Girona

PABLO MACHÍN

ENTRENADOR DEL GIRONA

“Estem oberts a reforçar qualsevol lloc”

“Sabem que, per millorar el que hem fet les dues últimes temporades, només podem fer una cosa”, reconeix el tècnic de Gómara

“És més que un luxe; estem en un lloc que realment no ens correspon, però sempre és bonic viure-ho”

Segurament alguns ens consideraran favorits. Serem un equip respectat i això ens generarà més dificultat
Hi ha dies suficients per a un bon treball. No ens hem de precipitar per evitar que hi hagi aturades per excés de càrrega
S'ha de fitxar per al carril esquerre i no ens tanquem a cap possibilitat del mercat. Un davanter no fa mai nosa
Hem de seguir els mateixos principis de sempre. Saber que per aconseguir 80 punts primer hem d'arribar a 50

En les dues pretemporades anteriors viscudes a Montilivi, Pablo Machín havia començat a treballar amb una plantilla encara verda. Aquesta vegada, ho ha pogut fer amb un bloc ja molt definit que està accelerant el treball en unes instal·lacions de primer nivell mundial. Des d'una sala per a conferències de premsa immensa i amb tots els luxes, com tot el que hi ha a la ciutat esportiva del Manchester City, el tècnic de Gómara reconeix que el rendiment de les dues últimes temporades ha deixat el llistó molt alt. S'enorgulleix que els jugadors vulguin fitxar pel Girona i apunta que, més enllà del carril esquerre, podrien fer algun altre retoc.

