Girona

Interpretació i dubtes

El videoarbitratge ha aixecat polseguera en el Girona, amb l’últim capítol a Vallecas per un possible penal per mans a última hora

El Girona-Valladolid a Montilivi va ser el primer partit de la història de la Lliga amb VAR

El VAR -video assistant referee- va implantar-se al futbol professional la temporada 2018/2019. Justament a Montilivi en l’enfrontament del conjunt d’Eusebio contra el Valladolid (0-0). En aquell matx, el futbol estatal descobria una nova eina que serviria per ajudar a prendre decisions i a resoldre dubtes als àrbitres sobre el terreny de joc. Mesos abans, el VAR també havia debutat en una copa del món en el partit de Perú contra Dinamarca. Bakary Gassama va ser el responsable de xiular-lo.

Tot i que el videoarbitratge és una eina que vol repartir justícia en una llarga llista de normatives que flueixen entre la matemàtica, com els fores de joc, i la interpretació, com unes mans o una possible expulsió, entre moltes altres, no ha deixat indiferent ningú i ha generat molts de dubtes als clubs i als aficionats. Per començar per un criteri que no satisfà ningú. El Girona n’és un exemple després d’unes mans dins l’àrea de Salvi que no es van interpretar com a penal.

Dubtes del criteri

Com en tota novetat, el VAR té un marge molt ampli per millorar i assolir la seva millor versió. El primer dubte que genera no ve precedit del monitor o de la imatge de l’acció, que també, sinó de la interpretació que en pot fer l’àrbitre principal i el de VAR. A Vallecas, Míchel va ser molt clar en aquest aspecte, després de veure que una jugada no s’aplicava de la mateixa manera que al Coliseum Alfonso Pérez amb unes mans de Javi Hernández que van acabar en pena màxima. El tècnic va demanar explicacions sobre l’aplicació del criteri. També ho va voler demanar Aleix García en un acte que ahir el club va organitzar a la botiga de Gosbi. “El tema de les mans, l’han de deixar clar. Mai no sabem si són mans o no. La rematada anava a fora, però són mans claríssimes”, va dir el d’Ulldecona. Segons Arhico VAR, lloc web especialitzat a analitzar el video rbitratge cada jornada a primera i segona, en aquesta acció de Salvi a Vallecas, González Fuertes va encertar llegint el context de la jugada. La pilota anava en direcció cap a la línia de fons sense que cap jugador gironí pogués pescar l’esfèrica. A més a més, el futbolista del Rayo tenia la intenció de retirar la mà de l’acció. Fins aquí tot bé, però la pregunta sempre acaba recaient cap al mateix sentit. Perquè no s’aplica sempre el mateix criteri? Un dubte existent.

Errades molt cares

Juntament amb el València, el Madrid i l’Elx, el Girona es troba entre els equips que més errors han rebut del VAR a primera divisió. Entre les accions més recordades, hi ha el fora de joc xiulat a Cristian Stuani a la jornada 15a contra el Rayo. La jugada estava habilitada després que Isi fes un mal refús i habilités l’uruguaià. Això va treure l’oportunitat de la pena màxima a un Girona que buscava el gol de la victòria en els minuts finals (2-2). La mateixa acció que no va interpretar el VAR en el matx contra l’Atleti per fora de joc del Taty. La jugada venia precedida d’un mal refús colchonero i unes posteriors mans molt clares de Savic. Malgrat la consulta al monitor de Melero López, la decisió no va tenir en compte el mal refús visitant. El partit va acabar amb un gol de Morata en l’afegit (0-1).

Si remuntem a la jornada 9a a Montilivi contra el Cadis, el Girona va veure com l’àrbitre del matx anul·lava un gol en pròpia porteria a Cala per una falta inexistent del Taty. Tot i la prèvia consulta al monitor i la claredat dels fets, el gol no va pujar al marcador. Pacha Espino, company de Cala, va ser l’autor d’una falta al seu propi company. Els gironins van empatar en el temps afegit, però no van poder aspirar a més per una decisió equivocada.

També hi va haver molta polèmica en un doble penal a Vila-real. En dues accions molt rigoroses, una d’Oriol Romeu en un contacte mínim i l’altre entra Juanpe i Torres, no es va dubtar a xiular penal. La segona va ser una agafada de samarreta entre els dos jugadors. El VAR és una bona eina, però s’ha de revisar com s’aplica el criteri i evitar la diversitat de criteris

REACCIONS

Girona 1- 1 Cadis (15/10)
El conjunt gironí perseguia l’empat al temps afegit i el va trobar en una acció en què Cala va marcar-se un gol en pròpia porteria.De Burgos, després de revisar-ho al VAR, va anul·lar l’acció per una falta del Taty quan era una falta del Pacha Espino.
Girona 2-2 Rayo (29/12)
Un mal refús d’Isi Palazón va habilitar David López, que va assistir Stuani per marcar el 3 a 2. L’acció es va anul·lar per fora de joc del català,
Vila-real 1-0 Girona (22/01)
Del Cerro Grande va xiular dos penals consecutius als groguets per dues accions molt justes. Primer per un contacte amb Romeu i, després, per una jugada en què Pau Torres i Juanpe van agafar-se de la samarreta.
Cadis 2-0 Girona (10/02)
Així com el Girona, el VAR no va estar del tot fi al Nuevo Mirandilla. Primer en un agressió sense pilota de Fali al Taty i després per unes mans clares de Guardiola a dins l’àrea que no es van revisar.
Girona 0-1 Atlético (13/03)
En un nou mal refús dels visitants, el Taty va pescar una jugada que va acabar amb un xut a la primera que va impactar a les mans de Savic dins l’àrea. Melero López va assenyalar fora de joc després de consultar-ho al VAR.
Rayo 2-2 Girona (18/03)
En el darrer enfrontament, González Fuertes i el VAR van interpretar que les mans de Salvi dins l’àrea no s’havien de castigar amb penal. L’àrbitre no va anar ni a veure la revisió al monitor. La jugada va ser molt semblant al matx de Getafe quan Javi Hernández va cometre penal.
Han de deixar clar el tema de les mans; mai sabem si ho són o no. Tot i que anava fora, són clares.
Aleix García
jugador del girona
No dic que hem estat perjudicats, el que vull entendre és perquè unes són mans i les altres no
Míchel Sánchez
entrenador del girona

El fora de joc, un maldecap que no hi hauria de ser

Un fora de joc ho és o no ho és. Com una fórmula matemàtica que no es pot discutir. Ara bé, sempre hi ha imatges en el VAR que no resolen els dubtes de la jugada o, fins i tot, n’afegeixen més. Actualment, el videoarbitratge a la Lliga plasma les accions a través de dues línies. El Girona ja va veure com perdia en una acció molt justa de Morata al temps afegit. A cada jornada hi ha una reviisió de VAR per un possible fora de joc. Vista la polèmica constant per aquesta acció, la RFEF valora implantar la comprovació semiautomàtica com a la Champions League.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)