2a divisió A

Un plat fort per obrir l'any

Malgrat els 12 punts que separen el Llagostera (19è) del Girona (5è), els de Carrillo arriben al derbi en millor dinàmica que els de Machín

Els llagosterencs han cedit 17 punts a casa i els gironins n'han sumat 15 a fora

Sense el mes de desembre pel mig, que per al Llagostera va ser d'acceleració i per al Girona de desinflada, el derbi d'avui tindria clar color visitant. Però amb les dinàmiques actuals d'uns i altres, el pronòstic ja no és tan clar. “Per institució, història i massa social, el Girona seria el germà gran. Però ja se sap que quan els petits s'enfronten al gran, ho fan extramotivats.” La frase és de Pablo Machín, el tècnic del Girona, que ja va deixar ben clar que no serà un partit qualsevol. De fet, és el millor partit entre dos equips gironins que es pot veure en l'actualitat. I que el duel sigui a segona A gairebé és per fregar-se els ulls. Primer, per la sorpresa que va significar el fet que un club modest com el Llagostera s'instal·lés a la Lliga de Futbol Professional. Però també perquè a deu jornades d'acabar la passada lliga, ningú no donava ni un euro per la permanència del Girona, que no només semblava tocat, sinó també enfonsat. Tots dos, però, van desafiar a la lògica i satisfer el millors dels objectius. El pes que la demarcació de Girona té a la divisió de plata (dos equips) només el té Barcelona (Barça B i Sabadell) i Madrid (Alcorcón i Leganés).

Curiosament, qui arriba millor al derbi és el Llagostera, malgrat estar en zona de descens. Els de Lluís Carrillo van acabar el 2014 amb dues victòries regeneradores que li dibuixen un futur molt més optimista que el que hauria estat sense aquests sis punts. Els de Machín, en canvi, comencen el 2015 amb la clara voluntat de capgirar la dinàmica de resultats (2 punts dels últims 12). Tot i que es mantenen en zona de fase d'ascens, l'equip necessita recuperar el camí del triomf per no atabalar-se ni capficar-se gaire.

Una de les assignatures pendents del Llagostera serà fer-se fort a casa, on ja ha cedit 17 punts (hi ha perdut cinc partits). El Girona es troba prou bé lluny de Montilivi (4 triomfs, 3 empats i només 2 derrotes), però s'haurà de veure si pot donar continuïtat a aquesta fiabilitat.

Ja fa dies que el Llagostera ha posat a la venda les entrades del derbi. Fins ahir se n'havien venut més de 800, la majoria de les zones de Gol (el local està ple i el visitant, gairebé). La previsió és que les taquilles estiguin molt animades en els minuts previs a l'enfrontament, tot i que el camp no s'omplirà.

22 anys després

En la temporada 1992/93, el Figueres i el Palamós van disputar el darrer derbi gironí a segona A. Era l'abril de 1993 i els figuerencs, que no van aconseguir salvar la categoria, es van imposar per 2-0. De fet, fins avui, els únics enfrontaments gironins en la divisió de plata els van monopolitzar figuerencs i palamosins, que van coincidir quatre campanyes consecutives (a partir de la 1989/90) en el segon graó del futbol espanyol. Van ser un total de vuit derbis, en els quals el factor camp va ser decisiu en la majoria: tres victòries del Figueres (totes a Vilatenim), tres triomfs del Palamós (tots al terreny de joc palamosí) i dos empats (un a cada camp).

Una de les grans similituds amb el derbi actual és que tot i el bagatge de Figueres i Palamós, aquests dos equips no van coincidir per primer cop en lliga fins a segona A, tal com passarà avui amb el Llagostera i el Girona. Pràcticament sempre, el Figueres havia estat dos i tres graons per damunt del Palamós, que no va ser fins a final dels vuitanta quan va enllaçar tres ascensos (de preferent fins a segona A) i va canviar les categories regionals per les estatals. La Unió va estar set temporades a segona A (des de la 1986/87). El curs abans del descens, el Figueres va disputar una eliminatòria contra el Cadis per pujar a primera divisió. El bagatge del Palamós a segona divisió A van ser sis exercicis seguits a partir del 1989/90.

ELS GOLS, PLENS

S'han venut unes 800 entrades i la previsió és que hi hagi animació avui a les taquilles

UN NOU DERBI

Fins avui, els únics duels gironins a plata han estat entre el Palamós i el Figueres
El Llagostera ha sumat els 6 últims punts i el Girona, només 2 dels últims 12
Dos mesos abans d'acabar el curs, era més probable que coincidissin a 2a B que a 2a A

L'aturada no permet buidar la infermeria blaugrana

El Llagostera continua amb el somni de poder afrontar una jornada sense cap baixa per lesió aquest curs. Després que els primers mesos de competició hagin estat marcats per les contínues lesions, tot semblava indicar que l'aturada nadalenca permetria buidar una vegada per totes la infermeria. En aquests quinze dies sense lliga només s'ha pogut recuperar del tot Alcalá, que aquesta tarda estarà del tot disponible per jugar. Perea, amb una lesió muscular des del duel a Gijón (22 de novembre), no s'ha pogut recuperar del tot i es perdrà el tretzè partit de la temporada per culpa d'unes lesions que han amargat el jugador cridat a ser l'estrella del club llagosterenc. Qui tampoc hi serà és Òscar Rico, a qui les lesions tampoc l'han respectat en el primer tram de lliga, no ha pogut tenir continuïtat i el Llagostera fins i tot li ha comunicat que si troba una sortida no el retindrà.

Machín no descarta Juncà i convoca tota la plantilla

David Juncà s'ha entrenat tota la setmana amb el grup. Ahir va fer l'última part de la sessió a banda, però amb moltíssima intensitat. “Volíem provar-lo, a veure si està en condicions”, va dir Machín. La resposta va ser bona, i qui sap si el de Riumors serà la gran sorpresa en l'onze del Girona, tot i que difícilment està en condicions d'aguantar els 90 minuts. La plantilla farà aquest matí a Montilivi una sessió de vídeo i a la tarda tots els jugadors sense excepció –el tècnic, que no té cap baixa, no farà convocatòria– es desplaçaran en autocar cap a Llagostera. Allà anunciarà l'alineació i dirà els que veuran el derbi des de la graderia. Pel que fa a l'equip, seria tota una sorpresa que Machín alterés el 3-5-2. Els dubtes, a banda del carril esquerre (si no hi és Juncà, qui té més números possiblement sigui Coris) són a dalt. Si Mata i Sandaza són titulars, Felipe jugarà a la mitja punta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)