Europe Cup

Calafell, de festa major

Europe Cup. L’èxit de l’onzè club català que guanya la segona competició europea és el fruit de la sinergia d’un grup ben dirigit per Ferran López, amb veterans, experiència i joventut

Mai abans el Cala­fell havia gua­nyat un títol, ni euro­peu ni esta­tal. Les copes Prin­cesa del 2010 i el 2018 tenen tot el mèrit del món però s’ads­cri­uen a la divisió de plata. Pare­des, seu del dar­rer euro­peu, amb una pista de superfície mas­todòntica en què els defen­ses per­den els davan­ters, és a par­tir d’ara lloc de pele­gri­natge del Club Patí Cala­fell, fun­dat el 1952 com a secció del Cen­tre Par­ro­quial, que trenca l’hege­mo­nia del tri­campió Lleida. Curi­o­sa­ment, el Cala­fell va jugar el seu pri­mer par­tit de com­pe­tició el 1954 con­tra l’Antorxa de Lleida, amb tri­omf per 9-0. El Cala­fell, que s’estre­nava en una final a qua­tre, és l’onzè equip català que gua­nya la CERS o la Europe Cup.

El retorn del tècnic Fer­ran López –campió de la CERS el 2014 amb el Noia–, després del seu pas per Sant Sadurní i d’haver com­ple­tat dues tem­po­ra­des abans una cam­pa­nya més que nota­ble al Cala­fell (8è), feia pre­sa­giar bons augu­ris, com asse­nya­lava el pre­si­dent de l’enti­tat, Xavier Palau. El fit­xatge del totèmic Miras, campió de la CERS amb el Barça el 2006, també. I l’arri­bada de l’ultra­go­le­ja­dor mata­roní Martí Casas en el mer­cat d’hivern, res­cin­dit pel Forte, va ser una jugada mes­tra. L’exqui­sida classe de Xaus; el poder físic d’Hum­berto; la con­so­li­dació d’Escala; el sofri­ment de Fer­rer, lesi­o­nat de gra­ve­tat a mig curs, i l’esclat del jove Xano Edo, fill de Natxo Edo –Edo Bosch a Por­tu­gal–, que va arri­bar verd cedit pel Barça amb el paper d’haver de subs­ti­tuir l’inter­na­ci­o­nal Martí Serra i que no para de créixer; al cos­tat del capità Palau, pal de paller al ves­ti­dor, i del cedit també pel Barça Gabarró, han gene­rat una siner­gia que en l’OK Lliga ja ha fet par­lar (sisè) –fent honor al patro­ci­na­dor– i que a Europa s’ha mani­fes­tat en tota la seva gran­desa. Un 2-3 con­tra el Lleida, rival d’aquí a qua­tre dies en la copa, també a Lleida, i al qual ja ha der­ro­tat tres cops aquest curs, i el 6-5 ben sofert con­tra el Follo­nica amb el que costa sem­pre des­xi­frar l’hoquei italià, que et fa un gol de no-res, rellan­cen el pro­jecte.

La superació de Fer­rer

En un èxit col·lec­tiu sem­pre hi ha intra­històries. Jordi Fer­rer, Fer­retti, (el Ven­drell 1987), campió el 2008 amb el Tene­rife i que ha pas­sat també pel Barça, en cate­go­ries infe­ri­ors, el Vila­nova, el Reus, el Ven­drell i el Noia, n’ha vist de tots colors aquest curs. Ope­ració de peroné, recu­pe­ració i, ara, èxtasi. “Ha sigut una pas­sada. És històric per a Cala­fell i era un dels objec­tius.” En el seu cas, l’ale­gria s’ampli­fica pels pals a les rode­tes: “Vaig estar tres mesos fora per la lesió i a poc a poc he anat aga­fant el ritme, però m’ha cos­tat. Vaig millo­rant en els entre­na­ments i, tot i que entro menys, vaig apro­fi­tant els minuts.” És obvi que han con­fi­gu­rat un bon grup: “Els vete­rans com Miras o jo inten­tem aju­dar la resta. Hi ha un grup de joves molt qua­li­fi­cat i un altre sec­tor de juga­dors en edats intermèdies com Hum­berto o Casas amb força experiència. Entre tots ens aju­dem.” El fit­xatge de Casas, que ja ha reno­vat, ha estat clau: “S’ha adap­tat molt ràpida­ment i ens ajuda moltíssim de cara a gol. Ell tenia clar que es volia que­dar. Sobre la meva con­tinuïtat, n’hem de par­lar.”

Fer­rer és autònom, tre­ba­lla en una empresa fami­liar i com­pa­ti­bi­litza l’hoquei amb la feina, com la resta. Tots estu­dien o tre­ba­llen, com a tot arreu, tret dels equips grans. Per això i pel fet de ser l’èxit d’un equip modest, el títol té un valor litúrgic dife­rent: “Està bé que no sem­pre gua­nyin els matei­xos i que altres equips com el Cala­fell puguin aixe­car títols i fer grans cele­bra­ci­ons.”

Tot­hom té un pas­sat. “Els segui­dors ara ja m’han per­do­nat que sigui ven­dre­llenc”, explica amb iro­nia, atesa la riva­li­tat històrica entre els dos pobles, tot i que diu que sem­pre li ho recor­den, i subrat­lla el valor de la seva afició: “Sem­pre juguem amb el pavelló Joan Ortoll ple. Els bons resul­tats també aju­den i t’expli­quen que hi ha gent que havia dei­xat de venir i que s’hi ha reen­gan­xat.” La penya Els Estre­llats no va fal­tar a Pare­des: “Van venir entre 30 i 40 per­so­nes i diu­menge, per a la final, se n’hi van afe­gir qua­tre o cinc més. Això et dona més res­pon­sa­bi­li­tat. Ens van ani­mar i en alguns moments nosal­tres també els vam ani­mar.”

Rua de celebració i parlaments

La plantilla es va passejar ahir per Calafell en una rua de celebració perquè l’ocasió s’ho valia. El punt de sortida va ser el pavelló Joan Ortoll, on diumenge es van congregar un bon grapat d’aficionats per veure la final al bar. Els jugadors es van adreçar als aficionats des del recinte esportiu i la festa va continuar al Bar Salomé. A Portugal, diumenge a la nit, hi va haver un sopar més protocol·lari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)