Hoquei sobre herba

Hoquei sobre herba

El rei de les tradicions

Hoquei sobre herba. El torneig internacional que organitza el Polo des del 1949 de manera ininterrompuda arriba enguany a la setantena edició

El 6 de gener del 1949 el Real Club de Polo va posar la primera pedra a un esdeveniment que des de fa temps s’ha convertit en una de les cites més clàssiques del començament de l’any esportiu. Es tracta del Torneig Internacional d’Hoquei de Barcelona, que a a partir de 1956 es va passar a denominar Torneig de Reis i que enguany compleix setanta edicions. La presència d’equips estrangers ha estat un dels principals atractius de la cita i, a més, en un principi hi havia una espècie de política d’intercanvi i el Polo era convidat a tornejos estrangers, un fet valuós perquè els jugadors poguessin progressar en una època en la qual era complicat sortir a fora.

Durant molt temps el torneig va ser una oportunitat excel·lent per presenciar en directe els especialistes d’un esport que feia algunes dècades que s’havia introduït a Catalunya i que des del 1918 comptava amb un campionat nacional. La participació de clubs alemanys, belgues i neerlandesos era un incentiu perquè els jugadors locals calibressin el seu nivell. El Bordeux i l’Stade Français van ser els dos primers participants forans en una primera edició que es va adjudicar el Club de Campo de Madrid en vèncer el Terrassa en la final (2-0).

Els amfitrions del Polo tan sols van haver d’esperar una edició més per estampar el nom en el palmarès per primera vegada. Actualment, tenen 24 victòries en el seu compte, encara que en les dues últimes edicions han vist com el Leuven flamenc els deixava sense el títol.

La popularitat de l’hoquei sobre herba entre la població femenina i l’augment dels equips va propiciar que el 1966 els organitzadors impulsessin el primer torneig femení. Hi van participar el Rot Weis de Colònia, la secció Universitària de Sud-àfrica coneguda amb el nom de Protteas, a més de les amfitriones del Polo i el Júnior. El campionat va servir perquè les jugadores catalanes tinguessin possibilitats de batre’s amb equips estrangers, un fet força singular en aquell moment. De la mateixa manera que l’equip masculí, el Polo va guanyar el torneig en la segona edició i n’acumula una desena. El 1967 el club de la Diagonal també va aconseguir la victòria en categoria masculina i des de llavors han repetit el doblet tres cops més, el darrer, el 2015.

El programa del torneig de Reis es va completar amb les competicions juvenils tant en categoria masculina (1963) com en femenina (1980). Actualment és on hi ha una participació més àmplia.

LES DADES

1954
Triomf internacional.
El Raffelberg alemany va ser el primer vencedor estranger a Barcelona.
1966
Debut femení.
Enguany hi ha la 52a edició del torneig femení, que es va estrenar en la dècada dels seixanta.

Trencar la malastrugança

El torneig masculí d’enguany es decidirà en el partit que disputarà el primer equip del Polo contra un combinat continental en un duel únic que es jugarà demà a les dotze del migdia. En canvi, a la competició femenina hi prendran part la selecció catalana, el Surbiton anglès, el Leicester i el conjunt amfitrió del Polo, i avui a partir de les dues del migdia començaran els primers enfrontaments. El torneig es clausurarà el diumenge i les locals intentaran recuperar un tron que se’ls ha resistit els dos últims anys, com a l’equip masculí. Paral·lelament es disputa el torneig juvenil, que va començar ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)