Més esport

Un teló esquinçat

La crisi oberta amb Rússia per la seva trama de dopatge d’estat marca l’inici dels Jocs de Pyeongchang

Les dues Corees rebaixen tensions i desfilaran juntes en la inauguració

Pye­ongc­hang obre demà el teló dels XXIII Jocs Olímpics d’hivern. I ho fa amb la con­trovèrsia per l’escàndol de la trama de dopatge d’estat de Rússia encara ben can­dent. Aquest ha estat el tema prin­ci­pal trac­tat en la 132a sessió del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI). L’assem­blea va tan­car files amb l’exe­cu­tiva del COI i va donar suport a les san­ci­ons adop­ta­des con­tra Rússia. La més impor­tant és la seva exclusió dels Jocs com a equip, per bé que, a títol indi­vi­dual, hi podran par­ti­ci­par aquells espor­tis­tes rus­sos que hagin demos­trat tenir un currículum impol·lut. De moment, ja són 168 els que han rebut una invi­tació del COI per par­ti­ci­par en els Jocs de Pye­ongc­hang, en els quals com­pe­ti­ran sota la ban­dera olímpica i amb un uni­forme neu­tre. Tam­poc podran escol­tar el seu himne naci­o­nal en les cerimònies de podi si gua­nyen una meda­lla d’or. En resum, cap símbol rus serà pre­sent en la cita.

Les san­ci­ons per la trama de dopatge sis­temàtic ordida durant els Jocs de Sotxi també afec­ten els diri­gents polítics i de l’esport rus –exclo­sos de les cerimònies–, així com el mateix Comitè Olímpic Rus (COR), que ha estat suspès tem­po­ral­ment. Les san­ci­ons a Rússia han dei­xat fora de la llista de par­ti­ci­pants des­ta­cats espor­tis­tes com el pati­na­dor de velo­ci­tat en pista curta Vik­tor Ahn –sis cops campió olímpic–, el biat­leta Anton Xipu­lin, els esquia­dors de fons Ale­xan­der Legkov i Euge­nia Xapo­va­lova o els pilots de tobo­gan Alek­sandr Tre­ti­akov i Elena Niki­tina, entre d’altres. Mal­grat no tenir relació amb el dopatge, el COI no els ha con­si­de­rat ele­gi­bles per als Jocs perquè con­si­dera que hi ha “sos­pi­tes sobre la seva inte­gri­tat”. De fet, el Tri­bu­nal d’Arbi­tratge Espor­tiu (TAS) ha admès els recur­sos de 28 atle­tes rus­sos que no havien donat mai posi­tiu per dopatge i els ha per­do­nat per “insu­ficiència de pro­ves”. El TAS s’haurà de pro­nun­ciar avui sobre 47 recur­sos més, per bé que és el COI qui té la decisió última de con­vi­dar o no aquests espor­tis­tes.

Mal­grat les cri­des de boi­cot des de Rússia –el mateix pre­si­dent, Vladímir Putin, hi va donar suport ini­ci­al­ment–, el pre­si­dent del COI, Tho­mas Bach, ha inten­tat tram­pe­jar la crisi més impor­tant des que diri­geix aquest orga­nisme sense ten­sar les rela­ci­ons en excés, cons­ci­ent que, en el futur, caldrà refer les rela­ci­ons amb Rússia. Això sí, alguns diri­gents dis­cor­dants, com ara el cana­denc Ric­hard Pound, van con­si­de­rar massa ben­vo­lent la posició del COI amb Rússia: “Neces­si­tem recu­pe­rar Rússia, però amb les nos­tres con­di­ci­ons.”

Pau olímpica

Els diri­gents de l’esport mun­dial també han hagut de bre­gar amb les ten­ses rela­ci­ons entre Corea del Sud i Corea del Nord, que tècni­ca­ment con­ti­nuen en estat de guerra perquè després del con­flicte bèl·lic de la dècada dels cin­quanta mai es va fir­mar un trac­tat de pau. El COI ha acon­se­guit impo­sar la pau olímpica i ha apro­pat les dues Corees, que, en una decisió històrica, s’han posat d’acord per des­fi­lar jun­tes en la cerimònia d’inau­gu­ració de demà (11 h). “Serà el moment més emo­ci­o­nant de la cerimònia”, va adme­tre ahir el pre­si­dent del COI. La dele­gació nord-core­ana estarà for­mada per 22 espor­tis­tes de qua­tre dis­ci­pli­nes dife­rents, inclo­sos a última hora gràcies a una invi­tació del COI atès que només dos, els pati­na­dors Ryom Tae-ok i Kim Ju-sik, van acon­se­guir la clas­si­fi­cació. L’entesa ha permès, fins i tot, que en els Jocs hi par­ti­cipi un equip uni­fi­cat d’hoquei sobre gel femení.

La dele­gació nord-core­ana també estarà for­mada per una vin­tena d’alts repre­sen­tants del país, encapçalats per Kim Jong-nam, pre­si­dent honorífic del país i pri­mer mem­bre de la dinas­tia Kim que viat­jarà a Corea del Sud. El líder nord-coreà, Kim Jong-un, no té pre­vist viat­jar fins a Pye­ongc­hang, però hi enviarà la seva ger­mana Kim Yo-jong. Ges­tos com­par­tits per rebai­xar les ten­si­ons entre els dos països.

SANCIONATS

Els atletes russos competiran sota la bandera olímpica i sense cap símbol nacional

HISTÒRIC

Corea del Nord tindrà 22 participants i un equip unificat amb Corea del Sud
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)