El triomf de l’excel·lència

El Girona trenca la ratxa de set partits sense guanyar amb una grandíssima victòria contra l’Athletic, en un partit brillant dels blanc-i-vermells

David López i Iván Martín avancen els de Míchel, que acaben patint després del 2-1 final de Guruzeta en el minut 79

Girona 2 Athletic 1

GOLS:1-0 (67’) David López. 2-0 (75’) Iván Martín. 2-1 (79’) Guruzeta.ÀRBITRE:Pizarro Gómez, del comitè madrileny.VAR:Jaime Latre, del comitè aragonès.Targetes grogues:a Oriol Romeu (52’), del Girona; i a Yuri (35’), de l’Athletic.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:11.420 espectadors a Montilivi. LOCAL: Gazzaniga Arnau Santi Bueno David López
Stuani (62’)
RESTA DE CONVOCATS: Juan Carlos i Fuidias (p), Bernardo, Manu V, Ureña, Biel i Artero.
Berenguer Iñaki Williams
RESTA DE CONVOCATS: Morci, Auirrezabala (p), Vivian, Capa, Villalibre i Paredes.

No hi havia millor manera de donar continuïtat a l’empat al camp del Madrid que guanyant ahir l’Athletic a Montilivi, i el Girona ho va aconseguir (2-1). I de manera excel·lent, perquè va ser segurament el millor partit de l’equip en tota la temporada, amb el permís de l’exhibició contra el Getafe. La superioritat dels gironins va ser pràcticament total durant els 90 minuts, en què van anul·lar completament les virtuts d’un Athletic que no va poder córrer en cap moment del partit. I, a més, es van explotar les virtuts d’un Girona que per moments va sotmetre el conjunt basc a un autèntic bany. Els gols, però, es van fer esperar. Això sí, van arribar de cop, amb un cop de cap de David López i un contraatac d’Iván Martín, que va fer el 2-0 en el minut 75. En aquell moment, el partit era de matrícula d’honor, però va arribar la taca amb el gol de Guruzeta (79’), que va fer que el patiment en els últims minuts fos majúscul. I també l’eufòria un cop es va xiular el final, perquè el Girona agafa un coixí preciós respecte a la zona de descens, en espera de la resta de resultats de la jornada, i podrà jugar més tranquil dimarts al camp de l’Elx.

Amb una marxa més

Des del primer minut es va veure un Girona còmode sobre la gespa. Amb el mateix sistema que al Bernabéu i amb l’única novetat de Toni Villa –va fer un partit notable– en el lloc del lesionat Yan Couto. Tot va sortir rodó a un equip que en els tres primers minuts ja havia provocat dos ensurts a l’Athletic amb passades a l’espai d’un excel·lent Yangel Herrera que va signar els millors minuts del curs en sintonia amb l’equip. De fet, la primera mitja hora va ser una allau d’arribades dels gironins, persistint una vegada i una altra, sobretot per la banda dreta, on Yuri era incapaç de frenar les jugades entre Yangel, Toni Villa i Arnau, que es van entendre d’allò més bé. Estadísticament van comptar cinc xuts en els primers minuts, però la sensació va ser encara més gran que això, perquè l’Athletic estava completament ofegat al darrere. La més clara, una falta d’Aleix Garcia que va tocar lleugerament la defensa i no va acabar en gol perquè Unai Simón va treure una mà descomunal tot i agafar-lo a contrapeu (15’).

Hi va faltar el gol, sí, però lògicament, per com va acabar el partit, no va importar. I és que el Girona no només va funcionar en atac. Com diria Míchel, atacar bé va permetre a l’equip defensar a la perfecció, i és que no hi va haver pèrdues en cap zona perillosa que pogués provocar contraatacs de l’Athletic més enllà d’un parell d’errades que, per sort, no van acabar en res. Fos com fos, el balanç ofensiu de l’Athletic va ser pràcticament nul en la primera part.

Es podia pensar que, després de no aprofitar la superioritat en la primera meitat, el Girona faria un pas enrere després de la represa. Però ben al contrari. Va sortir amb la mateixa mentalitat, amb un punyal a la boca i buscant el gol que avancés l’equip. Com si res no hagués canviat, els gironins van tornar a posar a prova una vegada i una altra Unai Simón. Taty Castellanos, en una llarga i embolicada jugada dins l’àrea (47’), i Yangel Herrera, assistit per David López (54’), van tenir les més clares, més enllà d’una acció en què Taty va quedar sol dins l’àrea, però no es va atrevir a xutar i va fer una passada a Valery que va tallar la defensa (58’). Si no, era gol.

