Girona

Rivalitat retrobada

El Nàstic, rival habitual en les primeres experiències del Girona a segona A, torna a trepitjar fort en la categoria després de la penitència de tres anys a segona B

Diversos jugadors han passat pels dos clubs els últims anys, però, de les plantilles actuals, només hi ha Felipe Sanchón, a Montilivi, i Gerard Valentín, al Nou Estadi

Més endavant s'hi va posar el Sabadell, també ha compartit diversos episodis el Barça B –amb les peculiaritats d'un filial–, i els més propers i vius han estat amb el Llagostera. Els primers duels del Girona contra un conjunt català, però, van ser contra el Nàstic, en un petit clàssic en les primeres temporades dels gironins en la Lliga de Futbol Professional. Després de vuit enfrontaments de lliga –i dos més en la copa– entre el 2008 i el 2012, es va obrir un parèntesi arran del descens dels tarragonins a segona B. El Nàstic va necessitar tres temporades de peatge a la categoria de bronze abans de tornar a la LFP, on s'ha trobat un Girona cada cop més consolidat. I diumenge, després de viure dos duels en quatre dies a Tarragona al setembre –amb somriure del Nàstic, tant en la lliga (1-0) com en la copa (en els penals)–, es retrobaran a Montilivi, on fa més de tres anys i mig que no es veuen.

El Nàstic ha tornat amb molta empenta a segona A, categoria en què s'havia acostumat a jugar (cinc cursos seguits) abans del dramàtic descens del 2012, un final que va amenaçar el Girona fins a l'espectacular esprintada final. Tradicionalment més forts, els tarragonins havien tastat la primera divisió (2006/07) quan el Girona competia a tercera divisió. Els duels entre uns i altres sempre van tenir un bon punt de rivalitat i, malgrat que al principi els tarragonins solien competir amb més recursos, les forces es van anar igualant. I el Girona va passar de ser un novell a superar en continuïtat en la categoria el Nàstic i acabar-se convertint en el més veterà de tots.

Tres de quatre

Des de l'ascens a segona A, el Girona ha guanyat tres partits de lliga a Montilivi contra el Nàstic i n'ha perdut un (2009/10). Un dels que va guanyar el va viure en primera persona, però a l'altre bàndol, Felipe Sanchón (2-1). “Era especial jugar a Montilivi, però poca cosa més. Perquè el partit no va tenir gaire història”, recorda el barceloní, que jugava el seu segon partit amb el Nàstic arran de l'intercanvi de peces amb Álex Cruz (Granada). Diversos jugadors han vestit les samarretes del Girona i el Nàstic els últims anys, però en les plantilles actuals només hi ha Felipe, a Montilivi, i Gerard Valentín –no va arribar a jugar al primer equip del Girona–, al Nou Estadi.

Felipe espera un duel atractiu: “Serà un partit difícil. Ells estan en molt bona línia, però ara nosaltres a casa també, i crec que serà un bon partit.” Els tarragonins, sisens, marquen la zona d'accés a les eliminatòries d'ascens, amb vuit punts més que el Girona. “Encadenem tres triomfs a casa i s'ha d'aprofitar el moment per seguir escalant posicions, separar-nos una mica de baix, i després ja ho veurem.” Conscient que el Nàstic mobilitzarà força seguidors, Felipe espera un esforç de l'afició local: “Tant de bo la gent s'animi i puguem competir contra els aficionats visitants que hi haurà. Ens hem de fer valer a casa.”

LA XIFRA

5
temporades seguides
va estar el Nàstic a 2a A, entre el curs a 1a i el descens a 2a B. El Girona n'hi encadena vuit.

EL CONTRAST

El Nàstic ve de la dinàmica de l'ascens, fa les coses molt bé i la classificació ho diu. A veure si som capaços de baixar-los una mica de dalt
Quan el conjunt tarragoní tastava la primera divisió (2005/06), el Girona competia a tercera
Esperem que la nostra afició també s'animi. Ens hem de fer notar a Montilivi i fer-nos forts
Felipe Sanchón
DAVANTER DEL GIRONA

Equilibri absolut contra catalans

El balanç global del Girona en els enfrontaments contra conjunts catalans a segona A no pot ser més equilibrat: 10 victòries, 10 empats i 10 derrotes. Als gironins, però, els ha costat encadenar alegries a Montilivi quan els ha visitat un altre equip del país. De fet, dels últims sis duels contra catalans a Girona, l'equip blanc-i-vermell només n'ha guanyat un, i amb molt patiment. Va ser l'1-0 contra el Llagostera, el 24 de maig del 2015, en plena cursa cap a primera. Aquell triomf amb gol de Sandaza va trencar la sèrie de dos empats i dues derrotes acumulades entre el Sabadell i el Barça B. I aquesta temporada, el Llagostera va obtenir a Montilivi l'únic punt que ha aconseguit com a visitant (2-2). El Girona, que el curs passat va fer ple de victòries a fora, ha guanyat tants partits contra catalans a Montilivi com a camp contrari (5).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)