Girona

KIKO OLIVAS

DEFENSA DEL GIRONA

“La mentalitat és lluitar fins al final”

El defensa considera que el 0-3 a Saragossa és el senyal que el Girona es barallarà per arribar al ‘play-off'

“M'agrada molt el 3-5-2”, diu el segon jugador de camp amb més minuts de tota la segona A

Un jugador en qui s'emmiralli.
En l'actualitat em fixo molt en Ramos i Piqué, perquè m'agrada molt com juguen. Més enrere, m'agradava molt Fernando Hierro, que era un dels meus grans referents.
Un davanter malson?
En aquesta categoria hi ha davanters que ho posen molt difícil. Sergio León (Elx) està fent una gran temporada, oferint un molt bon nivell. David Rodríguez (Alcorcón) també és un davanter força complicat de marcar. I n'hi ha uns quants més.
Un entrenador?
Sempre dic que de tots els que he tingut n'he tret coses força positives. Per sort, he tingut grans entrenadors. Diria els que em van fer debutar, perquè van marcar la meva carrera, com Valverde, amb qui vaig debutar a primera divisió [en el Vila-real, temporada 2009/10]. Això et marca.
Un club?
Vaig sortir del Màlaga, i li tinc molta estima. I on he crescut molt i he viscut els millors moments és en el Vila-real. Són els dos equips que més m'han marcat.
Un estadi?
És complicat perquè n'hi ha de molt bonics. Al Bernabéu i al Camp Nou, dos estadis que impressionen moltíssim, hi he anat però m'he quedat a la banqueta. Em quedo amb Mestalla, que també impressiona.
Un partit seu?
El debut a primera divisió, contra l'Osasuna [3a jornada, 30/8/2009, a El Sadar, 1-1], perquè és el que tot nen somia jugar.
El millor record en el futbol?
El del debut a primera.
El pitjor record en el futbol?
Els descensos [amb el Màlaga B, el Vila-real B arrossegat pel primer equip, i el Sabadell] i les lesions, que és el pitjor per a un esportista.
Una afició a part del futbol?
Ara, passar molt temps amb la meva dona i el meu nen, que és el que més disfruto. A més del futbol, qualsevol esport, perquè m'agraden molt.
Estic molt bé a Girona i, si el club està content amb mi, molt millor. La renovació? Estic centrat a acabar bé la temporada
L'estadística de minuts no la controlo. M'interessa el meu equip; això dels minuts jugats és una anècdota més
Amb aquest sistema, hem d'estar més pendents de les cobertures. És bo perquè agafes més to físic i vas creixent
Hi ha un equip força complet i competitiu. Jugui qui jugui, no es nota que baixi el nivell, i això ens pot ajudar molt
Que hi hagi un projecte estable, bo i seriós ens beneficia a tots. Dóna confiança i tranquil·litat; estem contents amb el club

Els 15 minuts finals contra el Còrdova, un dels seus equips, en la 16a jornada –Machín va arriscar per mirar d'evitar la derrota (1-2)– són els únics que s'ha perdut en tota la lliga Francisco José Olivas Alba (Antequera, 21/8/1988). Després de dos anys a Sabadell, el malagueny va arribar sense fer gaire soroll a Montilivi, però s'ha convertit en un dels fixos i més regulars i fiables de l'equip.

