Letals i insaciables

Artem Dovbyk, amb onze dianes, i Cristhian Stuani, amb cinc, són la tercera parella més golejadora de primera divisió malgrat que només han coincidit quinze minuts sobre la gespa en tota la temporada

El Girona és l’equip més golejador de primera divisió després d’haver marcat 42 gols en les divuit jornades que s’han disputat fins ara. Bona part de la responsabilitat la té Artem Dovbyk, que està signant una primera temporada en la lliga espanyola espectacular. L’ucraïnès, que va arribar poc abans de l’inici de lliga i va començar des de la banqueta en les quatre primeres jornades, és el tercer màxim golejador de primera divisió, amb onze dianes, una menys que Borja Mayoral i dues menys que Jude Bellingham. El seu ritme golejador, però, creix exponencialment, ja que en els últims vuit partits de lliga que ha disputat ha marcat vuit gols –entremig es va perdre per lesió el partit contra l’Athletic a Montilivi (1-1)–. Ningú sap on és el seu sostre, però de moment els seus registres són espectaculars: és a només dos gols en la lliga d’igualar els tretze que va marcar Taty Castellanos en tota la temporada passada i, si marca el seu dotzè gol contra l’Atlético, igualarà els dotze que va marcar Cristhian Stuani en la primera volta de la temporada 2018/19, el millor registre d’un jugador del Girona en mitja lliga a primera divisió.

La història i el futur

Dovbyk és el present i, si no hi ha un gran traspàs pel mig, el futur home gol del Girona. I té una gran sort, ja que té el millor mestre a casa. Un dels objectius que es pot marcar l’ucraïnès és superar els 21 gols que va marcar Cristhian Stuani amb el Girona la temporada 2017/18, un sostre en l’elit que fins fa ben poc es veia complicat que algú el pogués igualar. De moment, però, Dovbyk i Stuani conviuen junts, i ho fan de la millor manera possible, formant una parella letal i insaciable de cara a porteria. Als onze gols de Dovbyk, s’hi han d’afegir els cinc que acumula Stuani –segons LaLiga i la classificació del pitxitxi, són sis, perquè se li dona el gol contra el València que va marcar clarament Mosquera en pròpia porteria– per arribar fins als setze gols que ha marcat la parella de davanters blanc-i-vermella.

La societat limitada que formen Dovbyk i Stuani marca diferències en la lliga, ja que està molt per sobre de moltes parelles de primer nivell, com pot ser la del Barça formada per Lewandowski i João Félix, que entre tots dos sumen només onze dianes –vuit del polonès i tres del portuguès–. De fet, només hi ha dos equips en què els seus dos principals golejadors han marcat més gols que els dos blanc-i-vermells, cosa que té molt mèrit tenint en compte que el gol també està molt repartit al Girona, amb tretze golejadors diferents. És el cas de l’Atlético, on Griezmann (11) i Morata (9) sumen vint gols, i del Madrid, on Bellingham (13) marca la diferència, ben secundat per Rodrygo (7). Amb els mateixos setze gols que els gironins, empatada en tercera posició, es troba la parella ofensiva de l’Athletic Club formada per Iñaki Williams i Guruzeta, que han marcat vuit gols cadascun en les primeres divuit jornades.

Relleus naturals

El rendiment golejador conjunt de Dovbyk i Stuani està donant molts punts al Girona, sobretot tenint en compte que en set partits han estat autors del primer gol dels gironins –sis vegades Dovbyk i una Stuani–. El que té més mèrit, però, és que entre tots dos han marcat setze gols jugant molts menys minuts que les altres parelles golejadores de primera divisió. No està demostrat que Dovbyk i Stuani no puguin ser complementaris, però de moment Míchel els utilitza per separat i quan l’un és a la gespa l’altre descansa. De fet, en tota la temporada només hi ha hagut un partit en què els dos davanters gironins han coincidit al camp. Va ser en els últims quinze minuts contra el València, quan el Girona necessitava remuntar un 0-1 en contra i Dovbyk i Stuani van jugar junts els últims 15 minuts, en què l’uruguaià va ser el gran protagonista de la remuntada (2-1).

Aquest fet és el que dona més valor a la parella blanc-i-vermella: quan l’un no afina la punteria és l’altre qui li cobreix les espatlles amb un rendiment excel·lent. L’impacte de Dovbyk i Stuani queda clar si mirem el temps que necessiten per marcar un gol, ja que en aquest apartat tots dos figuren entre els millors de la lliga. Per cada 90 minuts que juga Dovbyk, marca 0,94 gols, o, el que és el mateix, marca un gol cada 95 minuts jugats. Una xifra bestial, per sobre del rendiment del màxim golejador de la lliga, Bellingham, que per cada 90 minuts disputats marca 0,85 gols. Només el jove davanter del Barça Marc Guiu (que va marcar en els únics onze minuts que ha jugat), Swedberg (Celta), Unai Gómez (Athletic) i Sergi Roberto (Barça), que han jugat poc i marcat poc, superen la mitjana de l’ucraïnès. Stuani, per la seva banda, no és lluny, ja que marca un gol cada 113 minuts disputats.