Hoquei sobre herba

Hoquei sobre herba

El rei de les tradicions

Hoquei sobre herba. El torneig internacional que organitza el Polo des del 1949 de manera ininterrompuda arriba enguany a la setantena edició

El 6 de gener del 1949 el Real Club de Polo va posar la pri­mera pedra a un esde­ve­ni­ment que des de fa temps s’ha con­ver­tit en una de les cites més clàssi­ques del començament de l’any espor­tiu. Es tracta del Tor­neig Inter­na­ci­o­nal d’Hoquei de Bar­ce­lona, que a a par­tir de 1956 es va pas­sar a deno­mi­nar Tor­neig de Reis i que enguany com­pleix setanta edi­ci­ons. La presència d’equips estran­gers ha estat un dels prin­ci­pals atrac­tius de la cita i, a més, en un prin­cipi hi havia una espècie de política d’inter­canvi i el Polo era con­vi­dat a tor­ne­jos estran­gers, un fet valuós perquè els juga­dors pogues­sin pro­gres­sar en una època en la qual era com­pli­cat sor­tir a fora.

Durant molt temps el tor­neig va ser una opor­tu­ni­tat excel·lent per pre­sen­ciar en directe els espe­ci­a­lis­tes d’un esport que feia algu­nes dècades que s’havia introduït a Cata­lu­nya i que des del 1918 comp­tava amb un cam­pi­o­nat naci­o­nal. La par­ti­ci­pació de clubs ale­manys, bel­gues i neer­lan­de­sos era un incen­tiu perquè els juga­dors locals cali­bres­sin el seu nivell. El Bor­deux i l’Stade Français van ser els dos pri­mers par­ti­ci­pants forans en una pri­mera edició que es va adju­di­car el Club de Campo de Madrid en vèncer el Ter­rassa en la final (2-0).

Els amfi­tri­ons del Polo tan sols van haver d’espe­rar una edició més per estam­par el nom en el pal­marès per pri­mera vegada. Actu­al­ment, tenen 24 victòries en el seu compte, encara que en les dues últi­mes edi­ci­ons han vist com el Leu­ven fla­menc els dei­xava sense el títol.

La popu­la­ri­tat de l’hoquei sobre herba entre la població feme­nina i l’aug­ment dels equips va pro­pi­ciar que el 1966 els orga­nit­za­dors impul­ses­sin el pri­mer tor­neig femení. Hi van par­ti­ci­par el Rot Weis de Colònia, la secció Uni­ver­sitària de Sud-àfrica cone­guda amb el nom de Prot­teas, a més de les amfi­tri­o­nes del Polo i el Júnior. El cam­pi­o­nat va ser­vir perquè les juga­do­res cata­la­nes tin­gues­sin pos­si­bi­li­tats de batre’s amb equips estran­gers, un fet força sin­gu­lar en aquell moment. De la mateixa manera que l’equip mas­culí, el Polo va gua­nyar el tor­neig en la segona edició i n’acu­mula una desena. El 1967 el club de la Dia­go­nal també va acon­se­guir la victòria en cate­go­ria mas­cu­lina i des de lla­vors han repe­tit el doblet tres cops més, el dar­rer, el 2015.

El pro­grama del tor­neig de Reis es va com­ple­tar amb les com­pe­ti­ci­ons juve­nils tant en cate­go­ria mas­cu­lina (1963) com en feme­nina (1980). Actu­al­ment és on hi ha una par­ti­ci­pació més àmplia.

LES DADES

1954
Triomf internacional.
El Raffelberg alemany va ser el primer vencedor estranger a Barcelona.
1966
Debut femení.
Enguany hi ha la 52a edició del torneig femení, que es va estrenar en la dècada dels seixanta.

Trencar la malastrugança

El torneig masculí d’enguany es decidirà en el partit que disputarà el primer equip del Polo contra un combinat continental en un duel únic que es jugarà demà a les dotze del migdia. En canvi, a la competició femenina hi prendran part la selecció catalana, el Surbiton anglès, el Leicester i el conjunt amfitrió del Polo, i avui a partir de les dues del migdia començaran els primers enfrontaments. El torneig es clausurarà el diumenge i les locals intentaran recuperar un tron que se’ls ha resistit els dos últims anys, com a l’equip masculí. Paral·lelament es disputa el torneig juvenil, que va començar ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)