L'èpica i la pell de gallina

El Girona s'aixeca quan pintaven bastos després del 0-1 (55') i es planta a l'eliminatòria decisiva d'ascens a 1a empès per una afició que va omplir Montilivi

Borja va marcar l'1-1 (64') i Aday, el 2-1 (80') que va forçar una pròrroga d'altíssim voltatge

Als locals els convenia que no passés res, però el partit es va desbocar i l'accés a la final va perillar

Cinc minuts després d'un partit que se'n va anar més enllà de les dues hores, Montilivi encara era pràcticament ple gaudint de la celebració dels futbolistes del Girona, que van haver de recórrer a l'èpica per capgirar una eliminatòria que si ja estava complicada amb el 2-1 de l'anada encara es va embardissar més quan Xisco va fer el 0-1 ja a la segona part (55'). Va ser una remuntada amb majúscules d'un equip que té una fe infinita amb les seves possibilitats i d'una afició que també ha madurat i que ahir no va parar d'animar. Ni amb el 0-0, ni amb el 0-1, ni amb l'1-1, ni amb el 2-1, ni amb el 3-1. En totes les fases de partit, l'equip va notar l'alè d'uns seguidors que quan s'hi posen ho fan de manera incondicional. I el millor encara està per arribar.

Intensitat i poc més

Tot i que la primera meitat va tenir molt de ritme i d'intensitat, analitzat el partit de manera global els 45 minuts van acabar tenint poc pes. Machín va fer quatre retocs a l'onze, però especialment dos van ser sorprenents: la suplència d'Alcalá i la titularitat de Lekic. El tècnic va apostar per la millor sortida de pilota de Richy i també es va decantar pel serbi, que no havia tingut ni un sol minut en els quatre darrers partits. Possiblement Machín va pensar que Rubén Sobrino podria donar més desequilibri sortint en la segona part, amb la defensa rival un pèl més cansada. Els altres dos canvis (Eloi per Granell i Aday per Maffeo) eren per donar més frescor i tenir a la gespa jugadors descansats que no van actuar a Còrdova. Oltra va calcar l'onze, amb el risc que l'energia dels andalusos minvés amb el pas dels minuts.

Tot i la bona posada en escena del Girona, el Còrdova es va plantar bé al darrere i fins i tot se'l va veure més tranquil que dijous passat actuant com a local. Va patir relativament amb la sortida decidida dels de Machín, però mica en mica va desactivar un per un tots els arguments dels gironins. Va tapar bé Borja García i també els carrils. I quan la pilota arribava a Cristian Herrera i a Lekic, els dos puntes estaven lluny de la porteria i normalment en inferioritat numèrica amb els defensors.

Tot es complica

El Girona en feia prou amb l'1-0 i va avisar dues vegades Razak només de començar la segona meitat. L'equip semblava més decidit que mai a posar la directa i a passar per sobre del rival, però el Còrdova va reaccionar i va tenir els millors minuts en l'inici de la segona meitat. Lejeune va evitar que una assistència de Fidel arribés a Xisco, que només l'hauria hagut d'empènyer (53'). El córner següent va acabar amb una rematada franca de cap alt de Raúl de Tomás lliure de marcatge (54'). A la tercera, el Còrdova no va perdonar i els dos futbolistes que al Nuevo Arcángel es van associar per fer el 2-0 –Caballero i Xisco– van ser també els protagonistes del 0-1.

Quedaven 35 minuts i el Girona havia de marcar dos gols. Just després que Xisco batés per tercera vegada en quatre dies Becerra, Montilivi va reaccionar amb crits de suport cap a l'equip, que a partir d'aquí va accelerar totes les seves accions conscient que si no arriscava, la temporada s'acabava ahir. Borja García va trigar nou minuts a marcar l'1-1, que també va servir per diexar clar que Razak no ofereix al Còrdova ni la meitat de garanties que Becerra al Girona. L'empat va animar tothom, sobretot els locals. Machín ja havia mogut fitxa al descans –Granell i Sobrino van substituir Eloi i Lekic– i el Girona va posar les revolucions al límit. El Còrdova es defensava com podia, però ja no sortia del cau. I els locals posaven cada vegada amb més dificultats Razak, que hi va posar de la seva part en la rematada d'Aday que va provocar que Montilivi esclatés. El 2-1 conduïa a la pròrroga, que si beneficiava a algun equip era al Còrdova, ja que al Girona el resultat li valia si l'aguantava en els 30 minuts suplementaris.

