Nàstic

Els protagonistes

Achille i Stephane Emana

Una connexió fraternal

Achille va assistir el seu germà petit, Stephane Emana, en l'1-3 contra l'Alavés

Tots dos són fills de René Emana, futbolista internacional amb el Camerun a principi dels anys vuitanta

Temps afegit a Mendizorrotza. El Nàstic va guanyant i Achille Emana, aprofitant els espais concedits per un rival que busca el gol amb desesperació, condueix un contraatac. L'acompanya a la seva dreta Stephane, un futbolista dotze anys més jove. És el seu germà. L'opció més senzilla és tirar a matar, perquè el gol és qüestió de superar un porter venut en l'un contra un. Però no. Tot i tenir classe de sobres per culminar l'ocasió, l'Achille fa allò que li havien ensenyat a casa de menut, abans d'iniciar un periple futbolístic que l'ha dut a l'elit: compartir. Passada lateral i gol de Stephane, que va marcar la seva primera diana en el futbol professional.

La carrera dels dos germans va connectar amb aquesta acció, però estan en moments vitals antagònics. Achille és un futbolista contrastat i enfila l'última etapa d'una prolífica carrera que vol tancar disfrutant, i Stephane sua cada matí al municipal de la Pobla perquè es vol fer un nom en això del futbol. L'últim punt concordant entre els dos va ser l'estiu del 2008, quan el germà gran va fitxar pel Betis i el petit, amb 14 anys, es va incorporar a les categories inferiors del club andalús, des d'on ha anat creixent fins a arribar al filial del Nàstic. A la Pobla és el referent ofensiu: ha fet 8 gols a segona B. Imaginar-se vuit anys enrere el que va passar diumenge hauria estat somiar truites, però la trajectòria que han seguit els dos en els últims mesos feia pensar que això podria passar. Ho deixava entreveure fa unes setmanes Stephane i ho va recordar després de l'1-3 al camp de l'Alavés: “Fa temps que penso que seria una alegria marcar amb una assistència del meu germà i s'ha fet realitat.” Una satisfacció doble, vaja: marcar a segona A i fer-ho com vols.

Un camí iniciat pel pare

La genètica és en gran part responsable de l'aptitud i la capacitat física. No és d'estranyar, doncs, que el talent futbolístic dels Emana tingui un origen familiar proper: el pare, René Emaná, que va ser un atacant del Canon de Yaoundé en els setanta i els vuitanta i va arribar a ser internacional amb els lleons indomables. En aquells temps, però, el futbol africà no tenia la projecció internacional actual i el progenitor d'Achille i Stephane, que va morir el 2009, no va arribar a jugar fora de les fronteres del Camerun.

Emigrar ja va ser cosa dels descendents. De fet, Achille va ser captat pel València en l'etapa de formació, però després de ser descartat pel club quan tenia 19 anys, allà on va créixer i fer eclosió va ser al Tolosa, des d'on va fer el salt al Betis. Al Benito Villamarín només va estar tres campanyes, però es va convertir en un referent de l'afició. Després, va iniciar un periple pel futbol del golf Pèrsic i Mèxic que va ser molt lucratiu, però poc enriquidor, fet que l'ha portat de nou al futbol espanyol. El seu germà, per la seva banda, va arribar amb ell al Betis i ha fet camí als filials del club verd-i-blanc, al Xerez i a la Pobla, on va arribar el 2013 i s'ha consolidat com a referent: ha marcat 21 gols en dues temporades i mitja.

Les xifres
2.008
és l'any
en què Achille Emana va fitxar pel Betis. El va acompanyar Stephane, que es va integrar al futbol de base del club andalús amb 14 anys.
21
gols
ha marcat Stephane Emana en les dues temporades i mitja que fa que és a la Pobla de Mafumet, 8 dels quals aquesta temporada a segona B. És el pitxitxi del filial.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)