Els gols no somriuen al Girona

El conjunt de Machín no arriba al gol a favor per partit de mitjana i els cinc davanters han marcat, entre tots, menys que els pitxitxis David Rodríguez (Alcorcón) i León (Elx)

Dels 17 gols marcats, 14 han estat de jugada; però dels 18 encaixats, 12 són a pilota aturada, sobretot córners (6) i faltes laterals (3)

El domini de les àrees, que va ser el gran secret del Girona la temporada passada, s'ha difuminat gairebé per complet després dels quatre primers mesos de competició. On ho ha notat més l'equip ha estat en atac, perquè defensivament els números són, si fa o no fa, com els de la temporada passada pel que fa als gols encaixats: després de divuit jornades, Becerra ha recollit 18 pilotes del fons de la seva porteria, una més que el curs anterior. Ofensivament, ja són figues d'un altre paner. L'encallada és tant significativa que l'equip ni tan sols arriba al gol per partit de mitjana. I entre els cinc davanters (Mata, Jairo, Rubén Sobrino, Felipe i Borja García) sumen nou gols, menys que els que han fet els dos jugadors que lideren la taula d'artillers: David Rodríguez (Alcorcón) i Sergio León (Elx), que ja han arribat a la desena.

Els gironins han de picar pedra per poder marcar un gol. L'any passat entraven com xurros (després de 18 partits ja n'havia fet 30) i aquest curs l'equip ha de suar sang. A més, la majoria els ha de fabricar en atac estàtic, perquè l'estratègia és ben poc productiva malgrat tenir centrals alts com un Sant Pau com Alcalá, Lejeune i Kiko Olivas. De fet, l'únic gol que s'ha generat a pilota aturada (els dos penals a banda) ha estat del central francès i recollint un refús d'un córner, en una segona jugada. En l'apartat de gols a favor, els més productius són Mata i Jairo (quatre gols cada un) i els millors assistents són Javi Álamo (tres passades de gol) i Felipe Sanchón (dues).

L'alçada ha servit també ben poc en l'estratègia defensiva, una autèntica creu per al Girona, que ha rebut sis gols en córners i tres més en faltes laterals. De fet, en acabar el partit a Leganés, el tècnic de l'equip madrileny, Asier Garitano, ja va airejar les vergonyes del Girona a pilota aturada: “És un equip que té molts centímetres, però que a l'hora de defensar l'estratègia ho fa amb molt poca gent a l'àrea: només les marques a l'home més un jugador. Deixen quatre futbolistes a dalt i això et dóna moltes situacions i molts espais a l'àrea”, va dir. Tot i que el Girona va aconseguir aturar aquella sagnia –a partir de Butarque va estar cinc partits invulnerable a pilota aturada–, ha tornat a flaquejar i els quatre últims gols que ha rebut han tingut com a origen la pilota aturada.

Minuts incandescents

Hi ha un cert equilibri entre els gols marcats (vuit en la primera part i nou en la segona) i els encaixats (vuit i deu), però els últims quinze minuts de partit solen ser de cara o creu. Els gironins han marcat set gols a partir del minut 75 (l'últim a Mallorca, en el 90'), però també n'han rebut cinc a partir del minut 80, i tots han fet molt mal perquè han estat decisius.

EL ZERO

Becerra ha estat cinc partits sense encaixar i l'equip, set sense batre la porteria rival
El Girona ha fet 7 gols en els últims quinze minuts, però n'ha rebut 5 a partir del 80

Els gols, renyits amb l'Athletic B

El filial de l'Athletic protagonitza un dels casos més curiosos de la divisió de plata. És l'equip menys realitzador de la categoria, amb només 10 gols marcats (una mitjana de 0,55 gols per jornada), dels quals la meitat els ha fet en dos partits (2-0 al Llagostera i 3-1 contra el Mallorca). Els bascos, però, també són un dels equips
menys golejats: Remiro només ha anat a buscar 16 vegades la pilota a la seva porteria. Únicament el Saragossa i el Leganés, amb 15 gols encaixats, han rebut menys gols que el filial de l'Athletic, molt més fiscalitzat pel dèficit de gols a favor que no pas pels seus grans números en defensa (l'equip es penúltim en la classificació). Un altre equip amb serioses dificultats per veure porteria és
el Mallorca, que només ha marcat 13 gols (mitjana de 0,72 gols per partit). L'Osca (16) i el Girona (17) tampoc arriben a la mitjana del gol per partit.

Els extrems es toquen: 27 gols

L'Oviedo i el Mirandés, amb 27 gols, són els equips més realitzadors de la categoria després de divuit jornades de lliga. Malgrat que a les seves files no tenen el pitxitxi (aquest honor el comparteixen de moment David Rodríguez, de l'Alcorcón, i Sergio León, de l'Elx, tots dos amb 10 gols), la inspiració d'asturians i burgalesos ha estat notable. L'Oviedo té tres jugadors que sumen 20 gols (Toche 8, Susaeta 7 i Linares 5), i això que encara s'ha de destapar Koné, el fitxatge estrella que no fa gaire ha superat una lesió. En el sorprenent Mirandés, el secret és com ha repartit els gols, amb deu golejadors, cinc dels quals han fet tres o més dianes (Lago Junior, 6; Néstor i Álex Garcia, 4; i Àlex Ortiz i Galán, 3). Els equips més golejats també han rebut la mateixa xifra de gols: 27. Són el Llagostera, l'Almeria i el Tenerife. D'aquests, només els canaris estan fora de la zona de descens.