Vostè també considera un luxe treballar aquí?
Sí. Crec que és més que un luxe. Estem en un lloc que realment no ens correspon, però sempre és bonic viure-ho i veure en quines condicions treballen els millors i és allò a què, sempre dins la nostra modèstia, hem d'intentar aspirar. Sempre, és clar, emmarcat dins els nostres mitjans.
Hauran relativitzat el fet d'haver començat els últims de tota la categoria?
Ho teníem bastant clar, que seríem els últims. Era una qüestió que ja vaig patir, per dir-ho d'alguna manera, l'any passat. Crec que és important descansar molt bé, i hi ha dies suficients per fer un bon treball. No ens hem de precipitar per evitar que hi hagi futbolistes que hagin de parar per excés de càrrega. Perquè, per molt que ho vulguem, no és el mateix intentar fer una mica de treball pel seu compte, cosa que ja se'ls demana, que posant-se a treballar amb el grup i exigint una mica més. Prefereixo allargar una mica això que en diem pretemporada, encara que sigui a les primeres jornades de lliga, per assegurar-nos que l'equip estarà fresc, sobretot de ment.
Treballa amb molts jugadors ja del primer equip, cosa que no va passar ni l'any passat ni l'anterior. Això també li deu agradar.
Sí. El fet de començar una setmana més tard fa que ens haguem saltat uns primers dies en què potser és més difícil que hagin arribat tots o gairebé tots els fitxatges que vols fer. Ara podem treballar amb dos jugadors per lloc de nivell, de garanties, i sempre estem oberts a la possibilitat que surti alguna cosa interessant del mercat, que potser no la penses però que sempre pot aparèixer.
El carril esquerre, l'únic lloc en què encara no ha arribat cap fitxatge, sí que s'ha de reforçar com sigui?
Sí, això ho tenim molt clar. Necessitem reforçar la banda esquerra, però també estem oberts a qualsevol altra possibilitat. Com que tenim jugadors versàtils, si ens sorgís una molt bona oportunitat a la banda dreta, per exemple, podem tenir també jugadors com Aday o el mateix Coris, que poden jugar a l'altre costat. Tenim molt assumit que s'ha de reforçar el costat esquerre, però no ens tanquem a altres possibilitats.
A la davantera, hi ha cinc homes, una xifra que el director esportiu va considerar bona. Hi veuria algun altre retoc?
Insisteixo que no ens tanquem a cap possibilitat, si surt alguna cosa interessant. Un davanter no fa mai nosa. O qualsevol jugador d'una altra posició. No se sap mai si pot aparèixer un jugador interessant en el mercat que potser ara mateix ni tan sols tenim al cap.
Potser no tots els jugadors que té ara es quedaran?
Bé, jo sempre he dit que estic content amb els jugadors que tinc. Gràcies a Déu ara tots els futbolistes que són aquí és perquè volem que hi siguin. I dic el mateix que dic sempre en el mercat d'hivern: si hi ha algú que no s'hi troba a gust, o que se sent inferior per poder lluitar pel lloc dins l'equip, doncs és qüestió de parlar-ho i de buscar solucions que siguin satisfactòries per a tothom.
Es fixa gaire com es van reforçant els rivals?
Si t'haig de dir la veritat, no gaire. Aquí estem no et diré que aïllats, perquè avui dia amb internet és impossible estar-ho, però sí molt centrats en la feina que hem vingut a fer. No em preocupa gaire el que facin els rivals perquè els noms són una cosa i després s'ha de demostrar al camp. I nosaltres som, crec, un fidel exemple que no són els noms els que fan l'equip sinó els homes. Aquestes temporades que fa que sóc a Girona sempre hem estat un dels equips amb menys pressupost i menys possibilitats d'entrada, i al final hem aconseguit que els futbolistes siguin reconeguts i fer molt bones temporades.
Precisament pel que han fet, seran reconeguts com un dels favorits?
Segurament n'hi haurà molts que podran dir, i amb tota la raó, que el Girona fa dos anys que és a les portes de pujar a primera divisió. I segurament per a alguns podem ser considerats favorits. Però nosaltres hem de tocar de peus a terra, saber què és el que ens ha dut a aconseguir aquests rendiments per sobre, en teoria, de les nostres possibilitats. També hem de tenir en compte que de mica en mica anem tenint més possibilitats, i que ara els futbolistes també volen venir aquí. Fins i tot molts han vingut per menys diners que altres equips. Això és gratificant, però les bases les hem de posar seguint els mateixos principis que ens hem marcat sempre. Saber que per aconseguir 80 punts primer hem d'arribar als 50. Aquest és el nostre primer objectiu, però ho hem d'aconseguir com més aviat millor per poder lluitar pel que ens agrada a tots.
Li agrada que els jugadors es creguin que han de ser entre els millors de la categoria, o s'ha d'anar més a poc a poc i amb més modèstia?
Sempre els ho miro d'inculcar. Els dic que avui no hi ha cap plantilla que sigui millor que la nostra, però perquè encara no ha començat la competició. I quan comenci, hem de demostrar el nivell que tenim. Sí que és cert que serem un equip respectat, pels resultats que hem fet, i que això ens generarà més dificultat. Perquè moltes vegades, ja ho vam veure al començament de la temporada anterior, un empat contra el Girona no era un mal resultat per molts equips. Això fa que tinguem més dificultats per poder superar els rivals.
Sandaza, Ramalho, Cifu. La idea és assemblar-se molt a fa dues temporades?
Eren possibilitats que teníem. No perquè busquem exactament això de repetir el que vam fer, sinó perquè són els exemples de jugadors que tenien altres possibilitats i sempre s'han mostrat molt i molt receptius per venir aquí. Crec que nosaltres també ho hem de ser, perquè van demostrar al seu dia que tenien una implicació i un rendiment altíssim. Ara, i també els ho he dit a ells, no perquè fossin en aquell equip que va fer 82 punts ho tindran més fàcil. Hauran de demostrar que, en aquest cas, les segones parts també seran bones.
Em dirà que l'objectiu és el Sevilla Atlético, primer rival de la lliga, sense mirar més enllà?
Sí, és clar. L'objectiu és arribar de la millor manera possible a aquest primer partit. Sempre ho he dit. És una de les claus del meu mètode. Anar pas a pas i pensar que el partit més important que tenim és l'immediat. I en aquest cas, el primer partit de lliga.
Personalment, és possible mantenir el llistó d'ambició, de ganes, després de tot el que han fet? Tornar a començar amb la mateixa il·lusió?
És la meva feina. Per això també crec que és necessari canviar una mica el xip i hem tingut aquest mes de vacances. Sabem que, per millorar el que hem fet aquestes dues temporades, només podem fer una cosa. Podem dir que tenim un 1% de possibilitats de millora i un 99% d'empitjorar-ho. Però, tocant de peus a terra, segurament es valorarà també la temporada en el seu procés, no només en el seu final. I crec que en aquestes dues últimes temporades hem fet un procés magnífic. I també crec que el major mèrit, almenys des que sóc aquí, crec que han estat els primers tretze partits [els de la primera temporada, en què es va aconseguir la permanència] perquè van permetre viure tot el que hem viscut després.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)