Pròrroga elèctrica

Els primers 15 minuts del temps extra van ser un màster del Girona, que va amagar la pilota a un rival que es va quedar de seguida amb deu per l'expulsió d'Stankevicius (93'). No es pot dir el mateix de la segona part, on el Còrdova va cremar les naus –l'últim canvi d'Oltra va ser prescindir d'un home del mig del camp per donar entrada a Pineda– i el Girona va acceptar un intercanvi de cops que no el beneficiava en absolut.

El partit es va desbocar per complert en la segona part i això només podia beneficiar els andalusos, que marcant un gol haurien obligat el Girona a fer-ne dos (on és l'avantatge per a l'equip millor classificat?). Els visitants van sembrar el pànic a Montilivi amb un possible penal de Maffeo a Fidel (114'), amb una rematada de cap de De Tomás (116') i amb una volea de Fidel (119'). Aquesta última ocasió, ja amb 3-1 en el marcador, un gol de Cristian Herrera que va acabar essent una anècdota, perquè si Becerra no atura l'últim xut, el 3-2 hauria estat letal.

CÒRDOVA: Razak; Stankevicius, Héctor Rodas, Deivid, Cisma; Nando (Pedro Rios 66'), Luso (Pineda 95'), Caballero, Fidel; De Tomás i Xisco (Victor Pérez 71').

GIRONA: Becerra; Kiko Olivas, Richy, Lejeune; Aday (Maffeo 86'), Pere Pons, Borja García, Eloi (Granell 46'), Clerc; Cristian Herrera i Lekic (Rubén Sobrino 46').

