Internacional

La llavor europea del Barça

Copa d'Europa. El 7 de juliol de 1973, avui fa 40 anys, l'equip de Lorente va obtenir el primer títol continental de l'entitat en superar el potent Benfica en una eliminatòria a doble partit

BARÇA5


BENFICA3


BENFICA7


BARÇA7


Del canvi climàtic no se n'havia sentit parlar encara quan el Barça va conquerir, com qui diu en blanc i negre –amb una samarreta blanca que fa mal d'ulls, per evitar la confusió amb la vermella del rival, i pantalons negres– la seva primera copa d'Europa el dissabte 7 de juliol de 1973, avui fa 40 anys. Sota una calor sufocant que va afegir una bona dosi d'èpica a la gesta, el conjunt que dirigia el mític tècnic Josep Lorente va trencar el gel a la pista del Benfica, al pavelló Da Luz, i va alçar un títol embrionari, el primer continental de qualsevol secció del club. Aquell grup ja llegendari va encetar un període d'esplendor que va catapultar l'hoquei blaugrana al capdamunt del panorama mundial. Amb un 7 a 7 intens, treballat i molt suat, el Barça va fer valer el 5 a 3 favorable del duel d'anada i va aconseguir la primera de les 19 copes d'Europa que atresora la secció en el seu palmarès. El títol del Barça del 1973 va suposar el vuitè català consecutiu des de la creació de la competició, després de la victòria del Voltregà i de les sis del Reus Deportiu de Joan Sabater.

El Benfica tenia a les seves files grans figures encapçalades per Livramento, considerat en l'època un dels millors jugadors del planeta. Però la figura del partit de tornada va ser el blaugrana Manel Chércoles, que va exhibir una capacitat física brutal per sobreposar-se a la calor i el fervor dels 4.000 seguidors locals.

Curiosament, el Barça va perdre aquest any la lliga europea tot just contra el Benfica a Porto, quan va ser superat en les semifinals en els penals pels portuguesos, una juguesca del destí. L'equip de Lisboa va ser el posterior campió per primer cop en la seva història, en vèncer els amfitrions –un plaer màxim, a causa de la seva rivalitat– i va tancar un dèficit històric de 40 anys.

INESBORRABLE

El futbol va ser la segona secció triomfant al continent amb la Recopa del 1979

LA GESTA

L'equip blaugrana va fer valer el 5 a 3 de l'anada amb un empat heroic a Lisboa (7-7)
FC BARCELONA: Pons, Vila, Brasal. Chércoles, Villacorta, Centell i Riera I. SL BENFICA: Ramalhete, Víctor Sousa, Garrancho Livramento, Jorge Vicente i José Virgilio. GOLS: 0-1 (10') Jorge Vicente. 0-2 (18') Garrancho. 1-2 (18') Villacorta. 2-2 (24') Chércoles. 3-2 (26') Villacorta. 4-2 (34') Villacorta. 5-2 (42') Centell. 5-3 (43') Jorge Vicente PÚBLIC: 3.000 espectadors al Palau. COMENTARI: Partit d'anada de la final de la copa d'Europa jugat el diumenge 1 de juliol del 1973 al Palau Blaugrana. El Barça va remuntar un 0 a 2 advers amb un recital en el segon temps. L'empat del conjunt de Josep Lorente abans del descans va ser una de les claus del triomf contra els portuguesos.
SL BENFICA: Ramalhete, Garrqancha, sousa, Livramento, Jorge Vicente, Virgilio i Rodrigues. FC BARCELONA: Pons, Vila, Brasal, Villacorta, Chércoles i Centell. GOLS: 1-0 (3') Livramento, 1-1 Vila (4'). 2-1 (7') Livramento. 2-2 (18') Chércoles. 2-3 (21') Villacorta. 2-4 (22') Chércoles. 3-4 (34') Rodrigues; 3-5 (35'9 Chércoles. 4-5 (39') J. Vicente. 4-6 (40') Chércoles. 5-6 (43') Virgilio. 5-7 (44') Villacorta. 6-7 (45') Garrancho. 7-7 (46') Livramento. ÀRBITRE: Armatti (Suïssa). COMENTARI: Tornada de la final de la copa d'Europa. En cap moment del matx el Benfica va poder equilibrar l'eliminatòria i el Barça va obtenir el títol.

Josep Lorente va marcar una època gloriosa

El Barça de Lorente va repetir títol la temporada següent i va arribar a aixecar deu vegades la copa d'Europa fins al 1985, amb la qual cosa va marcar un període d'esplendor màgica que donaria pas a una etapa de sequera. Els grans èxits van tornar amb l'arribada al club del tècnic Carlos Figueroa el 1995. En l'àmbit global de club, la segona secció que va obtenir un títol europeu va ser la de futbol, amb la Recopa guanyada a Basilea, el 1979, contra el Fortuna. Aquella final va suposar la primera gran peregrinació de seguidors i va servir per fer cicatritzar la ferida històrica de la final de la copa d'Europa anomenada “dels pals quadrats”, perduda precisament contra el Benfica el 1961.

“El gran suport del públic”

Aquesta és la foto del grup abans del 5 a 3 de l'anada. El Barça va aixecar un 0 a 2 davant la incredulitat del tècnic portuguès Victor Domingos. Jordi Villacorta, heroi del partit, recorda “el gran suport del públic. ” Uns 3.000 espectadors, que, segons les cròniques, no van parar d'animar, es van reunir al Palau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)