Res fora de l'habitual
Reus. L'equip roig-i-negre debuta a segona A amb l'objectiu de la permanència, que últimament aconsegueixen tres de cada quatre ascendits
El Reus té tot un repte per assolir: mantenir la categoria després d'haver aconseguit, per primera vegada en la seva història, l'ascens a segona A. Vistos els precedents, però, no és una missió impossible, ni de bon tros. En les últimes temporades, el més habitual és que només un dels quatre ascendits a la categoria de plata acabi tornant per la via ràpida a segona B. El curs passat, per exemple, només va baixar l'Athletic B i els altres tres ascendits, el Nàstic, l'Oviedo i l'Osca, no van patir per salvar-se. En les últimes dinou temporades, és a dir, des que a segona A hi ha 22 equips, han baixat un any després de pujar 22 dels 76 ascendits. Mirant les últimes catorze temporades, la mitjana és d'un descens per la via ràpida per any. Hi ha hagut algun any amb dos descensos entre els acabats d'ascendir, però també hi ha hagut cursos en què tots quatre s'han salvat, com ara el 2012/13 i el 2005/06. La mitjana es manté tenint en compte només els equips que debuten en la categoria, com el Reus enguany.
En una categoria tan igualada i imprevisible com la segona A, tots els equips, fins i tot els que acaben de pujar, poden aspirar a tot. I sinó, que li ho preguntin al Nàstic, que la temporada passada, acabat d'ascendir, va quedar a les portes de pujar a primera, tercer en la lliga regular i eliminat en la fase d'ascens. De fet, hi ha tres equips que en les dues últimes dècades han encadenat dos ascensos. El cas més recent és el de l'Eibar, que va tornar a segona A el juny del 2013 i que un any més tard estava celebrant l'històric ascens a primera divisió. És el mateix cas del Granada el 2011 i del Màlaga el 1999.
La majoria dels debutants també se salven
Des de la temporada 1997/98, la primera amb 22 equips, han estat catorze els que han debutat a segona A, com és el cas del Reus aquest any. La majoria, deu, es van salvar en la primera temporada i només quatre –la Ponferradina i el Vecindario canari el curs 2006/07, la Universidad de Las Palmas el 2000/01 i el Mallorca B el 1998/99– van baixar un any després de pujar. Equips com ara el Mirandés, l'Alcorcón i l'Osca, que han debutat a segona A els últims anys, s'han consolidat en la categoria i, els dos primers, no han tornat a segona B. En canvi, equips com ara el Llagostera, el Guadalajara, el Llorca i el Màlaga B, malgrat no baixar el primer any, no van trigar a fer-ho. Més s'hi van estar el Poli Ejido i el Ciudad de Múrcia abans de deixar la categoria i, posteriorment, desaparèixer.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024