La victòria per sobre de tot

En un partit lleig i enfarfegat, el Girona ha de treballar de valent per estacar tres punts vitals per continuar alimentant el somni del ‘play-off'

El Mallorca va protestar molt el penal que Cristian Herrera va transformar a l'inici de la segona part en l'1-0 definitiu (46')

El Girona continua edificant el somni de classificar-se per a la fase d'ascens a primera divisió, però va haver de rosegar sorra per desfer-se del Mallorca en un duel futbolísticament força deficient però amb el final que tot Montilivi desitjava. El d'ahir era d'aquells partits en què la victòria estava per sobre de totes les coses. Que el partit fos pastós, que el gol arribés de penal rigorós i que els locals acabessin penjats del travesser no va acabar tenint cap importància. I avui toca estar pendent de dos partits –l'Almeria-Oviedo i l'Osasuna-Numància– per veure si els de Machín posen per primera vegada aquesta temporada un peu en els llocs de play-off.

Primera part de mínims

De seguida es va intuir que el gol aniria car ahir a Montilivi, i la primera part va confirmar que els dos equips ho tindrien complicat per foradar la porteria rival. I no va ser pas perquè Becerra i Wellenreuther ho aturessin tot, sinó perquè ni el Mallorca ni el Girona van fer prou coses en atac per posar en perill cap de les dues porteries. El respecte mutu va fer aflorar bones versions defensives dels dos equips, però als locals els va faltar molt joc de triangulació i als visitants també se'ls va fer fosc les poques vegades que van aconseguir tenir la pilota controlada a tres quartes parts de l'àrea.

L'abús dels de Machín en les diagonals i les pilotes llargues van mig desactivar el centre del camp i no van servir per fer mal al rival. El Girona va intentar explotar els carrils, aquesta vegada més el dret (Javi Álamo) que no pas l'esquerre (Clerc va trobar un os amb Lago Junior, que també es va sacrificar en defensa), però les centrades que van sortir des dels laterals no van fer ni pessigolles als centrals mallorquins. De fet, la millor ocasió gironina va arribar a pilota parada en un córner de Borja García que el travesser va evitar que acabés en un gol olímpic. Els gironins no van trobar espais –tampoc el seu rival– i el partit va ser, per moments, difícil d'empassar. Del que no hi havia cap dubte és que l'empat agradava més als visitants que no pas als blanc-i-vermells.

Borja García, clau

El jugador amb més talent del Girona va decantar el partit amb una acció individual 20 segons després de començar la represa, quan encara hi devia haver aficionats al bar demanant un refresc i potser algun jugador del Mallorca amb el cap als vestidors i no a la gespa. El madrileny va agafar la defensa visitant amb els pixats al ventre, va entrar a l'àrea, va desaccelerar, va notar l'alè de Yuste i va caure. L'àrbitre va assenyalar els onze metres i Cristian Herrera va executar el penal amb una gran precisió.

L'1-0 era or, perquè el partit, enfarfegat, travat i intermitent, concedia ben poques oportunitats. Machín no va voler sorpreses i no va tardar a posar més múscul al mig del camp (Rubén Alcaraz va entrar en el lloc d'Eloi). Uns minuts més tard, el tècnic va refrescar l'atac buscant més velocitat (Rubén Sobrino per Lekic) i encara amb un quart d'hora per jugar va voler assegurar la banda dreta (Maffeo per Álamo). Van ser tres bons canvis, perquè els tres futbolistes que van sortir van tenir protagonisme. Alcaraz va ser un baluard al costat de Pere Pons i Rubén Sobrino va sorprendre amb un parell d'arrencades la defensa visitant, cada cop més avançada. Maffeo, tot i els 18 anyets, va tenir unes extraordinàries prestacions defensives i va jugar el temps
afegit –de fet, tot l'equip va estar molt concentrat en els tres minuts de descompte– com si en tingués 35.

Abans, però, el Girona va haver de patir els atacs del rival. Fernando Vázquez també va posar artilleria a la gespa (Brandon i Acuña es van afegir a Ortuño i Lago Junior). El Girona, plantat amb cinc homes a darrere, va anar espolsant-se de sobre els atacs del rival. Montilivi també va empènyer i es va sumar a la causa defensiva. I també va aparèixer Becerra amb una aturada incommensurable i pletòrica de reflexos quan tot l'estadi veia ja l'1-1 (79'). El Mallorca va continuar insistint, però les torres del Girona –molt bona reaparició de Richy al costat d'Olivas i Lejeune– van tancar l'àrea amb clau i ningú no hi va entrar.