LA PRIMERA PART

Molta intensitat i equilibri de forces i poques ocasions amb cara i ulls a les dues àrees
MINUT A MINUT: 2' Borja García cargola una falta lateral i la rematada de cap de Lejeune,, que s'aixeca per sobre els defenses locals, es perd un pam per sobre el travesser de la porteria de Razak. 4' Cisma intercepta una passada d'Eloi que anava cap a Aday i inicia un contraatac molt perillós del Còrdova. Fidel el condueix, fa una passada a Raúl de Tomàs, que, per sort per al Girona, no veu la posició de Xisco, tot sol a la dreta, i opta per un xut que s'estavella en el cos d'un defensa local. 13' Richy, molt atent, ha de sortir al tall per evitar que Fidel, que havia trencat per l'esquerre, guanyi la línia de fons i enviï una passada que hauria pogut ser letal. 14' Centrada de Clerc des de l'esquerre i cop de cap un pèl forçat de Cristian Herrera que es perd alt. 16' Exercici d'anticipació de Lejeune, que inicia una acció d'atac del Girona. El francès serveix a Borja i aquest posa una pilota molt interessant a dins l'àrea per a Lekic que no acaba en una rematada del serbi gràcies a la bona acció defensiva de Deivid, que envia a córner.. 17' El Girona treu en curt el servei de cantonada i Cristian Herrera cedeix ras enrere per a la pujada de Clerc, que remata massa alt. 20' Centrada molt bona de Cristian Herrera amb l'esquerra i Deivid envia a córner evitant la rematada franca de Lekic, que ja estava amb la canya a punt. 28' Després d'una jugada molt llarga del Girona, la pilota arriba a Pere Pons que ho prova des de fora de l'àrea amb la dreta i Razak bloca la pilota, que s'havia enverinat després de tocar el cos d'un defensa visitant. 42' Fidel guanya la línia de fons i la seva centrada es passeja per l'àrea petita de la porteria de Becerra sense que ningú la remati. 45+1' Falta que Borja García penja a l'àrea, Lekic s'aixeca més que ningú i deixa amb el cap una pilota franca per a Cristian Herrera, que remata amb la cama esquerra massa centrat i Razak aconsegueix blocar la pilota. 46' Als tretze segons de la represa, Aday guanya la línia de fons i la seva centrada la remata de primeres Borja amb una volea un pèl forçada que es perd per sobre el travesser. 49' Aday fa acció individual al costat dret i el seu xut creuat el bloca Razak, ben situat.. 50' Nova acció ofensiva dels locals, amb Granell servint Rubén Sobrino, que etziba un bon xut des del vèrtex de l'àrea que Razak atura, aquesta vegada en dos temps. 53' Razak rebutja llarg de porteria i la pilotada es converteix en una assistència per a Fidel, que després d'un gran control orientat es desfà de Kiko Olivas i la seva assistència cap a Xisco no acaba en gol gràcies a una extraordinària acció defensiva de Lejeune. 54' Fidel executa el córner cargolat i la rematada de cap de Raúl de Tomás des de l'àrea petita es perd un pam per sobre la porteria de Becerra.. 55' 0-1. Carlos Caballero centra amb l'exterior i Xisco es cola entre els centrals i remata de cap lluny de l'abast d'Isaac Becerra. 57' Centrada de Clerc des de l'esquerra i rematada alta de cap de Cristian Herrera. 59' Molt bona pilota a l'àrea de Lejeune i rematada de cap de Borja García i gran intervenció en dos temps de Razak. 64' 1-1. Conducció de Borja García i rematada inapel·lable des de la frontal de l'àrea que fa inútil l'estirada de Razak. 70' Falta directa de Granell que es perd a prop de l'escaire de la porteria del Còrdova. 73' Sobrino guanya la línia de fons i l'acció acaba en un córner que Lejeune remata de cap, desviat. 75' Contraatac conduït per Fidel que acaba perdent la pilota, tot i que reclama penal, per una gran acció defensiva de Pere Pons i per l'anticipació final d'Isaac Becerra.. 76' Sobrino ho prova des de lluny i Razak atura en dos temps.. 77' Xut sec de De Tomás que bloca Isaac Becerra, ben col·locat. 80' 2-1. Centrada de Rubén Sobrino des del costat esquerra i rematada amb l'exterior d'Aday que envia la pilota a l'arrel del pal esquerre fent inútil l'estirada de Razak. . 89' Volea de Raúl de Tomàs que Becerra atrapa amb seguretat.. 90+2' Lejeune ho prova des de la llarga distància, però el xut surt desviat.. 94' Borja García etziba un bon xut que Razak, ben situat, rebutja amb dificultats. 95' Ara qui ho prova és Cristian Herrera, però el porter visitant atrapa. 108' Molt bona acció per la banda dreta de Maffeo, que guanya la línia de fons i la seva centrada no la sap aprofitar bé Cristian Herrera. 114' Fidel s'interna a dins l'àrea i Maffeo el desequilibra per darrere. Els jugadors visitants reclamen penal, però l'àrbitre deixa seguir la jugada.. 115' Contraatac del Girona amb tres atacants i dos defensors, amb Granell fent una gran passada sobre Sobrino, que acaba rematant fora a porteria buida després de driblar Razak.. 116' Devid perllonga una pilota i el cop de cap de De Tomás l'atura Becerra. 117' 3-1. Pere Pons condueix un atac i assisteix Cristian Herrera, que supera amb una vaselina de molta qualitat la sortida a la desesperada de Razak. 119' Volea de Fidel des de fora de l'àrea i bona estirada de Becerra, que bloca la pilota amb molta solvència. 120' Cristian assisteix Borja García, que es planta tot sol davant Razak però perdona el 4-1..
GOLS: 0-1 (55') Xisco. 1-1 (64') Borja García. 2-1 (80') Aday. 3-1 (117') Cristian Herrera. ÀRBITRE: Alberola Rojas, del col·legi de Castella-la Manxa. T.G.: als locals Lejeune (62'), Rubén Sobrino (64'), Cristian Herrera (71'), i als visitants Caballero (45'), Deivid (103'), Victor Pérez (113'). T.V.: per doble amonestació a Stankevicius (74' i 93'), del Còrdova. PÚBLIC: 8.913 espectadors a Montilivi.

PARTIT MOLT LLARG

Atropellat pels locals, el Còrdova va encaixar l'1-1 i el 2-1, però va tenir 30 minuts extres

UN COP BAIX

El 0-1 de Xisco ho va complicar tot molt, però l'equip no es va enfonsar i Montilivi, menys

EL TEMPS AFEGIT

Els andalusos van cremar les naus i el Girona es va equivocar anant a l'intercanvi de cops
Els visitants van reclamar un penal (114'), Becerra va aparèixer i el 3-1 va ser anecdòtic (117')