Girona

Una xacra prou ben suportada

Amb la derrota contra el Barça (0-1), el Girona tanca la primera volta de la lliga havent encaixat en cada partit, igual que l’Elx

Els 26 gols a favor fan que l’escenari dels gironins sigui ben diferent del dels últims equips que havien viscut la mateixa situació

Com qualsevol podia esperar, el Girona no va aconseguir deixar la porteria a zero contra el Barça, i això que l’únic gol del partit va arribar en una acció desafortunada de Gazzaniga, que en una jugada senzilla va deixar la pilota morta a l’interior de l’àrea i Pedri ho va aprofitar per marcar el 0-1 definitiu. Això vol dir que els de Míchel han tancat la primera volta de la lliga sense haver deixat la porteria a zero en cap dels dinou partits disputats, una ratxa absolutament nefasta que suposa, de llarg, la pitjor sèrie dels gironins en la història moderna. L’últim cop que els havia passat això va ser la temporada 1958/59, a segona divisió. És, sense cap mena de dubte, l’assignatura pendent dels gironins aquest curs i ja ningú amaga que és un aspecte que s’ha de corregir com més aviat millor, i això que en les últimes jornades tampoc hi ha cap dubte que el Girona ha millorat defensivament, ja que el partit en què ha quedat més a prop de no encaixar va ser l’últim desplaçament a Vila-real, on va rebre l’1-0 en el minut 101 després d’un penal força discutible.

És clar que els gironins han de canviar aquesta tendència durant la segona volta si volen sumar amb certa regularitat, però també és cert que el Girona de Míchel ha sabut gestionar prou bé fins ara aquestes mancances, perquè tot i encaixar en tots els partits gairebé sempre ha estat fora de la zona de descens. Sí, el Girona encaixa amb massa facilitat, però també té facilitat per marcar. De fet, els gironins són el cinquè equip de la lliga que més gols marca, amb 26 dianes, tan sols al darrere dels quatre primers classificats: el Barça (37), el Madrid (38), la Real Sociedad (28) i l’Atlético (28). Una xifra que té molt mèrit, sobretot si es té en compte que els gironins han quedat sense marcar en les dues últimes jornades de lliga, contra el Vila-real i el Barça, cosa que encara no havia passat en dos partits consecutius fins ara. De fet, abans del partit contra el conjunt groguet, el Girona només havia quedat sense marcar en dos partits aquesta temporada, al camp del València en la primera jornada i a casa contra el Celta en el duel de la tercera jornada de lliga.

Cas històric

Que el Girona hagi pogut suportar prou bé en aquesta primera volta la xacra que suposa encaixar com a mínim un gol en cada partit de la lliga no vol dir que els de Míchel puguin continuar amb aquesta dinàmica gaire temps, ja que la dada, per si mateixa, suposa fer història en negatiu. I això que el Girona no és l’únic equip de la lliga que aquesta temporada ha encaixat en tots els partits de la primera volta, ja que l’Elx, cuer amb només sis punts i que ja té un peu i mig a segona divisió A si no fa una segona volta espectacular, tampoc ha estat capaç de deixar la porteria a zero en cap partit de lliga –sí que ho ha fet dues vegades en la copa, cosa que el Girona tampoc ha aconseguit, ni contra el Quintanar del Rey (1-2) ni contra el Cacereño (2-1), quan va caure eliminat–. Ara bé, que el Girona comparteixi desgràcia amb l’Elx aquesta temporada no vol dir que sigui una situació habitual. De fet, en els últims 25 anys només s’havia vist dues vegades que un equip fos incapaç de deixar la porteria a zero en cap partit de la primera volta.

El precedent més recent d’un equip que va encaixar com a mínim un gol en tots els partits de la primera volta és el de l’Osca la temporada 2018/19; primer, amb Leo Franco a la banqueta i, després, amb Francisco. El conjunt aragonès va signar una primera volta nefasta en què només va aconseguir 11 punts i va encaixar 36 gols, set més dels que acumula ara en contra el Girona. Això sí, un cop iniciada la segona volta, l’Osca no va trigar a deixar la porteria a zero: ho va fer en la jornada 21, amb empat a zero al camp de la Real Sociedad. Abans del cas de l’Osca, però, cal anar fins al curs 1997/98 per trobar-ne un d’igual. En aquella ocasió va ser l’Sporting, que en una temporada molt i molt fluixa –va acabar la lliga amb només 13 punts, a gairebé 30 de la permanència– no va ser capaç de deixar la porteria a zero fins a la jornada 30.

Com era d’esperar, en aquests dos casos, l’Osca –que va competir dignament fins al final de la temporada– i l’Sporting van acabar perdent la categoria i pagant molt cara la fragilitat defensiva, cosa que també sembla que passarà a l’Elx, enfonsat a la cua de la classificació. El Girona, però, confia a evitar el mateix destí, tot i que ha de mantenir el gran nivell a dalt i millorar, i molt, al darrere.

POCS CASOS

L’Sporting (97/98) i l’Osca (18/19), els últims a no deixar la porteria a zero en la primera volta

UN DESTÍ A EVITAR

L’Sporting i l’Osca van baixar i l’Elx, amb només sis punts, sembla clar que també
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)