Girona

IGNASI MAS-BAGÀ

DIRECTOR GENERAL I PRESIDENT DEL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ DEL GIRONA FC

“La relació amb el City anirà creixent”

“L'ascens a 1a és per l'ambició del projecte i de la propietat, no per la viabilitat”

“Hi estem treballant perquè és fonamental; i tant que la veurem”

Si regales entrades acabes irritant l'abonat i devaluant l'espectacle; s'han de fer promocions, però molt acotades
El projecte continua. No ens han posat un ultimàtum del tipus “o pugeu o desapareix”, una pressió que sí que tenen altres clubs
Jugar a primera era ingressar 40 milions i ara seran uns 5,7. Vam patir no pujant, però no hi dono més voltes. Teníem pla A i pla B

Ignasi Mas-Bagà defensa l'estabilitat del projecte del Girona, malgrat la decepció d'haver-se quedat sense ascens. El director general i president del consell d'administració, que demà sotmetrà a la junta general una ampliació de capital, detalla el ritme de la campanya d'abonaments i parla de les idees de futur de l'entitat.

En la junta general de demà proposaran una ampliació de capital. Amb quin objectiu?
Es va formalitzar un préstec participatiu al desembre, aprovat en junta general, i ara una ampliació de capital via compensació de crèdit ens reforça. Amb aquest pas, els diners ja seran al club i no els haurem de tornar com en el cas d'un crèdit.
Per tant, serà el màxim accionista qui l'assumirà?
En tota ampliació de capital has de donar el dret preferent als actuals accionistes, perquè no vegin diluït el seu percentatge. La societat màxima accionista, com tots els altres accionistes, tenen dret a anar a l'ampliació amb el mateix percentatge. Ella té un 83% i, per tant, anirà a un 83% en la primera fase. I en les posteriors, també té la previsió d'anar-hi.
Baixarà el percentatge de l'antic propietari.
Si no va a l'ampliació, baixarà, és clar. Però no en tinc notícies. Òbviament, pot executar el seu dret preferent.
Són 380.000 accions a 10 euros, però si diu que la societat màxima accionista ja preveu assumir l'ampliació, vol dir que no hi ha voluntat de captar més accionistes?
No és la voluntat. O, com a mínim, no és una necessitat que ens hàgim marcat.
Segurament interessa més que els abonats renovin el carnet i que se'n facin de nous. Com va la campanya?
De moment, estem contents. Hem decidit que des del primer dia es puguin fer altes noves, que crec que no s'havia fet fins ara. Lògicament, respectem el període de renovació, però com que no tenim el camp ple, els seients que no s'han venut poden ser ocupats ja per altes noves.
I els primers tres dies ja teníem 283 altes d'abonats que no ho eren, i més de 1.200 renovacions sense domiciliació.
La xifra de 6.000 abonats que s'han proposat és ambiciosa?
Percentualment és una xifra bastant bona. En els darrers anys, a part d'aquella promoció especial, no s'hi havia arribat.
El curs passat vam ser uns 5.300 i, per tant, arribar als 6.000 representaria una crescuda força important.
Si n'assoleixen 6.000, els quedaran poques entrades per vendre. Els interessa?
De limitats no ho estem. Podríem créixer encara més. Però és veritat que hem de posar un límit virtual. Volem el màxim nombre d'abonats, però estratègicament un club mai destina el cent per cent de l'aforament a la venda d'abonaments. Primer, pel sector visitant, que no pots vendre. I segon, perquè t'interessa tenir un paquet per comercialitzar entrades.
S'han plantejat eines com el
seient lliure?
Ens estem posant el dia en la venda per internet i volem avançar en nous canals. La nostra intenció és oferir la màxima comoditat a l'abonat, que no hagi de passar pel club i pugui fer el màxim de tràmits possible des de casa.
Iniciatives pretèrites com el repartiment d'invitacions a dojo han devaluat massa el seient?
Ens trobem que moltes coses a les quals posem preu, molts aficionats ja les veuen cares, perquè potser partien d'una referència que era gratuïta. Alguns ens preguntaven per què no posàvem trens de franc per anar a Còrdova. Els números són els que són, i la despesa hauria estat molt important. No veig malament fer puntualment alguna promoció, com per exemple facilitar el transport o reforçar les línies de bus parlant amb l'Ajuntament. Són estratègies per mirar d'omplir el camp. Ara bé, si regales entrades, acabes irritant l'abonat i devaluant l'espectacle. Has de fer promocions, però molt acotades i dirigides a un target específic.
