Hoquei sobre patins
Eurockey Cup
Respecte, amistat i passió
Eurockey Cup. La competició europea de clubs U-15 i U-17 vol promocionar l’hoquei sobre patins i fomentar bons valors
Respect, friendship and passion. Aquest és el lema de l’Eurockey Cup i reflecteix els valors que els organitzadors volen transmetre als joves jugadors i jugadores que cada any participen en les dues competicions que organitzen a Vilanova i la Geltrú –la categoria U-15– i Blanes –la categoria U-17–, i que enguany han arribat a la sisena edició. El director de l’Eurockey Cup i ànima de les competicions és l’exjugador d’hoquei sobre patins Francesc Gil (Cambrils, 1981), que ha militat en força equips en l’OK Lliga i va arribar a la selecció espanyola absoluta, i va disputar la copa de les Nacions de Montreux el 2009. Els darrers anys ha compaginat la faceta de jugador i d’organitzador de les competicions però aquest estiu, amb 36 anys, es va retirar al Vendrell.
El director de l’Eurockey Cup explica que, tot i que és una competició esportiva i es vol guanyar, insisteixen molt en altres valors: “Nosaltres el que volem és que els jugadors convisquin, que es coneguin, que vegin altres cultures, idiomes, altres formes de viure l’hoquei.” Tots els equips que hi participen estan al mateix hotel per intentar fomentar la convivència, i els organitzadors volen que els joves visquin una gran experiència durant quatre dies. “L’hoquei és important, venen a jugar, venen a competir, però no és el que busquem. Busquem un equilibri entre les dues coses”, afirma el cambrilenc.
L’Eurockey Cup va néixer l’any 2012 a Vilanova i la Geltrú amb la categoria U-15 –corresponent a alevins–, i va fer un pas endavant després de fer uns tornejos amb equips internacionals. L’èxit va ser immediat i els mateixos equips que per edat ja no la podien disputar van demanar més categories, i l’any 2014 es va crear la U-17. Francesc Gil diu que per oferir diversitat als clubs que repetien participació es va buscar una altra ubicació amb capacitat hotelera i dues pistes, i Blanes va ser l’escollida per ser la seu de la nova categoria. Els organitzadors no tenen previst fer una categoria per a jugadors més grans. “Nosaltres el que volíem era un torneig més de formació. És competitiu però no es busca tant la competició, i amb jugadors sub-19 ja es va molt a competir. I volíem que fos una mica més lúdic i la intenció és deixar-ho així”, afirma el director de la competició.
Pensant en les noies
La reglamentació actual permet que en les dues categories del torneig els equips siguin mixtos, i cada any hi ha quatre o cinc noies competint. Els organitzadors s’han plantejat i han estudiat fer una competició femenina, però tenen problemes per tirar-ho endavant. “Les categories no ens quadren, no hi ha una categoria unificada a Europa. A Espanya hi ha categoria sub-13, però a Itàlia n’hi ha de sub-9 i sub-15. Hi ha categories de tres o cinc anys i no és fàcil”, comenta Francesc Gil, que hi afegeix: “Ens agradaria i s’està mirant. A veure com podem encabir-ho.”
L’Eurockey Cup s’ha fet un lloc en el calendari internacional dels equips de base, té el suport de la Federació Espanyola de Patinatge i la Federació Catalana de Patinatge, i tot i que no té un reconeixement oficial, hi ha hagut contactes amb el Comitè Europeu d’Hoquei sobre Patins (CERH). El director de l’Eurockey Cup explica que en l’edició d’aquest any de Vilanova i la Geltrú membres del CERH els van visitar: “Van venir a veure el torneig en viu i creuen que és quelcom molt positiu per a l’hoquei. Per poder créixer es van posar a la nostra disposició i nosaltres a la seva.” El que sí que van demanar va ser que com que era un torneig internacional els àrbitres fossin internacionals, i que ho podrien gestionar des del CERH.
De l’Eurockey al mundial
En les sis edicions de la categoria U-15 i les quatre de la U-17 han passat molts jugadors pel torneig i alguns ja comencen a destacar en els primers equips dels seus clubs amb 18 o 19 anys. Francesc Gil comenta amb orgull: “En les seleccions sub-20 de Portugal i Espanya que aquest any han disputat la final del mundial de la Xina, o en la d’Itàlia, el 80% dels jugadors havien passat per aquí.” De fet, en la selecció espanyola sub-20 que va ser subcampiona mundial a Nanjing hi havia set jugadors que havien disputat el torneig en diferents anys. Albert Bigas ho va fer amb el Voltregà U-15 l’any 2012; Lluís Ricart, amb el Caldes U-15 el 2013; Xavier Arcas i Pablo Najera, amb el Barça U-17 el 2014; Adrià Ballart, amb el Manlleu U-17 el mateix any; Aleix Domènech amb l’Arenys de Munt U-15 el 2014 i amb l’U-17 el 2016, i Àlex Joseph amb l’Arenys de Munt U-17 el 2016. “Estem molt contents perquè estem veient que van venint les joves promeses”, afirma Francesc Gil, el director de l’Eurockey Cup.
SIS ANYS DE VIDA
Es va crear l’any 2012 a Vilanova i la Geltrú i es va ampliar l’any 2014 a BlanesClubs de renom entre els participants i els campions
Si es dona un cop d’ull als participants de cada edició i a la llista de campions, hi ha un domini d’equips catalans, però també cada vegada hi ha més clubs de primer nivell que tenen el primer equip disputant la lliga europea o la copa de la CERS. El director de l’Eurockey Cup, Francesc Gil, explica que alguns anys els clubs més coneguts o potents no aconseguien arribar a les fases finals dels seus països en les categories de base però que darrerament sí que ho fan: “Fa un parell d’anys que els principals equips de primer nivell, com són el Benfica, el Porto, el Barça, el Follonica, el Breganze o l’Sporting, estan arribant a les fases finals i llavors venen al torneig.”
Per als organitzadors és molt agradable que clubs que han guanyat competicions europees a nivell absolut, com el Barça, el Reus, el Porto i l’Sporting, també apareguin en el seu palmarès de les categories sub-15 i sub-17.
Després dels campionats d’aquestes categories de cada país contacten amb els clubs per aconseguir la seva participació. “Ara tenim la sort que la majoria ja ens coneixen i els d’Espanya, Portugal, Itàlia i França, amb més cultura d’hoquei, és força més fàcil que vinguin”, explica Francesc Gil.
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024