El Girona gira la truita

La segona victòria en una setmana a casa allunya els fantasmes que vivien instal·lats a Montilivi des de la temporada passada i sembla enlairar per fi el conjunt de Pablo Machín

El cuer va oposar més resistència del que s'esperava i Borja García va sortir al rescat dels locals amb el 2-1 a sis minuts del final

De mica en mica, el Girona comença a alçar la veu i a fer-se respectar a Montilivi, un escenari on fins fa ben poc tothom s'atrevia. Els resultats indiquen que els de Machín hi han posat la directa després de tombar un rere l'altre el Valladolid (1-0), la Ponferradina (4-0) i l'Athletic B (2-1), i també fa la sensació que per fi s'han enterrat tots els fantasmes que planaven per l'estadi des del cruel desenllaç del curs passat que no val la pena recordar perquè ningú no ho ha oblidat. El Girona ha tardat 22 jornades a encadenar dos triomfs aquest curs, que aviat és dit. I per acabar de confirmar que la truita s'ha girat, els blanc-i-vermells van aconseguir el que no havien estat capaços de fer en els vuit cursos a plata: sumar els sis punts en dues jornades consecutives davant la seva afició. Ahir, malgrat tractar-se del cuer, ningú no va respirar tranquil fins que l'àrbitre va decidir que allò s'havia acabat.

Primera part deficient

No eren bones les sensacions en el descans. Tampoc el resultat, sobretot tenint en compte que el Girona va fer el més complicat: picar primer. Però ni posar-se 1-0 contra el cuer, que només havia fet cinc gols lluny de San Mamés, va ser suficient perquè els de Machín fessin la lectura adequada de la primera part, molt espessa. Tenien el rival mig grogui, però en lloc de posar-li el peu al coll van fer un pas enrere difícil d'explicar. Els gironins van permetre que l'Athletic B avancés línies i jugués més estona de la que se li podia permetre a la parcel·la local. I una falta absurda de Lejeune –autor del gol que set minuts abans semblava encarrilar el triomf local– a uns cinc metres de la frontal va ser el preàmbul de l'1-1, marcat per Aketxe amb un xut espectacular que va deixar retratat Becerra.

Machín va apostar per Felipe per substituir Mata. El barceloní, massa lluny de la seva millor versió, va fer parella amb Jairo. Cap dels dos va estar fi en les associacions ni en les rematades. Van trepitjar ben poc l'àrea, on Ramalho, Yerai i Unai Bilbao –Ziganda també va presentar-se a Montilivi amb tres centrals– es van imposar amb claredat als puntes locals. També és cert que Aday i Clerc no van tenir pujades netes pels carrils i que Granell i Eloi tampoc van ser capaços de connectar amb els davanters, que van córrer molt però no van atrapar gaire res.

Tota l'artilleria

Machín va gastar el primer canvi en el descans i va donar entrada a Dejan Lekic. Amb dos davanters de referència, estava cantat que la millor manera de fer mal era assortint de centrades la zona de rematades. De fet, no va tardar a fer-ho, tot i que també va ser una paradoxa que executés dos córners en curt en la segona part quan tenia dins l'àrea gairebé més centímetres que un equip de bàsquet (Lekic, Jairo, Alcalá, Lejeune, Kiko Olivas...) i quan l'1-0 havia estat producte d'un servei de cantonada penjat directament a l'olla.

Amb Aday sense benzina, l'entrada de Javi Álamo va servir per oxigenar el costat dret i donar molta més profunditat a aquesta banda. El canari va saltar a la gespa uns minuts abans que Borja García, un jugador del qual no s'explica gaire com Machín només l'utilitza amb comptagotes perquè té una tècnica i una visió tridimensional del joc com pocs. Només feia sis minuts que el madrileny era al camp quan va marcar el 2-1 d'un xut amb l'esquerra després d'una acció que ell mateix havia iniciat amb una passada preciosa a Javi Álamo. No el va celebrar gaire, o gens, possiblement perquè es visualitzés el disgust del jugador amb
els pocs minuts de què disposa.

El partit no estava tancat, però hauria estat un pecat que el Girona s'hagués deixat prendre la cartera com ho va fer en l'1-0. Va haver de remar encara durant deu minuts –l'àrbitre en va afegir quatre– i aquesta vegada no es va deixar sorprendre per l'Athletic B, tot i que els bascos van tenir un parell d'arribades interessants i van forçar un parell de córners que van encongir el cor de Montilivi.

ATHLETIC B: Jon Ander;
Ramalho, Yeray, Unai Bilbao, Iriondo (Seguin 87'); Etxeberría, Vesga; Undabarrena, Unai López (Bengoa 72'), Aketxe; i Santamaría (Guruzeta 83').

GIRONA: Becerra; Kiko Olivas, Alcalá, Lejeune; Aday (Javi Álamo 65'), Pere Pons, Granell, Clerc, Eloi (Borja García 78'); Felipe (Lekic 46') i Jairo.