Començava a ser desesperant, sobretot perquè es tenia aquella por que l’Athletic, desaparegut en combat, tingués l’oportunitat de connectar per una vegada en velocitat amb algun dels germans Williams, que tot el que van poder fer va ser provar algun xut des de lluny que va aturar amb molta seguretat Gazzaniga. Però per fi va arribar. En el minut 67, Aleix Garcia va centrar una falta lateral en què David López, imperial, va rematar de cap amb potència, va superar finalment Unai Simón i va marcar l’1-0. El gol donava vida al Girona, que acabava de fer canvis ofensius per buscar-lo, però és que molt poc després va arribar el segon. David López, que ja ho havia provat en nombroses ocasions, va fer un mig refús, mitja assistència bestial per a un reaparegut Iván Martín, que va guanyar la cursa a Balenziaga, es va avançar la pilota amb el cap i va superar Unai Simón amb un xut ras entre les cames (75’).

Amb el 2-0, el Girona es pensava que tot seria bufar i fer ampolles, ja que el guió que s’havia vist fins llavors no feia pensar en gaires patiments. Però en una acció aïllada l’Athletic va posar la por al cos als gironins. Una centrada inofensiva d’Iñaki Williams la va prolongar al primer pal De Marcos, i Guruzeta, al cor de l’àrea, va engaltar una volea al primer pal que va deixar clavat Gazzaniga, fins llavors inexpugnable (2-1, 79’). Va tocar patir durant deu minuts, però el porter argentí no va haver de tornar a intervenir, perquè tot el perill va ser un xut desviat de Nico Williams. Els nervis no es van notar, i el Girona va poder tancar una setmana de Fires de Sant Narcís perfecta, amb quatre punts contra el Madrid i l’Athletic.

FALTA EL GOL

El Girona va ser infinitament superior a l’Athletic en la primera mitja hora

COPS LETALS

David López, de cap en una falta lateral, i Iván Martín, al contraatac, troben el premi

MÉS GAS

Sense abaixar el ritme, els de Míchel van tornar a ser protagonistes en la segona meitat

SERIETAT

Tot i el patiment final després del gol de Guruzeta, el Girona va concedir molt poc

MINUT A MINUT

7’ Centrada d’Arnau al segon pal, on remata Miguel de volea, però no troba porteria. 10’ Triangulació entre Aleix, Arnau i Toni Villa, que remata des de la frontal desviat per poc.
15’ Falta a la frontal que xuta Aleix, toca la barrera i agafa a contrapeu Unai Simón, que respon amb una excel·lent enganxada a terra.
19’ Taty la cedeix enrere per a Yangel Herrera, que xuta i Unai Simón desvia a córner. 22’ Falta lateral que remata Iñaki Williams, i Gazzaniga bloca sense problemes.
34’ Miguel rep en posició d’extrem, es desfà de dos defenses i ho prova sense sort amb la dreta.
41’ Gran aturada de Gazzania després del xut ajustat de Raúl García a la mitja volta. 43’ Centrada rasa de Toni Villa que remata d’esperó Aleix i gairebé sorprèn Unai Simón, que desvia amb problemes a córner.
47’ Xut de Taty que refusa com pot Unai Simón després d’una gran jugada de Miguel.
49’ Xut amb rosca de Nico Williams que refusa amb els punys Gazzaniga. 54’ Passada llarga de David López per a Yangel, que es regira i xuta al cos d’Unai Simón. 58’ Taty rep dins l’àrea però no s’atreveix a xutar i la dona a Valery, però s’anticipa el defensa.
67’ Falta lateral que centra Aleix al primer pal, i David López, de cap, s’anticipa per marcar l’1-0.
73’ Gran jugada de Nico Williams, que la cedeix per a Guruzeta, però no connecta bé la rematada.
75’ Passada llarga de David López per a Iván Martín, que queda sol davant Unai Simón per velocitat i marca el 2-0 per sota les seves cames.
79’ De Marcos prolonga una centrada inicial, i Guruzeta remata de volea al primer pal, deixa clavat Gazzaniga i marca el 2-1.