Europeu

GUILLEM CABESTANY

TÈCNIC DE LA SELECCIÓ ESPANYOLA D’HOQUEI SOBRE PATINS

“Hem de fer un joc alegre”

“Volem ser protagonistes i anar a buscar els partits per intentar guanyar l’europeu”

“Tots hem sigut seleccionadors de sofà, però quan t’hi poses, amb tanta qualitat, és complicat i busques que les peces encaixin”

Gui­llem Cabes­tany (Sant Pere de Riu­de­bit­lles, 1976) enceta una nova etapa amb la selecció espa­nyola després de sis anys sal­dats amb nou títols al Porto. L’entre­na­dor mira­cle de les dues copes i la CERS del Club d’Esports Ven­drell (2010-2014) aparca la dinàmica inten­siva dels clubs i afronta un nou repte en què també exer­ceix de direc­tor tècnic de la fede­ració. Ha sig­nat fins al 2024. La seva pri­mera gran pedra de toc és l’euro­peu, que arrenca dilluns a Pare­des (Por­tu­gal) amb sis selec­ci­ons i els grans rivals de sem­pre: Por­tu­gal i Itàlia. Amb el permís de França.

Deu ser un mal­de­cap fer una llista amb tanta qua­li­tat.
Segur que altres selec­ci­o­na­dors tenen una feina més sen­zi­lla, però és un bon senyal que hi hagi tanta quan­ti­tat i qua­li­tat. Tots hem sigut selec­ci­o­na­dors de sofà i és molt sen­zill cri­ti­car o pen­sar que en falta un o que en sobra un altre. Però quan et poses en el paper, és real­ment com­pli­cat i has de pren­dre deci­si­ons que no són sen­zi­lles. En el nos­tre cas, dei­xes fora molts juga­dors que hi podrien ser, però bus­quem que les peces encai­xin per fer un bon equip. Cada tècnic té el seu per­fil de joc, la seva manera d’ima­gi­nar com serà l’euro­peu.
Quin model de joc pro­posa?
Molt resu­mi­da­ment, el nos­tre espe­rit és ser pro­ta­go­nis­tes dins la pista, anar a bus­car el par­tit, i fins i tot diria que hem de fer un joc ale­gre. Cada par­tit és un món i si en algun moment toca ser una mica més con­ser­va­dors, ja ho serem. Però, d’entrada, el que estem tre­ba­llant en aquest curt espai de temps és per ser pro­ta­go­nis­tes.
Sis equips, sis par­tits en sis dies, els matei­xos rivals de sem­pre i els matei­xos objec­tius de sem­pre en pista contrària...
La història es repe­teix amb els matei­xos equips favo­rits i sem­pre amb França com a pos­si­ble sor­presa, aquest any amb més fona­ment perquè els tres ger­mans Di Bene­detto estan en un moment espec­ta­cu­lar i juguen en els millors equips del món. Itàlia no té tants juga­dors com nosal­tres, però sem­pre és com­pe­ti­tiva. Por­tu­gal és cam­pi­ona del món i té una gene­ració molt bona que fa molt temps que recull títols des de les cate­go­ries infe­ri­ors. Nosal­tres hi anem per inten­tar gua­nyar l’euro­peu, ni més ni menys.
Per què pre­nen dotze juga­dors com ja es va fer en l’euro­peu femení en comp­tes de deu?
És una pos­si­bi­li­tat que hem donat a tots els selec­ci­o­na­dors. Havíem vist situ­a­ci­ons tris­tes en altres selec­ci­ons de juga­dors ves­tits de por­ters per lesi­ons. O tenir un juga­dor menys en la con­vo­catòria per lesió.
Suposo que el seu conei­xe­ment de la lliga por­tu­guesa és un valor afe­git con­tra els lusi­tans.
Vull pen­sar que ho pot ser, que en un moment donat pot ser útil saber com són, com pen­sen, com juguen. Si en algun moment intuïm coses que podem pre­veure, per­fecte. Per sort, hi haurà juga­dors també a les selec­ci­ons ita­li­ana i fran­cesa que he pogut entre­nar i això et dona infor­mació de com actuen en moments de pressió.
Sis anys reque­rei­xen un canvi de cicle o el fet que ja no tingués la família l’últim curs va pre­ci­pi­tar que deixés el Porto?
Abans de ser entre­na­dor pro­fes­si­o­nal ja creia en els cicles, i com a juga­dor també. I no he can­viat la meva manera d’enten­dre-ho. He tin­gut dues eta­pes llar­gues, al Ven­drell, un club peti­tet, i el Porto, dels més grans d’hoquei. I la sen­sació, al cap i a la fi, és la mateixa. Hi ha des­gast, can­sa­ment, i el canvi d’entre­na­dor és aire fresc que entra, reno­vació d’ener­gia. Si hi ha molts can­vis de juga­dors, això faci­lita que el tècnic segueixi, però si hi ha molta repe­tició, encara que les coses hagin anat bé, és bo un canvi. Sem­pre ho he inten­tat i de vega­des et pots pas­sar de pre­ma­tur, però crec que no has d’espe­rar la dava­llada espor­tiva. Al Porto vaig allar­gar una mica més que al Ven­drell, però a par­tir de tres, qua­tre o cinc anys, es com­plica tot una mica més. És sa i salu­da­ble per al club i també per als afi­ci­o­nats.
Què ha après a Por­tu­gal?
Mol­tes experiències de vida. He après com és un club de les dimen­si­ons del Porto. Sem­pre que he can­viat de club estava con­vençut que estava pre­pa­rat per afron­tar-ho, però el dia a dia et demos­tra que no és cert, que mai estàs prou pre­pa­rat, com ara, per exem­ple, que em trobo en una història total­ment dife­rent i amb con­di­ci­ons dife­rents. Adap­tació, país, cul­tura, club, va ser un xoc. Però la valo­ració és bru­tal, molt posi­tiva, i ho tor­na­ria a fer. Però ara em ve de gust estar a casa i el pro­jecte de la selecció em ve com l’anell al dit. Con­ti­nuo sent pro­fes­si­o­nal d’aquest esport, que no és gens sen­zill i és un pro­jecte ambiciós. L’exigència no can­via, torna a ser màxima, però al llarg de l’any es pot bai­xar una mica el peu de l’acce­le­ra­dor per bai­xar el nivell d’estrès, no pas el de feina, que n’hi ha molta.
Rela­ti­vit­zen millor les der­ro­tes i valo­ren més els títols?
A Por­tu­gal es valo­ren més perquè el grau de difi­cul­tat per acon­se­guir-los és més alt, amb cinc equips que hi aspi­ren. Repe­tir títols té més difi­cul­tats que en una com­pe­tició amb dos equips més favo­rits.
Anem més enrere. La segona copa del Ven­drell és el més increïble que li ha pas­sat?
Tota la història del Ven­drell és increïble i com més temps passa, més me n’adono. Els tres títols ho són, però també el fet d’haver jugat una semi­fi­nal de la lliga euro­pea al Palau, amb un car­tell amb el Barça, el Porto, el Ben­fica i el Ven­drell. Si em fan triar, em quedo el moment de la der­rota al Palau con­tra el Porto amb tot el Ven­drell a la gra­de­ria: el reco­nei­xe­ment a aquells qua­tre anys d’història, que posen la pell de gallina.
Què pensa del tren­ca­ment entre els clubs de l’EHCA i el comitè euro­peu?
No s’entén de cap manera. És una llàstima immensa i espe­rem que, com més aviat millor, es rec­ti­fi­qui aquesta situ­ació. No pot ser que hi hagi una lliga euro­pea tan desan­ge­lada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.