Girona

Quique Cárcel

DIRECTOR ESPORTIU DEL GIRONA

“Hem de persistir, créixer i millorar”

“Hem disfrutat amb el joc i l'entrega de l'equip en dos anys magnífics. Els fonaments hi són”

“El club fa mesos que està fent les coses bé i pensant a fer passos endavant. Hem de seguir aquest camí per tornar a il·lusionar la gent i lluitar per l'ascens”

La connexió amb el City es mantindrà. Pere Guardiola està fent una feina fosca molt important
per al Girona
Estem molt i molt orgullosos de tenir Machín. El sistema? Tots són variables, però és obvi que ens ha anat molt bé
Si volem ser un equip gran, la ciutat esportiva és del tot indispensable. I crec que és la idea dels propietaris
Tenia el pla A a primera i l'havia anat madurant, però molt conscient que el més normal i lògic era continuar a segona A

Vinculat al Girona fins al 2019, Quique Cárcel té clar que el club ha de mantenir l'ambició i tornar a lluitar per assolir un objectiu que han tingut molt a prop però que se'ls ha resistit.

Està més sencer que l'any passat?
Emocionalment, sí. No sé si és el costum, però assumim que això continua, i no ens podem parar a pensar gaire. Hem perdut una oportunitat única una altra vegada, però això és el futbol. Ara els jugadors se'n van de vacances, i nosaltres començarem a treballar. És veritat que aquesta setmana encara tot és molt recent i cou molt. Hem de tenir tranquil·litat, però començar ja a preparar la temporada que ve.
La seva intenció és parlar amb tots els jugadors que no tenen el futur clar?
Com que s'ha acabat tan tard la temporada, la gent té ganes de marxar de vacances. Sí, hi aniré parlant de mica en mica, per transmetre'ls el que ens agradaria. Però tampoc crec que hi hagi grans sorpreses; està tot bastant clar.
A Becerra i Mata, els deu donar per perduts?
Sincerament, crec que Becerra és molt complicat. Intueixo que no hi ha res a fer. Mata ho veig difícil, però no ho sé; hi he de parlar. Si fa més d'un any que intentes renovar-los i no ho aconsegueixes, és lògic pensar que hauràs de buscar alternatives. En qualsevol cas, crec que hem tingut un comportament molt bo amb ells, i que ells també han tingut una actitud fantàstica.
Tampoc tenen contracte Eloi i Felipe. Els vol renovar?
Eloi m'agradaria que continués, i n'estem parlant. A Felipe, per la situació i pels mèrits que ha fet al Girona, també és possible que se li faci un plantejament. Però ho hem d'acabar de reflexionar.
I dels cedits que tornen als seus clubs, alguna esperança de recuperar-ne cap?
A Rubén Sobrino, ens agradaria tenir-lo. Lejeune considero que és inviable, perquè té moltes ofertes d'equips potents. A Clerc, ens agradaria tenir-lo cedit un any més, però no ho sabem perquè hem de parlar amb l'Espanyol.
L'Espanyol també va cedir Germán, que no ha jugat, i Jairo, desaparegut fa mesos.
Són plantejaments sense una decisió presa al cent per cent avui dia. Jairo ha perdut molt protagonisme, és innegable, però ha fet gols. No està descartat del tot.
És probable que tinguin la porteria ben buida d'entrada.
Sí, però ja tenim alguna cosa parlada. Res tancat, però sí que tenim algunes idees i hem de prendre decisions. Hem acabat tard i no podíem tancar res fins ara, perquè no pots proposar un contracte per a segona A dient que si ets a primera no el voldràs.
Hi ha algun traspàs a la vista?
Tant de bo que no. La nostra idea és mantenir el bloc que hi ha i tornar a lluitar per tot. Les coses s'estan fent bé i no volem perdre potencial. Volem intentar créixer. Amb humilitat, però sabent on volem anar.
Costarà tornar a arrencar i pensar a ser ambiciós?
Crec que s'estan fent les coses bé. Són dos anys magnífics, hem disfrutat molt del joc i de l'entrega de l'equip, que ho ha donat tot i ho ha fet tot per pujar. Només en l'últim partit ens hem quedat sense possibilitats de pujar. Això vol dir que hem de persistir, millorar i créixer. Els fonaments hi són. Però sabem que això és futbol i que no serà fàcil tornar a viure tot el que hem estat vivint.
La conclusió és que la primera volta els va penalitzar massa?
