Territorial

Descensos compensats, escabetxada a la vista

Problemes. Els possibles descensos de l'Olot i la Pobla, i el fet que hi hagi quatre equips de la demarcació a primera catalana en perill provocaria un reajustament radical de les categories

La por dels descensos compensats fa setmanes que envolta diversos equips. Preocupats per la situació que es viu en categories superiors a la categoria en què competeixen, són molts els conjunts que han de reaccionar quan falten pocs partits. El cap de setmana que ve acaba la lliga a segona B i a tercera divisió, mentre que de primera catalana a quarta catalana encara queden tres jornades per al final, nou punts en joc per evitar els temuts descensos compensats.

Si acabés avui la temporada i no aconseguís pujar cap dels equips que disputaran la promoció d'ascens des de tercera fins a segona catalana, l'escabetxada que es produiria a la demarcació gironina seria de les que fan història. En aquests moments, la Pobla de Mafumet i l'Olot baixarien a tercera, fet que afegiria dues places de descens més, a part de les tres per defecte, en el grup cinquè de tercera –el Santfeliuenc, el Granollers, el Rubí, el Morell i el Masnou baixarien.

Terrabastall a 1a catalana

Amb el Palamós i el Peralada encara pendents d'evitar el descens compensat de tercera, la categoria que en aquests moments provocaria una devastació a la demarcació és la primera catalana. Amb l'Abadessenc que ha baixat i l'Escala, el Girona B i el Lloret amb la soga al coll, la segona catalana tremola. Els dos descensos des de segona B i tercera provoquen que a primera catalana baixi el pitjor catorzè, un fet ja estipulat, però també el millor catorzè i el pitjor tretzè, actualment el Viladecans, del grup 2.

La situació catastròfica de tenir quatre conjunts gironins en descens a segona catalana obligaria la delegació gironina de la federació a fer lloc als quatre equips en el grup primer de segona catalana, l'únic on poden jugar per situació geogràfica. És en aquest punt en el qual la reestructuració seria forçada ja que acabarien baixant vuit equips, dels divuit que formen el grup, una escabetxada d'aquelles que es recordaran. “Com que a mesura que passen els anys anem acumulant equips gironins a primera catalana ens trobem, per desgràcia, en una situació semblant cada set o vuit anys”, comenta el delegat territorial a Girona de la Federació Catalana de Futbol, Jordi Bonet.

El fet de tenir tres grups de tercera catalana –el 15, el 16 i el 17– per incloure els clubs que baixarien, justament o injustament, fa que aquesta categoria pateixi també els descensos compensats, però no d'una manera tan radical. En comptes de baixar els dos últims classificats i el tercer pitjor, baixarien els tres últims de cada grup i el quart pitjor. “Estem estudiant la manera d'evitar que la primera i la segona catalana pateixin aquestes reestructuracions, però aquest curs passarà el que hagi de passar”, sentencia Bonet.

EL PITJOR DELS CASOS

L'última jornada a segona catalana, amb moltes coses en joc, serà el 28 de maig a les 18 h
Actualment la combinació que es donaria seria la més nefasta, tot esperant ascensos
4
equips
gironins baixen ara de primera catalana a segona (Abadessenc, l'Escala, Girona B i Lloret)
8
últims classificats
dels 18 que formen el grup 1 de segona catalana baixarien a tercera catalana

L'ascens d'algun equip que jugui la promoció ho podria alleugerir

La situació plantejada és l'actual i més crítica que es podria donar, però evidentment els equips que estiguin implicats en els descensos compensats estaran ben atents als conjunts que participaran en les respectives promocions d'ascens. En cas que pugi un equip de tercera a segona B, baixarien a primera catalana els quatre últims de tercera, fet que salvaria el pitjor tretzè de primera catalana. Si en pugessin dos a segona B, els compensats desapareixerien –es faria lloc a la Pobla i l'Olot en el grup cinquè– i el millor catorzè de primera catalana se salvaria. En l'àmbit gironí, si el Lloret o el Girona B eludissin el descens o el Palafolls, segon del grup 1 de segona catalana, pugés, a segona catalana no acabarien baixant vuit equips i el cop tindria un impacte menor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)