2a divisió FEF

Cara a cara un lustre després

2a divisió B. L'Espanyol B i el Barça B reeditaran demà un derbi clàssic durant la dècada passada que, a causa de l'etapa dels blaugrana a segona A, no es vivia des del març del 2010

Cinc anys, cinc mesos i vuit dies després hi tornarà a haver el derbi en versió B. Serà demà, a les sis de la tarda, a la ciutat esportiva Dani Jarque, en què l'Espanyol B i el Barça B es veuran les cares. Es jugarà de nou un partit que va ser clàssic la dècada passada, en què els dos conjunts van coincidir catorze cops en la lliga. El pas dels blaugrana per la LFP, però, havia evitat cap enfrontament en lliga entre els dos filials en el darrer lustre, en què la trajectòria que han seguit ha estat força distant: mentre el Barça B sobresortia a segona A, hi va haver un parell de cursos –del 2010 al 2012– en què l'Espanyol B va militar a tercera. Les tendències, en tot cas, s'han revertit últimament i les forces dels dos planters s'han anat equilibrant, no només en el filial, sinó també en les categories inferiors. El partit de demà, doncs, no podria oferir arguments millors: d'entrada s'entreveu rivalitat i equilibri.

Amb el derbi d'aquesta jornada, amb tot, es reprèn una història que va començar el 1997, amb el primer partit entre filials que es va disputar al camp de La Caixa, la casa del filial blanc-i-blau en aquella època. El matx acabaria amb victòria dels locals, que van sentenciar els blaugrana amb un gol de De Lucas en el temps afegit, quan el resultat de l'enfrontament era d'1-1. En els onzes dels dos equips, precisament, hi havia quatre noms que llavors eren promeses i que han estat figures capitals en la història moderna dels dos clubs: a l'Espanyol B hi jugava l'actual tècnic, Sergio González, i també Raúl Tamudo, mentre que en l'alineació blaugrana hi havia Puyol i Xavi. Poca broma. Des de la primera cita de filials fins a la darrera, el 2010 al Miniestadi, amb Luis Enrique dirigint el Barça B, es van disputar setze partits, amb un bagatge que beneficia els blaugrana: vuit victòries culers, cinc triomfs de l'Espanyol B i tres empats.

En tendències diferents

El Barça B i l'Espanyol B afronten aquesta temporada amb dos objectius: els blaugrana aspiren a tornar al futbol professional, mentre que els blanc-i-blaus, amb un bloc nou i molt jove, esperen evitar patiments. Qui ha sofert més d'entrada, això sí, és l'equip de Gerard López, que tan sols ha pogut sumar un punt –contra un altre filial, la Pobla– en les primeres dues jornades. Els de Lluís Planagumà, per la seva banda, van començar amb una victòria a casa contra el Lleida, però han perdut a Reus. Els dos conjunts, doncs, afrontaran una cita especial amb ganes i ambició.

DUEL D'ICONES

Xavi, Puyol, Tamudo i Sergio, llavors promeses, van ser titulars en el primer derbi

De golejadors blaugrana a blanc-i-blaus

Tot i que en la història dels derbis no hi ha cap gran realitzador, ja que els filials canvien sovint de cares i els jugadors que més prometen no triguen a fer-se un lloc en categories superiors, els tres màxims golejadors d'aquests duels han acabat sent figures importants a l'Espanyol, independentment del filial en què haguessin jugat. Així, mentre el pitxitxi de l'Espanyol B en derbis, Coro (tres gols), és clau en la història del club amb un gol que va valdre la permanència, els dos màxims realitzadors del Barça B, Verdú i Sergio García (dos gols), també han acabat sent figures molt importants al club blanc-i-blau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)