MALLORCA: Wellenreuther; Campabadal, Yuste, Aveldaño, Joan Oriol (Company, 80'); Damià, Sissoko; Salomao (Brandon, 61'), Pereira (Acuña, 67'), Lago Junior; i Ortuño.

GIRONA: Becerra; Kiko Olivas, Richy, Lejeune; Javi Álamo (Maffeo, 73'), Pere Pons, Eloi Amagat (Rubén Alcaraz, 53'), Clerc, Borja García; Cristian Herrera i Lekic (Rubén Sobrino, 69').

MASSA JOC DIRECTE

Els locals van abusar de les diagonals i les pilotes llargues i no van fer mal

PRODUCTIUS

MINUT A MINUT: 3' Mitja volta d'Ortuño a la frontal de l'àrea que rebota en un defensa i Becerra atrapa amb seguretat la pilota, que s'hauria colat per l'escaire. 14' Molt bona centrada de Javi Álamo des de la dreta i Héctor Yuste ha de saltar molt per treure la pilota del cap de Lekic i enviar-la a córner. 15' El córner l'executa Borja García amb una gran rosca i l'acció no acaba en un gol olímpic perquè, amb Wellenreuther batut, el travesser ho evita. 20' Lejeune prova de sorprendre Wellenreuther des del seu propi camp i el xut des de 50 metres es perd per poc a la dreta de la porteria balear. 25' Falta favorable al Girona. El xut de Joan Oriol supera la tanca defensiva però Becerra atrapa la pilota, molt centrada, sense cap dificultat. 33' Clerc fa una passada interior a Borja García i aquest, una en profunditat per a Pere Pons, que trenca la línia defensiva i, quan vol connectar amb Lekic perquè l'endreci, Héctor Yuste s'anticipa i envia la pilota a córner. 37' Acció de molta intensitat de Pere Pons, que cedeix a Javi Álamo i aquest fa una centrada des de la dreta que Aveldaño envia a córner evitant la rematada de Cristian Herrera. 38' Gran toc d'esperó de Pereira sobre Salomao, que des de l'esquerra envia una passada enrere per a Sissoko, i la rematada amb l'esquerra del mig balear es perd per sobre del travesser de la porteria de Becerra. 45' Richy força un córner una mica absurd en l'última acció de la primera meitat, però el mateix central rebutja el llançament de cantonada de Damià. 46' 1-0. Al cap de 20 segons de l'inici de la represa, Borja García condueix la pilota, s'interna a l'àrea i Héctor Yuste li fa penal per darrere. L'àrbitre assenyala el punt fatídic i Cristian Herrera transforma el penal amb la cama esquerra i gairebé per l'escaire després d'enganyar Wellenreuther. 57' Falta a uns cinc metres de la frontal que Joan Oriol toca en curt per al xut de Damià, que es perd un metre a la dreta de la porteria de Becerra. 58' Córner assajat que executa Borja García per baix buscant Rubén Alcaraz, que remata amb la cama dreta al lateral de les xarxes. 67' Xut als núvols de Pereira, que recull en la frontal de l'àrea un refús curt de Richy. 77' Damià cargola una falta i dos jugadors pentinen la pilota en fraccions de segon, primer Alcaraz i després Ortuño, i Becerra ha de treure una mà prodigiosa i enviar la pilota a córner quan el gol semblava inevitable. 79' Escapada de Rubén Sobrino, que sorteja la falta d'un rival i guanya la línia de fons, però la defensa visitant acaba rebutjant la seva centrada a dins de l'àrea. 84' Amb el Mallorca abocat a l'atac, la centrada des del costat dret de Company la bloca amb molta seguretat Becerra quan Ortuño i Acuña amenaçaven ja amb la rematada per dalt.
GOLS: 1-0 (46') Cristian Herrera, de penal. ÀRBITRE: Cordero Vega, del comitè cantàbric. T.G.: Als locals Javi Álamo (48'), Borja García (62'), Pere Pons (74') i Maffeo (93'), i als visitants Héctor Yuste (46'), Brandon (74') i Aveldaño (75'). T.V.: Cap. PÚBLIC: 5.613 espectadors a Montilivi.

LA MÉS CLARA

L'1-0 només va estar a prop en un córner directe de Borja García al travesser (15')

L'ACCIÓ CLAU

20 segons després de la represa, Héctor Yuste va picar l'ham que li va parar Borja García

UN PAS ENRERE

Amb l'1-0, el Girona es va deixar dominar i el Mallorca el va tancar a l'àrea
Tant el Girona com el Mallorca van jugar lluny de l'àrea rival i van crear poc perill
Alcaraz, Sobrino i Maffeo, que van entrar durant la segona part, van estar a bon nivell
Becerra va salvar l'1-1 (79') i els gironins van gestionar molt bé els últims minuts