Tampoc és que juguéssim malament, però és veritat que no vam tenir els resultats que esperàvem. Vam reaccionar i vam acabar quarts, que té un mèrit enorme. I hem arribat fins a l'últim partit. Ara tornarem a tenir uns moments de dificultat, perquè hem tornat a tenir l'èxit a tocar. Però també penso que n'estem aprenent, que cada dia som més forts. Tots plegats. Són experiències vitals que et donen força. Ens hem de quedar amb això i mirar de créixer. La suma de les experiències personals de cadascú ens ha de fer més forts.
Devia tenir al cap el projecte per al Girona de primera...
Tenia el pla A a primera, és clar. Amb moltes coses pensades i carregat d'il·lusió. Hem estat treballant tot l'any en diversos fronts. I cada cop que s'acostava més i veies més possibilitats d'ascens, treballaves amb el pla A. Molt conscient, però, que el més lògic i el més normal és que s'imposés el pla B, el de continuar a segona A. Aquesta és la idea que tenim més normalitzada. I durant aquestes setmanes de lluita per l'ascens, també s'ha de dir que s'ha generat una mica d'incertesa amb algunes gestions començades que potser s'hauran complicat per la demora de temps. És el que toca assumir.
Econòmicament, no faran el salt que desitjaven, però els ingressos per drets televisius pugen molt.
Crec que la clau és com s'estan fent les coses al club. En l'àmbit institucional, s'està creixent i fa bastants mesos que s'està pensant a fer passos endavant. Considero que és el punt més important. És cert que tindrem més diners pels drets televisius, però com els altres clubs. Nosaltres potser una mica més pel criteri de la classificació, però el que hem de fer és seguir el camí traçat pel club. I com més ajudes tinguem per créixer, millor. Per tornar a il·lusionar la gent i per tornar a lluitar per l'ascens. Però sempre amb humilitat, perquè la segona A és molt complicada i el primer objectiu ha de ser la permanència.
La connexió amb el Manchester City es mantindrà? Fins i tot es pot reforçar amb l'arribada de Pep Guardiola?
Jo crec que sí. Hem d'agrair que al darrere hi hagi gent que sent el Girona com ningú i que tenen ganes de fer-lo créixer. Nosaltres hem de fer les coses tan bé com puguem per si, tant de bo, som capaços de viure un altre partit com el de l'Osasuna, en què depenguem de nosaltres mateixos per pujar. És la nostra fita. Som on som, hem de ser coherents i pensar per què no podem tornar a ser-hi la temporada que ve.
Aquesta gent del darrere de qui parla és Pere Guardiola? O es refereix als ajudants gironins de Pep Guardiola?
Parlava bàsicament de Pere Guardiola, que està fent una feina fosca molt important per al Girona. I si hi pot haver més vincles i es poden aprofitar, molt millor.
El ‘play-off' és molt exigent i complicat. La via per pujar és l'ascens directe?
Hi ha dues vies, com se sap. Aquest any l'Osasuna, que curiosament va accedir al play-off gràcies a nosaltres, ens ha tret el somni. Però per què no pot acabar bé l'any vinent? Nosaltres hem de tenir les idees clares i tornar a pensar que ho podem aconseguir. Sabem que és molt difícil, però lluitarem per tornar-hi a ser.
És partidari de fer pocs retocs? Machín s'ha mantingut sempre fidel al 3-5-2.
En aquestes dues temporades, ens hem guanyat el respecte de molta gent. Els sistemes de joc són variables i es poden anar acomodant a diversos factors, com els fitxatges, la trajectòria i el creixement de l'equip. El que és obvi és que ens ha anat molt bé. Si canviarem? No ho sé. L'única cosa que vull és tornar a fer un equip com més competitiu millor. I que en Pablo pugui continuar fent una gran feina, com fins ara.
Machín té contracte fins al 2018. La confiança deu ser absoluta?
La continuïtat i la confiança parlen per si soles. El futbol té un idioma, que és el rendiment. Estem molt i molt orgullosos de poder tenir Pablo Machín en l'estructura.
I si al tècnic li arribés una oferta de primera?
Sempre dic que aquí hi ha de ser qui hi vol ser. I sé que en Pablo hi vol ser. Si li arribés una oferta de primera, segurament se n'hauria de parlar, però estic convençut que el mister serà aquí la temporada que ve.
