Rugbi

El GEiEG, a punt per a l'última lliga a una volta

Rugbi. Les grupistes, que debuten diumenge a Madrid, volen la permanència a la DHF sense haver de patir tant

El GEiEG juga aquest diumenge al matí (11 h) el primer partit de la divisió d'honor femenina de rugbi, a Madrid contra l'Hortaleza. És la màxima competició de l'àmbit estatal i, per darrer cop, es disputa a una volta. L'últim classificat perdrà la categoria i, el setè, jugarà una promoció amb el segon de la divisió d'honor B. La temporada que ve la lliga serà a dues voltes i en lloc de començar a l'hivern com ara ho farà a la tardor. Així, els conjunts catalans que juguen a l'àmbit estatal –GEiEG i INEF Barcelona– ja no competiran en l'àmbit català en el primer tram de la temporada.

L'antecedent

El conjunt grupista va assegurar-se la permanència de manera virtual la temporada passada amb el seu primer triomf, 31-17 amb el CRAT. De fet, el punt bonus de l'anterior partit a casa amb el Getxo ja va ser un baló d'oxigen –van deixar el darrer lloc a la classificació després de tres jornades–, en una lliga destinada a fer que el GEiEG es jugués la salvació en un darrer partit a Palau contra l'Hortaleza, precisament el primer rival aquest any. El sorprenent 15-24 a Majadahonda, al cap de quinze dies al camp del segon classificat, va fer que la permanència fos matemàtica. En l'últim partit de lliga, a casa en el que hauria pogut ser una final, el triomf va ser visitant (7-16). “Van quedar últimes l'any passat però tenen un joc dinàmic. Juguen bé al davant i al darrere”, va dir Coral Vila, que recorda l'antecedent del mes de març: “Hi van posar més ganes. Era el nostre últim partit i potser no vam estar centrades: ens vam deixar anar després de la tensió de tota la temporada. Han quedat les segones de Madrid i penso que serà un partit dur.” L'entrenadora del GEiEG, que aquest mes de gener ja ha augmentat la seva càrrega de treball i que el cap de setmana va fer un assaig general a casa amb el BUC, va destacar el bon moment amb què arriben les seves jugadores a l'estrena: “Vam acabar amb bones sensacions, van sortir coses maques.”

Centralisme ovalat

“Si surten bé les coses podem guanyar. I al final de la lliga crec que el cinquè o sisè lloc és un objectiu realista. Potser el play-off és massa. Cal veure el nivell, com estan els equips de Madrid”, va dir Coral Vila. I és que la meitat dels equips són de la comunitat de Madrid: Hortaleza, Pozuelo, Majadahonda i Scrum. El Getxo basc, el CRAT gallec, l'INEF i el GEiEG completen la màxima categoria estatal del rugbi femení. Les grupistes debutaran a casa el cap de setmana següent amb el Pozuelo i el segon dels seus tres partits com a locals serà el 19 de febrer amb l'INEF Barcelona, campió de la copa catalana i que el curs passat va guanyar els tres títols, incloent-hi la màxima categoria estatal. L'últim partit del conjunt de Coral Vila serà també a Palau, en la setena jornada amb el Majadahonda.

La incògnita

“Tinc curiositat per veure com els va, si se'n sortiran. Perquè potser un dia no tindran prou gent.” L'INEF va ser notícia fa un mes per la renúncia de les seves jugadores a disputar el campionat estatal amb la selecció catalana. El motiu va ser la protesta contra la negativa de la federació catalana a modificar el calendari en els partits de l'última copa catalana, que van coincidir amb convocatòries de la selecció espanyola. El motiu de fons, argumentat per l'entrenadora del GEiEG, és la falta d'efectius que té el gran dominador del rugbi femení a l'Estat els darrers anys. “Sap greu i cap equip es mereix que els passi això. Però pel que he anat sentint s'estan trobant amb el que han fet els darrers anys. Hi ha estudiants d'INEF que estan jugant a altres equips perquè no volen fer-ho allà. I aquesta era la seva base.” “Van molt justes de fitxes, van voler reivindicar-se i em sembla bé però el problema de fons hi és, els falta gent. Fins ara el seu nucli era de jugadores d'altres equips”, hi va afegir l'entrenadora respecte a l'INEF, que de fet va començar el curs sense tècnic –ara ja en té–. Per això el rendiment de l'actual campió és la principal incògnita de la lliga: “La DHF no només és viatjar. Moltes vegades, com nosaltres que anem en bus, surts un dissabte i tornes el diumenge. Si laboralment no poden anar-hi o viatgen pel seu compte fora la disciplina de l'equip serà més difícil. Per no parlar de lesions o convocatòries de la selecció que hi hagi. A la catalana potser te'n surts però en aquesta competició, per ritme i intensitat, fa que sigui més exigent”, va concloure Coral Vila.

EL PRIMER PARTIT

“Van quedar últimes l'any passat però tenen un joc dinàmic. Serà dur”
“El cinquè o sisè lloc és un objectiu realista. Potser el ‘play-off' és massa”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)