Girona

Els precedents que han passat el tall de la FIFA

La multipropietat és cada vegada més freqüent en el món del futbol a conseqüència de l’entrada d’inversors d’arreu del món en diversos clubs repartits per diferents lligues. Aquesta manera d’aglutinar propietats xoca de ple amb la normativa quan els equips implicats accedeixen a jugar competicions europees, on la UEFA i la FIFA són cada vegada més estrictes. És aquí quan els propietaris –societats o persones físiques– han de fer malabars per passar el filtre i complir amb els requisits imposats recentment pels organismes. I de precedents, tots amb èxit, n’hi ha.

Un dels casos més sonats va ser el de Red Bull, que és propietari del Salzburg austríac i del Leipzig alemany. Per poder jugar tots dos a Europa es van haver de canviar els estatuts del club d’Àustria, renovar el consell d’administració i disputar la Champions League sota el nom de FC Salzburg, a més de trencar els acords amb la marca de beguda, amb qui ara té una relació de patrocini.

Els més recents

Aquesta temporada, la cambra d’adjudicació de l’organisme de control financer de clubs de la UEFA ha tingut feina a l’hora de decretar si el binomi format per l’Aston Villa i el Vitoria de Guimarães; el Brighton i el Saint-Gilloise, i el Milan i el Tolosa, cadascú amb el mateix propietari, driblaven l’article 5 del reglament, que impedeix que dos clubs del mateix propietari juguin competició europea. En el cas d’anglesos i portuguesos, V Sports, companyia propietària de tots dos, va decidir reduir el nombre d’accions del 46% al 29%, a més de no tenir representació en el consell; pel que fa a Tony Bloom, propietari del Brigthon anglès i el Saint-Gilloise belga, es va demostrar, després de presentar la documentació requerida, que Bloom és un inversor passiu sense poder de decisió.

En el cas del Milan i el Tolosa, també hi va haver una sèrie de canvis en la seva gestió i poder de decisions que van fer que el CFCB acceptés la seva participació, això sí, sense operacions conjuntes entre ells, ni cessions ni traspassos, un fet que només es podria donar si el propietari fa un gir de 180 graus en la relació amb un dels dos clubs i troba una fórmula per tal que si hi hagi viatges d’anada i tornada de futbolistes. En això treballa el Manchester City i el Girona, amb altres propietaris pendents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)