Internacional

Campionat del món d'hoquei sobre patins

2011

Els catalans universals

GESTA Un equip íntegrament català va fer saltar la banca a San Juan superant l'amfitriona Argentina en la final, una heroïcitat signada contra una selecció que s'havia preparat a consciència i que tenia el suport de 8.000 espectadors

Els del Prin­ci­pat van vèncer per 5-4 amb gols d'Ordeig, Torra, Bar­galló, Pana­dero i Gil


Cata­lu­nya ha estat sem­pre una potència indis­cu­ti­ble en hoquei sobre patins, però la gesta con­su­mada a San Juan el 2011 tras­passa els límits de l'èxit per endin­sar-se en els de la lle­genda per la difi­cul­tat que com­por­tava l'objec­tiu. La selecció espa­nyola, com­posta ínte­gra­ment per juga­dors del Prin­ci­pat, va obte­nir a la Meca d'aquest esport el seu quart mun­dial con­se­cu­tiu i el cinquè de la dècada der­ro­tant l'Argen­tina, l'amfi­tri­ona, que s'havia pre­pa­rat a consciència per recu­pe­rar la corona i havia con­vo­cat a tots els seus pri­me­res espa­ses. A més, el por­ter Gui­llem Tra­bal i el davan­ter Pedro Gil, van sege­llar el seu cinquè títol mun­dial, ja que eren els únics super­vi­vents de l'equip que ales­ho­res diri­gia Catxo Ordeig i que es va endur el títol també a San Juan el 2001 al mateix esce­nari. Aquell san­ju­a­nazo que va mar­car un relleu gene­ra­ci­o­nal després de la decepció d'haver per­dut a mans pre­ci­sa­ment argen­ti­nes el mun­dial de Reus l'any 1999, sem­blava irre­pe­ti­ble. Però la història es va encar­re­gar de des­men­tir aquesta hipòtesi, i Tra­bal, Bar­galló, Gual, Gil, Roca i com­pa­nyia van rei­te­rar l'heroïcitat un altre cop en un pavelló Aldo Can­toni ple a ves­sar –uns 8.000 espec­ta­dors–, que va tor­nar a plo­rar la der­rota argen­tina. L'equip de Car­les Feriche va tan­car el cer­cle i Espa­nya va igua­lar els15 títols de la fins lla­vors domi­na­dora Por­tu­gal. Els cata­lans, doncs, han con­for­mat la millor gene­ració de l'hoquei sobre patins mun­dial des del Por­tu­gal pre­històric que va gua­nyar qua­tre títols con­se­cu­tius entre el 1948 i el 1952, i també entre el 1956 i el 1962. Els qua­tre títols enca­de­nats pels juga­dors de casa nos­tra són San José (2005), Mon­treux (2007), Vigo (2009) i San Juan (2011).

Una final prou clara

Els herois van der­ro­tar en la final els argen­tins per 5-4 amb gols d'Ordeig, Torra, Bar­galló, Pana­dero i Gil. Els cata­lans es van avançar per 2-0. L'Argen­tina es va acos­tar (3-2), però l'equip de Feriche va prémer de nou l'acce­le­ra­dor amb dos con­tra­a­tacs i va dei­xar el par­tit sen­ten­ciat, tot i l'ope­ració de maqui­llatge en el tram final dels locals. L'Argen­tina va pre­sen­tar una de les millors selec­ci­ons dels últims temps amb juga­dors de gran renom, com el veterà David Páez, Pablo Álva­rez, Ema­nuel García, Rei­naldo García i Car­los Nicolía. El seu esforç i la seva gran qua­li­tat indi­vi­dual va ser insu­fi­ci­ent perquè el gran segell d'iden­ti­tat de l'hoquei sobre patins català, al marge de la tècnica, és l'espe­rit defen­siu, tant en els fona­ments intrínsecs de cada juga­dor com en els col·lec­tius. Tant els argen­tins com els por­tu­gue­sos són juga­dors tant o més capa­ci­tats que els cata­lans, però no tenen ni el sen­tit del sacri­fici, ni l'estratègia defen­siva amb els matei­xos fona­ments. Els juga­dors de casa nos­tra afron­ten set­mana rere set­mana una OK Lliga cada cop més com­pe­ti­tiva i amb entre­na­dors de més nivell capaços de mini­mit­zar qual­se­vol des­co­sit amb estratègia. La irrupció de Jordi Bar­galló com a millor juga­dor del món con­tri­bu­eix, lògica­ment, a l'èxit català, però és només un dels ele­ments que ator­guen valor afe­git a la siner­gia. Pre­ci­sa­ment, la inter­venció de Bar­galló i l'abne­gació de la resta en un dia molt dolent, d'aquells en què és millor no aixe­car-se del llit, va per­me­tre evi­tar un ensurt majúscul en una semi­fi­nal molt com­pli­cada, con­tra la sor­pre­nent selecció de Moçambic. Amb les pul­sa­ci­ons al límit, Bar­galló va sor­tir al res­cat en la pròrroga, i el seu gol d'or (4-3) va evi­tar la tragèdia espor­tiva. Moçambic va aca­bar el cam­pi­o­nat en el quart lloc per­dent el par­tit final con­tra Por­tu­gal per 9-2, però ja s'havia con­ver­tit en la reve­lació del tor­neig. L'equip català, impla­ca­ble, va con­fir­mar el seu domini uni­ver­sal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)