Alguns abonats es van queixar de la gestió de les entrades contra l'Osasuna. Es van equivocar?
Hi ha moments que s'ha de fer autocrítica. Si ho hauríem fet diferent i donat més dies de preferència a l'abonat? No dic que no. Molts abonats es van queixar quan es va estendre el rumor que un miler d'entrades se n'anaven a Pamplona. Si et diuen que no podràs comprar una entrada perquè un altre aficionat del Girona s'ha espavilat és una cosa; si et diuen que tindràs un aficionat rival al costat fa més mal. Vam demostrar que no era així. Si aquest rumor no s'hagués escampat no s'hauria generat tant descontentament. Si havíem de deixar més temps als abonats? Reitero que són els primers que hem de protegir. Ho hem fet i ho continuarem fent. Però a vegades el temps i la tecnologia no ens hi ajuden. Ens hauríem pogut trobar que jugàvem dimecres. El play-off venia molt seguit tot.
Ha maleït gaires vegades el fet de no haver pogut pujar?
Jo ja no hi dono voltes, però és obvi que ho vam patir, com tots els aficionats. Era un salt enorme per a la ciutat, per al club, per als aficionats, per a la premsa; per a tots. Tots pujàvem un esglaó molt important i sobretot històric per a Girona. Hi vam estar molt a prop, però no va ser possible. El millor és que el dia següent ja estàvem treballant. Teníem pla A i pla B. A les oficines, amb campanyes que no es treballen d'un dia per l'altre, i a la direcció esportiva. Quique Cárcel no ha parat. I sabíem que dilluns podíem anar a buscar un tipus de jugador o un altre, en funció de la categoria.
El projecte hauria agafat un impuls inqüestionable.
És evident. Els clubs de primera que menys cobraran pels drets televisius percebran uns 40 milions d'euros. No cal dir gaire res més. El més important és que continuem sent ara un club estable, que el projecte no s'ha vist debilitat. S'ha posat en ordre el club i es va fer una plantilla millor que l'anterior, des del meu punt de vista. Tot i el cop duríssim de la temporada passada, i que vam tenir una primera volta complicada de gestionar, l'equip ens ha donat una segona volta increïble. No hem pogut assolir la fita de pujar,
però el projecte continua igual. No ens han posat un ultimàtum del tipus “o pugeu o desapareix”, una pressió que sí que tenen altres clubs. Nosaltres no. És clar que a la propietat, com a tots, li hauria encantat pujar. Però continuem. Aquest motor no ha parat.
Tard o d'hora s'ha de pujar, per la viabilitat del projecte?
El club és viable, estable i estem a segona A, però som ambiciosos. L'ascens és per l'ambició del projecte, de la propietat, no per la viabilitat.
Qui és la propietat?
TSE Futbol.
Mediapro té alguna cosa a veure amb el Girona?
No.
Al Manchester City li convindria tenir el Girona a primera divisió?
Jo crec que el perfil de jugador cedit seria més alt. Ells tenen molts jugadors i la relació que tenim ens ha permès que alguns no anessin a altres clubs sinó cap aquí. És segona A, però la categoria té un nivell molt alt i ho saben. El fet de pujar a primera et permetria dur un perfil de jugadors diferent. No vindrien de l'equip sub-21 sinó que potser passarien per altres competicions.
De moment, han arribat cessions i ara l'estada a Manchester. Quins fruits més ha de donar la connexió amb el City?
Jo crec que la relació anirà creixent a curt termini. Aquesta és la línia. Estem demostrant que som un club fiable i que els està donant fruits.
La vinculació podria arribar al nom o a una filiació formal?
No, no n'hem parlat. Només hem parlat de jugadors. Això no ho he ni imaginat.
El retorn ha estat prou productiu per al City, amb el traspàs de Lejeune i el paper de Maffeo.
Això ens reforça i dóna credibilitat al que estem explicant. Vam aconseguir que Lejeune es quedés un any més gràcies a l'operació amb el City, i ja estava pactat amb el jugador que, si no pujàvem, ell podria fer el salt a primera.
Quin és el paper de Pere Guardiola?
Ens ajuda molt. És qui va proposar tot aquest projecte, i té una relació molt estreta amb Quique Cárcel. Coneix molt el mercat de jugadors i ens ajuda en certes operacions, tot i que el
director esportiu i qui decideix és Quique. En Pere ens dóna un cop de mà a l'hora de portar jugadors i fins i tot patrocinis que puguin arribar.
Pep Guardiola al City i dos extècnics del Girona com Domènec Torrent i Carles Planchart. Tot suma?
