betis, el Valladolid i el Las Palmas–, però oferint molt bones sensacions. En canvi, ha estat solvent en la majoria de partits, de vegades amb la sort d'aliada (cinc gols en el temps afegit).

Dura aclimatació

Des de cotes inimaginables per a qualsevol club d'un poble de 8.000 habitants, el Llagostera està patint en primera persona la igualtat i la duresa d'una 2a A farcida de clubs històrics del futbol estatal. El club presidit per Isabel Tarragó ha passat massa alts i baixos i la falta de gol –en suma tan sols 7 en 14 jornades– ha sigut una llosa molt gran per a equip blaugrana. Entre mig, l'euip de la Costa Brava ha alternat actuacions prou convincents com les victòries contra el Leganés, el Tenerife i al camp del Barça B amb d'altres que deixaven certa preocupació, per exemple els dos primers desplaçaments als estadis de Las Palmas i el Recreativo. Les males sensacions de l'equip després de no sumar cap punt en els dos partits seguits que van jugar a casa contra el Sabadell i el Mallorca van provocar la destitució de Santi Castillejo.

La vella escola

Convertits en el primer equip d'aquest curs que feia fora l'entrenador, el Llagostera va tornar a confiar en les persones que l'han portat a l'èxit. Amb un cos tècnic coordinat per Oriol Alsina –enguany ja pot aparèixer com a segon entrenador en l'acta–, Lluís Carrillo es tornava a convertir en la cara visible de la banqueta llagosterenca.

Després de tocar fons, l'equip ha fet un pas endavant en les darreres dues jornades i la victòria a casa contra el Tenerife (2-0) i l'empat i la bona feina defensiva a El Molinón han reviscolat l'optimisme al club més atípic i petit de la 2a A de les últimes dècades. Una altra de les lloses que ha hagut de suportar el Llagostera són les lesions, que han fet que en cap jornada tota la plantilla estigués a disposició del tècnic. Les baixes d'homes cridats a ser importants com Alberto Perea i Juanjo Expósito han mullat la pólvora d'un equip que ha de créixer.

PER EMMARCAR

Amb 29 punts, el primer terç dels gironins ha estat genial i el discurs de la salvació ara ja no toca

EL 5-3-2

Els de Machín han perfeccionat un sistema que li dóna solvència, eficàcia i el domini de les dues àrees
ESTADÍSTIQUES GENERALS
MÀXIMS GOLEJADORS
Las Palmas
24 Girona
24 Ponferradina
22 Barça B
22
MENYS GOLEJATS
Sporting
9 Las Palmas
11 Valladolid
11 Girona
12
MILLORS LOCALS
Las Palmas
17 Girona
15 Sporting
15 Ponferradina
15
MILLORS VISITANTS
Girona
14 Las Palmas
12 Valladolid
12 Sporting
11
AMB MÉS VICTÒRIES
Girona
9 Las Palmas
8 Valladolid
7 Sporting
6
AMB MENYS DERROTES
Sporting
0 Las Palmas
1 Valladolid
2 Girona
3
ESTADÍSTIQUES INDIVIDUALS
PITXITXI
Rubén Castro (Betis)
11 Felipe Sanchón (Girona)
9 Borja Bastón (Saragossa)
9 Sergio Araujo (Las Palmas)
9
ZAMORA
Cuellar (Sporting)
9 (0,64) Javi Varas (Valladolid)
8 (0,73) Isaac Becerra (Girona)
12 (0,86) Manu (Alavés)
13 (0,93)
ELS ENTRENADORS DESTITUÏTS
SANTI CASTILLEJO (LLAGOSTERA)
Jornada 9: Cessat després de perdre contra el Mallorca, amb un balanç de 8 punts en 9 partits (mitjana de 0,88). El seu relleu ha sumat 5 punts en 5 duels.
MIQUEL OLMO (SABADELL)
Jornada 14: La derrota a Santander (3-1) ha propiciat la destitució del terrassenc. El seu balanç: 14 punts de 42 possibles. L'ha rellevat Àlex Garcia.
VÍCTOR MUÑOZ (SARAGOSSA)
Jornada 14: El Saragossa també l'ha acomiadat aquesta setmana (balanç de 20 punts en 14 partits). El recanvi a la banqueta és el serbi Ranko Popovic.
JULIO VELÁZQUEZ (BETIS)
Jornada 14: El tècnic del conjunt andalús va caure ahir a última hora. Amb Velázquez, els andalusos havien sumat 21 punts de 42. Són sisens.

CONDICIONATS

Les moltes lesions i la falta de gol han fet molt més difícil l'adaptació del Llagostera al món professional
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)