Girona

És l’hora de viure l’altra cara

Després del 0-0 a Montilivi, el Girona haurà de guanyar diumenge al camp del Tenerife per aconseguir l’ascens a primera

Hi ha hagut set victòries a domicili en les finals del ‘play-off’, amb els gironins com a grans víctimes amb quatre derrotes a casa

L’ascens a primera divisió es decidirà diumenge a partir de les 21 h en 90 minuts a l’Heliodoro Rodríguez López, que poden ser 120 en cas que el temps reglamentari acabi en empat. El desenllaç d’una temporada i el futur de dos clubs es decidirà en un sol partit que promet emocions fortes, després que el 0-0 de dissabte a Montilivi deixés la final del play-off d’ascens completament oberta. Oberta, però amb un lleuger desavantatge per al Girona, i és que els de Míchel saben que l’únic camí per pujar a primera és el de guanyar el partit a domicili, perquè l’empat després de la pròrroga no li serviria de res com a sisè classificat. Lògicament no és el guió desitjat per un equip que volia aprofitar l’anada a casa, amb un estadi ple de gom a gom empenyent, per fer un pas de gegant que l’acostés a primera. És cert que amb els precedents viscuts gairebé cap resultat hauria deixat l’afició gironina tranquil·la, però sí que hi hauria hagut la sensació que el premi era més a prop. I és que no cal enganyar ningú. L’ascens del Girona a primera és ara una mica més difícil que abans de començar el partit d’anada. Però de la mateixa manera també es pot dir que continua sent una missió factible. Molt més que en la semifinal havent de remuntar el 0-1 contra l’Eibar. I, allò, el Girona ho va aconseguir.

No és inabastable

El camí cap a primera divisió del Girona depèn de guanyar el Tenerife al seu camp. No és en cap cas un objectiu impossible, per molt que els de Míchel no tinguin grans números fora de casa. I és que primer de tot cal recordar una cosa, i és que el conjunt canari va tancar la lliga regular com el millor visitant de la categoria amb 37 punts lluny de casa, mentre que a l’Heliodoro Rodríguez López va patir més i només va sumar 32 punts. Sobre el paper, doncs, el Tenerife és un rival més perillós a fora que a casa.

Deixant de banda aquesta temporada en particular, el que tothom podria pensar és que guanyar un partit d’una final del play-off d’ascens fora de casa és més que complicat. La història, però, diu que tampoc ho és tant. Perquè, des que es va implementar el format de play-off actual la temporada 2010/11, en set ocasions s’ha vist com l’equip que jugava a fora ha estat capaç d’aconseguir la victòria. A més, hi ha dos casos que mereixen un asterisc, i és que en la temporada 2010/11 i en la temporada 2013/14 un empat va tenir el mateix pes que una victòria, ja que el Granada i el Còrdova van pujar a primera després d’haver empatat a zero en l’anada a casa i d’empatar a un en la tornada a fora, als camps de l’Elx i Las Palmas, respectivament.

De víctima a botxí

La història, doncs, diu que guanyar a fora és factible. Ho va fer dues vegades el Valladolid, superant per 0-1 l’Alcorcón i 0-3 el Numància, sempre en els partits d’anada i rematant la feina després en la tornada a casa. I, en tota la resta de casos, el Girona hi ha intervingut, però sempre com a equip perjudicat. L’única excepció és l’1-2 del curs passat al camp del Rayo, que ha de servir d’exemple per als de Míchel, tot i que en aquell cas va acabar sense servir per a res. En els altres quatre casos, el Girona va perdre.

El primer cas va ser en la temporada 2012/13, quan l’Almeria va guanyar per 0-1 a Montilivi en l’anada i va rematar la feina amb un 3-0 en la tornada. Els altres tres casos són els que el Girona ha de tenir en ment per, aquesta vegada, viure l’altra cara de la moneda, i és que són les tres úniques victòries a fora en la tornada d’una final del play-off. El primer va ser la victòria de l’Osasuna (0-1) en la temporada 2015/16, en què els navarresos van fer bo l’avantatge de l’anada (2-1). I els altres dos són els casos més dolorosos viscuts en les dues últimes temporades. Contra l’Elx, en la temporada 2019/20, en què després d’empatar a zero en l’anada el Girona, condicionat per l’expulsió de Stuani, va acabar perdent per 0-1 a Montilivi amb un gol de Pere Milla en el temps afegit. I contra el Rayo Vallecano el curs passat, el 2020/21, quan el conjunt de Vallecas va ser capaç de remuntar l’1-2 de l’anada abans esmentat guanyant per 0-2 a Montilivi. En aquests dos últims casos, això sí, el Girona va trobar a faltar el suport de l’afició, cosa que sí que tindrà el Tenerife.

UN DEUTE

En els tres triomfs a fora en una tornada de la final, el Girona ha estat la víctima

UN HÀNDICAP

Que sigui el primer ‘play-off’ sense el valor doble dels gols a fora perjudica el Girona

DOS AMB ASTERISC

El Granada i el Còrdova van pujar després d’un 0-0 a casa i un 1-1 en la tornada a fora
Curs 2011/12
Alcorcón-Valladolid 0-1
Victòria a domicili en l’anada de la final. El Valladolid la va fer bona empatant 1-1 en la tornada al seu camp.
Curs 2012/13
Girona-Almeria 0-1
Victòria a domicili en l’anada de la final. L’Almeria va pujar per la porta gran guanyant també la tornada a casa (3-0).
Curs 2015/16
Girona-Osasuna 0-1
Victòria a domicili en la tornada de la final, que va servir a l’Osasuna per pujar després de guanyar per 2-1 a casa.
Curs 2017/18
Numància-Valladolid 0-3
Victòria a domicili en l’anada de la final. Amb l’ascens encarrila,t el Valladolid en va fer prou empatant a 1 en la tornada.
Curs 2019/20
Girona-Elx 0-1
Victòria a domicili en la tornada de la final, que va servir a l’Elx per pujar després del 0-0 de l’anada.
Curs 2015/16
Rayo Vallecano-Girona 1-2
Victòria a domicili en l’anada de la final que donava avantatge als gironins, tot i que no ho van saber aprofitar.
Girona-Rayo Vallecano 0-2
Victòria a domicili en la tornada de la final, que va servir al Rayo per remuntar l’eliminatòria i ascendir.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)