A Manchester cada cop es parla més català. Jo crec que ara ens coneixen molt i insisteixo que aquesta relació pot anar creixent.
Té la xifra concreta del que percebran per drets televisius?
Ens han donat una xifra tampoc tancada del tot, però d'uns 5.750.000 euros. Ens ha beneficiat molt la venda conjunta dels drets, i també l'estratègia que està seguint la lliga per vendre'ls com a paquet. No podem obviar que s'ha ingressat molt més sumant els drets de tots els clubs.
I el límit salarial quin serà?
De 4,8 milions. Això és el que tenim si no hi ha res extraordinari. Hi ha finestres per poder-lo anar augmentant, com contractes de patrocinis signats.
On els situarà aquesta xifra? Els dos últims anys estaven molt avall.
Continuarem a la part baixa.
Tots els clubs tindran més diners. Al cap i a la fi, més diners per als jugadors?
El mercat no és aliè a l'augment dels ingressos. Els jugadors i sobretot els seus agents ho saben. Has de fer una plantilla d'uns 25 jugadors. Hi ha clubs que
estratègicament es reservaran diners, i d'altres que faran una aposta i s'ho gastaran tot. Això depèn de cada club.
Veurem aviat la ciutat esportiva?
Estem molt il·lusionats i estem fent petits passos. Tenim assumit que, quan signem l'acord amb el propietari, com a mínim haurem d'esperar un any per començar a construir, perquè no són terrenys preparats per això. Tot el procés per adaptar i requalificar un terreny no preparat com a equipaments, si totes les parts es posen d'acord, requereix un període aproximat d'un any per poder construir.
Si la veurem aviat? Hi estem treballant.
Però la veurem?
I tant que la veurem. És fonamental. Si volem un club professional els hem de donar eines d'uns professionals. I això parlant del primer equip. Per a la base és tan o més imprescindible.
Tenen clar què hi volen fer? Un mínim de camps?
S'està parlant del projecte, però la idea seria fer uns cinc camps, que per la mida del club que tenim i la dimensió del futbol base seria òptim.
Amb residència?
En això ja em costa més mullar-me. Hi ha limitacions. No pots construir qualsevol cosa en qualsevol espai. Una cosa és un equipament esportiu i l'altra una residència. Potser no seria el primer dia, la primera fase, però sí que hi ha un projecte per poder acollir talent, jovent.
Quin paper hi juga l'Ajuntament?
Els diferents ajuntaments amb els quals hem parlat veuen de bon ull que el Girona tingui entre mans un projecte d'aquestes dimensions. El seu paper és molt important perquè sense ells no podríem fer-la. Necessitem que l'Ajuntament aprovi i faci els passos necessaris per poder-ho tirar endavant. A falta de poder definir-ho, ens diuen “quan us poseu d'acord hem d'engegar tota la maquinària”.
Se'ls rifen, els ajuntaments?
Tothom vol que la ciutat esportiva del Girona estigui al seu municipi. Nosaltres prioritzem Girona, perquè som de Girona. Però al final ho acabarem de veure quan ens posem d'acord amb les diferents parts.
Montilivi és estadi de primera divisió?
S'hi hauria de fer moltes millores. En el play-off ja es van veure mancances, començant per la zona de premsa. N'hem anat parlant amb l'Ajuntament i són coses que s'han de preveure. Es fan estudis estructurals per ampliar-ne la capacitat si és necessari en el futur. És un tema d'aforament, de cabines de premsa, i d'altres requisits que demana la Lliga.
Quina zona del camp pot créixer més?
S'estan fent estudis. El problema és que l'espai és el que és. Per créixer, hi ha terreny que pertany a l'Ajuntament. Vull ser molt prudent. De moment s'està mirant si és viable i si és necessari, perquè anirà en funció dels èxits esportius.
La visera de tribuna, d'uralita, fa mal d'ulls.
És un dels temes que, quan parlem amb l'Ajuntament, sempre surt. S'ha de vigilar sobretot que no es trenqui. Si la uralita no està malmesa no és perjudicial, segons ens diuen els tècnics.
Es plantejarien la construcció d'un estadi nou a primera?
No ens ho hem plantejat ni de bon tros. Montilivi és el nostre estadi. És el camp del Girona i volem estar aquí molts anys.
I recuperar-ne la propietat?
No n'hem parlat amb l'Ajuntament.
Hi estan fent millores pel seu compte?
Estem millorant el vestidor local i una zona per als fisioterapeutes i per a la base. Amb el consistori treballem en el projecte dels lavabos de preferent
i la reubicació de les taquilles. No ho tindrem per a l'inici de lliga, però sí durant la temporada. És la idea de l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)