El rendiment d'Álamo és la constatació que el sistema és molt peculiar i exigent?
Javi Álamo ha tingut molt de protagonisme en bona part de la temporada, i ho ha fet força bé. Ha tingut molts problemes en l'aspecte físic, i que no hagi acabat jugant també s'explica perquè hi ha companys que han ofert un rendiment molt òptim. Ell no havia jugat mai en aquesta posició, i l'experiència d'aquest any li pot anar bé per al futur.
No deu ser fàcil per a la direcció esportiva trobar peces òptimes per als carrils?
La recerca és complicada, però també se n'ha parlat molt. S'ha de tenir paciència i creure-hi. És veritat que és una posició exigent, perquè els carrilers tenen molta feina tant en l'aspecte defensiu com ofensiu, però al final el joc de l'equip fa que creguis en aquest tipus de jugadors. Crec molt en aquest sistema, perquè se m'ha demostrat que dóna rendiment. I crec molt també en aquests jugadors. Són futbolistes que han crescut. Clerc ha fet un pas endavant en la seva carrera esportiva. Maffeo, també. Aday, que abans d'arribar a Girona no hi havia jugat mai, ha anat creixent. I el mateix Álamo. És cert que hi ha jugadors a qui sempre els costarà més, però són més extrems, però al final és un sistema en què pot funcionar qualsevol jugador de banda.
La idea és que tenir l'equip lluitant per pujar sigui més un hàbit que una casualitat? O potser una obligació?
Ens equivocaríem si ens poséssim molta pressió. Anirem pas a pas, com sempre. Primer la pretemporada i després, partit a partit. L'única cosa que hem de fer és intentar tenir memòria, creure en el que s'està fent, i fer-ho tan bé com puguem. Això és futbol; no és gens fàcil. Fa dos anys que estem creant bones dinàmiques, sense tenir la recompensa que ens agradaria a tots, però ningú pot dir que els jugadors no s'hi hagin deixat la pell.
Estan molt pendents del Gavà, per evitar el descens del filial, o ja ho soluciona el Peralada?
De pendents, n'estem, perquè seria bo que el filial mantingués el lloc a primera catalana. Si no és possible, sí que el salt és massa alt, i per això s'estan buscant alternatives. Ens interessa un acord amb el Peralada perquè seria una bona via per tenir jugadors joves amb projecció i expectatives d'arribar al primer equip. Tenim idees, però se n'ha de parlar.
Només falta que els socis del Peralada ho aprovin?
Estem parlant amb el Peralada. La nostra intenció és que sigui una filiació que ens satisfaci, tant al Peralada com a nosaltres. Que en sortim tots beneficiats.
L'absència d'ascens frena la ciutat esportiva?
No té res a veure una cosa amb l'altra. Si volem ser un equip gran que vol fer un salt qualitatiu, la ciutat esportiva és del tot indispensable. I crec que la idea que tenen els propietaris és
fer-la.
A primera, s'hauria pogut accelerar. Espera que no es demori?
Esperem tenir-la a punt com més aviat millor, però això ja no és cosa meva. La idea de l'entitat és créixer en aquest sentit. És obvi que a primera hauria estat més fàcil, però esperem que sigui factible construir-la també amb l'equip a segona A.
Hem parlat del tècnic i de jugadors. Vostè no té ofertes?
Jo tinc tres anys firmats amb el Girona i estic molt content amb aquesta entitat i aquesta ciutat. Em sento valorat i estic molt il·lusionat.
Que Pere Guardiola passi a gestionar el Granada els pot condicionar d'alguna manera?
No. Són projectes totalment diferents, amb vincles diferents, encara que la gent es fixi amb el nom de Pere Guardiola. La gent que hi ha al darrere no té res a veure.
Tem tornar a començar la lliga amb 3.000 o 4.000 espectadors a l'estadi?
No em sorprendria, perquè ja ho he viscut. Però també crec que s'està creant un vincle important a tot el territori. Espero que la gent s'adoni que la necessitem per créixer i per fer-nos més forts. Ha estat molt bonic veure l'ambient tan espectacular que hi havia en aquests últims partits. S'ha demostrat que de gent, n'hi ha, i que viu el futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)