A PILOTA PARADA

Un córner va precedir l'1-0 de Lejeune (21') i una falta magistral, l'1-1 d'Aketxe (28')

PROTAGONISTES

MINUT A MINUT: 3' Gran acció individual per la dreta d'Aday, que connecta amb Jairo i aquest, des de l'extrem, envia una centrada que la defensa de l'Athletic B rebutja abans que la pugui rematar Eloi. 10' Centrada molt ben cargolada per Aday i rematada de cap molt franca de Felipe que troba Jon Ander ben col·locat i bloca sense problemes. 21' 1-0. Córner a favor del Girona que Granell penja amb rosca oberta i cop de cap impecable de Lejeune a la xarxa. El gol puja al marcador malgrat les protestes dels jugadors visitants, que reclamaven falta del francès. 25' Ara és l'Athletic B qui crea perill en un córner. L'executa Aketxe i la rematada de cap de Ramalho es perd fora, un metre a l'esquerra de Becerra. 28' 1-1. Falta absurda de Lejeune a la frontal de l'àrea que Aketxe executa de manera magistral i posa la pilota a l'escaire amb una ‘folha seca' impossible per a Becerra, que ni tan sols té temps d'estirar-se. 36' Falta directa a favor del Girona que Granell executa sobre la tanca defensiva i es perd a fora per centímetres amb el porter visitant clavat i absolutament batut. 42' Xut des de la frontal de l'àrea d'Undabarrena que s'escapa per molt pocs centímetres a l'esquerra de la porteria defensada per Becerra. 44' Xut de Jairo amb la cama esquerra des de molt lluny, fluix i desviat. 46' Conducció d'Unai López amb rematada final amb la cama dreta que surt a fora, un xic desviada. 47' Granell serveix un córner buscant la rematada d'Aday des de la frontal. El xut d'aquest, però, l'intercepta involuntàriament Alcalá i evita la rematada de Kiko Olivas, que entrava des de darrere. 50' Aketxe cargola una falta a la qual Ramalho no arriba per centímetres i l'anticipació d'Isaac Becerra evita mals majors. 51' Bona acció individual de Jairo, que es desfà amb una sotana del seu marcador i la seva rematada des del vèrtex de l'àrea s'estavella al pal dret de la porteria de Jon Ander. 61' Córner a favor del Girona que Granell penja a l'àrea, Alcalá remata de cap i Jairo evita que la pilota entri a la porteria de l'Athletic B. 66' Duríssima rematada d'Aketxe amb la dreta des de la frontal de l'àrea que es perd fregant el travesser després que Becerra la desviï amb la punta dels dits. 77' Jairo deixa una molt bona pilota a Lekic dins l'àrea i la rematada del serbi s'estavella a l'esquena d'Unai Bilbao quan duia direcció a la xarxa. 79' Falta que penja Granell i la pilota l'envia a córner la defensa visitant quan Alcalá ja posava el cap per rematar. 81' Nova falta que Granell posa dins l'àrea i la rematada de Lekic es perd fregant el pal esquerre de la porteria de l'Athletic B. 82' Borja García fa la paret amb Javi Álamo i la seva rematada s'estavella al cap d'Unai Bilbao quan duia molt bona direcció. L'acció acaba en córner. 84' 2-1. Passada mil·limètrica de Borja García a Javi Álamo, que s'interna per la banda dreta i fa una centrada a la frontal de l'àrea que és rematada amb l'esquerra al fons de la porteria pel mateix Borja García. 88' Canvi de joc de Granell per a Jairo, que, sol però una mica escorat, no connecta bé la rematada, que es perd un metre a l'esquerra de la porteria de Jon Ander. 89' Després d'una pilota penjada a l'olla i un refús no gaire reeixit de la defensa local, Aketxe engalta una volea que es perd molt arran de pal després de fregar la cama d'un defensa local. La defensa allunya el posterior servei de cantonada.
GOLS: 1-0 (21') Lejeune. 1-1 (28') Aketxe. 2-1 (84') Borja García. ÀRBITRE: Valdés Aller, del col·legi de Castella i Lleó. T.G.: als locals Lejeune (54'), Aday (61'), Pere Pons (65'), Jairo (67'), Granell (91'), i al visitant Bengoa (91'). T.V.: cap. PÚBLIC: 4.206 espectadors a Montilivi.

LA PRIMERA PART

No va tenir un clar dominador, però després de l'1-0 els locals van fer un pas enrere

MÉS INCISIUS

En la segona part els locals van dominar molt, però els bascos es van defensar bé

TOTA L'ARTILLERIA

Amb Lekic i Jairo al davant, el Girona es va fer un tip de penjar pilotes dins l'àrea
Jairo i Felipe, que va suplir Mata, van tenir poca presència a l'àrea de l'Athletic B
Javi Álamo i Borja García, que feia poc que eren a la gespa, es van associar en el 2-1
Els locals van saber conservar l'avantatge, a diferència del que va passar en l'1-0