Un feu amb una història centenària
És un estadi recordat per l’ambient que s’hi respirava i la bona afluència de públic que s’hi aplegava els dies de partit
Avui fa cent anys que la ciutat de Girona va estrenar un dels camps més icònics i representatius per a la societat gironina, Vista Alegre. Un estadi que va transformar la vida futbolística de la demarcació i que va aplegar molts aficionats cada dia de partit. A les graderies hi havia 1.500 seients instal·lats i 110 zones amb separadors. Bona part de l’afluència, però, estava situada a les zones sense seients. En molts partits no hi cabia ni una mosca gironina més. La capacitat era d’unes cinc mil persones, malgrat superar en escreix aquest nombre en moltes ocasions. No és pas poca la gent que en té un bon record quan pensa en l’estadi. De fet, un dels atractius era la graderia tan propera al terreny de joc. L’aficionat gironí hi acudia en massa cada diumenge de partit. El primer matx que s’hi va disputar va ser un derbi català: Unió Deportiva Girona-Barça (2-5) per deixar pas a una nova era de quaranta anys a la vora de l’Onyar. L’antic Camp de Mart de la Devesa havia quedat limitat per la gran afluència de públic que generava l’equip de referència de la ciutat. Això va portar a obrir les portes a un camp més modern i integrat a la ciutat de Girona.
Un camp, dos clubs
L’estadi de Vista Alegre no només va ser usat pel Girona FC del 1930 al 1970, sinó que també va jugar-hi la UD Girona durant vuit anys de la seva història (1922-30). El club va desaparèixer a causa de problemes econòmics i amb l’arribada de la professionalització del futbol. Aleshores va néixer l’actual Girona FC, que va heretar l’estadi de Vista Alegre, però que va canviar els seus colors pel blanc i el vermell. Un club que el 25 de juliol que ve farà 92 anys.
Personatges destacats
Els quaranta anys d’història de Vista Alegre van anar lligats a persones que es van desviure per uns colors a dins i a fora del camp. El primer a ser esmentat és Lluís Pujolràs. Va ser una figura important i estimada en les dècades dels 50, 60 i 70. Més enllà dels menús que oferia als jugadors al seu restaurant, Can Pujolràs (actual Argadà), el gironí va dedicar tota una vida a jugar al Girona i entrenar-lo. També Sala, Farró, Trujillo i l’equip que la temporada 1935/36 va quedar a les portes d’un ascens a primera divisió. Eren anys d’efervescència a Girona i Mingu Balmanya també va ajudar a situar la comarca gironina al mapa futbolístic. El gironí va començar la seva carrera a Vista Alegre i va acabar jugant al Barça; la Guerra Civil, però, va estroncar la seva carrera futbolística ascendent. Finalment, cal destacar els històrics Isidre Sala, Fèlix Farró i Josep Puig Curta, que també van escriure etapes boniques de la història del Girona i Vista Alegre.
El llibre del centenari
Els cent anys de Vista Alegre també estaran recollits en un llibre ple de vivències i emocions sobre el feu històric gironí que es publicarà a principis del mes d’octubre. L’editorial Gavarres de Cassà de la Selva està treballant per publicar Vista Alegre, cent anys del primer estadi modern de Girona, un llibre de cent vuitanta pàgines que es podrà comprar i gaudir pels voltants de Fires. Dins del llibre, hi destaquen textos de Josep Clara, Joaquim Nadal, Josep Maria Fonalleras o Jordi Bosch. També hi haurà recollides fins a quinze entrevistes fetes per periodistes locals a jugadors, àrbitres i protagonistes que van viure de primera mà l’etapa de Vista Alegre. A més a més, hi haurà un gran recull de fotos dels moments més importants i de personatges clau que no han pogut explicar i relatar les seves experiències. Parlem de Lluís Pujolràs, Jaume Curbet, Felix Farró o els germans Curta, entre molts d’altres.
Acte de commemoració
Aquesta tarda se celebrarà a la plaça de Vista Alegre un acte per recordar el centenari de l’estadi gironí. L’esdeveniment començarà a les set de la tarda i tindrà la presència del president del Girona, Delfí Geli; de l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i de Josep Fortià, president de l’associació de veïns i veïnes del barri de Vista Alegre. A l’inici de l’acte, s’estrenarà una placa commemorativa del centenari del camp de futbol. També es projectarà en una pantalla gegant l’estrena del videodocumental de Joaquim Paredes, 100 anys del camp de Vista Alegre. La jornada acabarà amb una tertúlia moderada pel periodista Jordi Grau amb protagonistes de Vista Alegre.