Va arribar amb la pretemporada ja arrencada. Va trigar més del compte a trobar equip?
Acabava contracte a Sabadell, em vaig quedar sense equip i estava a l'espera de trobar un projecte que m'agradés, que m'il·lusionés. Quan vaig rebre la trucada del Girona se'm va aclarir tot. Va ser tot bastant ràpid perquè em va agradar molt la idea de venir aquí.
No havia vist clares altres ofertes, o no en tenia?
En futbol sempre s'ha d'aguantar una mica, pensar bé les coses, perquè són decisions importants. Tampoc es va tardar tant; altres anys he trigat molt més. I quan em va trucar el Girona, no m'ho vaig pensar dos cops.
Richy acabava de renovar, Lejeune continuava i el club esperava Alcalá. Venia amb algun temor?
Sabia que hi havia jugadors de molt de nivell i que havien fet una gran temporada. Però això també motiva; saber que hi ha competència i que si jugues és perquè t'ho guanyes. Venia amb moltes ganes d'intentar competir el lloc a tothom qui ja hi era.
Pensava que sortia com a quart central i que havia d'avançar
algú?
A tot arreu on vaig, el que vull fer és jugar, perquè si no, no et sents futbolista. És la idea que he tingut sempre. Després hi ha l'entrenador, que decideix, i companys que t'ho posen difícil, i segons es va desenvolupant la temporada vas jugant més o menys.
Tampoc devia imaginar que ho jugaria gairebé tot.
Sí que està sortint força bé la cosa, és veritat. Fins ara he jugat tots els partits, i per part meva en jugaré tants com pugui. Tot i que és el tècnic qui ho decideix.
Està pendent de David Rodríguez, l'únic jugador de camp que acumula més minuts?
No. L'estadística de minuts jugats no la controlo; no n'estic pendent. M'interessa el meu equip. Això dels minuts jugats és una anècdota més.
El 3-5-2 li feia respecte?
Sí, perquè és un sistema amb el qual no havia jugat mai. Al principi és veritat que véns amb algun dubte, perquè no saps si t'hi adaptaràs bé, però a partir de les primeres dues setmanes, que van ser d'adaptació i d'assimilar conceptes, m'hi he trobat molt còmode. M'hi trobo bé, jugant amb aquest sistema. M'agrada molt.
Millor que la línia de quatre?
Ara puc dir que sí que em sento més a gust amb aquest sistema, perquè hi estic jugant tota la temporada i m'hi trobo bé. Però també és veritat que tota la vida havia jugat amb quatre defenses i també hi estava perfectament adaptat. El més positiu ara és que amb qualsevol dels dos sistemes em trobo bé; això és el que he guanyat sobretot aquesta temporada.
Canvia sobretot que ha d'estar més atent a la banda?
Jugant amb tres, sobretot els centrals dels costats hem d'estar molt pendents de les caigudes a banda i de les cobertures als carrils. Per a un central que sol estar més acostumat a quedar-se a la seva zona, a l'eix, costa una mica d'assimilar, però també és bo perquè vas agafant més nivell físic, arran de l'exigència, i vas creixent com a jugador.
Ni en la fase més fosca de la temporada, la fragilitat defensiva no va ser cap problema.
L'equip està rendint bé en l'aspecte defensiu. Som el segon equip menys golejat de la categoria, i això és senyal que les coses s'estan fent bé. I que hi ha un grup, ja no només el porter i la defensa, que col·labora per aconseguir-ho.
Ha fet quatre gols –els mateixos que el curs passat a Sabadell– i remata sovint. És qüestió de posar-hi atenció, de llegir cap on anirà la pilota, d'intuïció?
És veritat que m'estan caient força pilotes. S'hi ha de ser. És una mica de sort, d'intuïció... un conjunt de tot. També hi fa que el company la posi bé.
El 0-3 a La Romareda és la demostració que estaran immersos en la lluita fins al final?
Crec que sí. L'equip està fent les coses bé, i en la segona volta estem competint molt millor i aconseguint bons resultats, sobretot sumant de tres en tres. Estem marcant més gols, que era l'assignatura pendent de la primera volta. I crec que l'altre dia l'equip va enviar un senyal que estarà allà fins a final de temporada i que lluitarà fins al final. A veure què pot aconseguir.
Arribar a la recta final despenjat de la lluita pel ‘play-off'seria una decepció?
Una decepció no, però a tot jugador li agrada lluitar per fer coses boniques. I arribar a final de temporada sense cap possibilitat no agrada. L'equip té la mentalitat de lluitar fins al final, de competir fins a l'últim minut. I tant de bo hi puguem arribar lluitant per objectius importants.
Fa la sensació que tenen plantilla de sobres per aspirar-hi. Hi està d'acord?
Sí, crec que hi ha un equip força complet i competitiu. Jugui qui jugui, no es nota que baixi el nivell. I això pot ajudar molt, perquè la temporada és molt llarga i pesada en aquesta categoria. Els jugadors amb menys minuts els han d'aprofitar perquè ajudaran molt l'equip.
Hi ha molt de col·lapse a la zona alta. Veu algun candidat clar?
Està tot molt igualat, i guanyant dos partits puges de manera força ràpida en la classificació. Fins a les últimes jornades estarà tot per decidir.
Va firmar per dues temporades, i el club vol renovar-lo. Un bon senyal del seu rendiment?
Un jugador sempre agraeix que el club estigui content amb el seu rendiment, perquè vol dir que valoren el seu treball. Jo vaig firmar per dos anys i estic tranquil. Estic molt bé a Girona i, si estan contents amb mi, molt millor.
Han avançat en la renovació?
La veritat és que estic centrat en aquesta temporada, a acabar bé. Que hi hagi tranquil·litat i paciència i que ens centrem en els partits. Després, ja es veurà.
El projecte del club sembla ambiciós.
Sí, hi ha hagut renovacions de jugadors que són pilars d'aquest equip, i això significa que volen fer les coses bé i que hi ha un projecte al darrere que és bo i seriós. Això ens beneficia a tots, i hem de lluitar perquè aquest projecte es consolidi bé.
A Girona hi ha hagut anys de molta intranquil·litat, i això deu arribar als jugadors.
Per això dic que el fet que hi hagi un projecte estable al darrere dóna molta confiança i tranquil·litat als jugadors, per poder centrar-se en l'aspecte futbolístic i no en altres coses. En aquest sentit, al vestidor estem molt contents amb el club. Estem molt tranquils, i aquesta és una de les coses que estan canviant en aquest club. Tant de bo que continuï així.
I que ser a dalt no sigui només fruit de la casualitat o d'un rendiment excepcional?
Esperem que es facin les coses bé perquè sigui un equip important a la categoria i que aspiri a molt més que la permanència.
Va arribar a debutar a primera. Aspira a tornar-hi?
Sí, sempre he dit que, encara que ja hi hagi debutat, m'agradaria estar en un equip de primera divisió, i no només haver-hi pujat a jugar algun partit [ho va fer en el Vila-real quan era jugador del filial]. M'agradaria pertànyer a l'elit del futbol professional; és un dels objectius que tinc.
Què li ha faltat, fins ara?
Més continuïtat, jugar més
partits a primera. Espero que
ho pugui aconseguir aquí, i si no, que ho pugui assolir a curt termini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)