“Els tabús encara hi són”
Patinatge artístic. L’entrenadora del CPA Girona i ambaixadora de la Jornada de l’Esport Femení, Nuri Soler, explica la seva experiència vital
Nuri Soler, entrenadora del CPA Girona i ambaixadora de la Jornada de l’Esport Femení, és la protagonista d’una de les cinc càpsules de vídeo mitjançant les quals s’ha promocionat la sisena edició de Dona i Esport. “Per a mi l’esport és una part imprescindible de la meva vida. M’ha donat moltíssimes coses: èxits, derrotes, amics, alumnes que han passat a ser persones molt importants per a mi... M’ha ajudat a créixer com a persona, a aprendre a no rendir-me i a lluitar pels meus somnis. M’ha fet trobar un equip de treball molt bo i sentir que la unió fa la força, m’ha fet sentir a la sang els colors d’un club i d’una ciutat que són Girona”, afirma la gironina sobre la seva experiència vital, que ha passat a girar entorn de l’esfera esportiva, de la qual en recorda el començament: “El meu primer contacte amb el patinatge va ser a l’activitat extraescolar de l’escola Migdia de Girona, que en aquell moment era encapçalat per Pili Fernández, una figura referent en el món del patinatge. Ella era entrenadora del Girona Club d’Hoquei i em va portar al club.”
“Crec que la sola dificultat pot ser el factor econòmic. No és un esport barat, però tampoc podem dir que sigui dels més cars: quan comences a preguntar a pares i mares sobre altres esports te n’adones que tampoc estem tan malament”, afirma sobre els esforços que han de fer per competir i que es multipliquen a l’hora de fer-ho al primer nivell: “Això sí, quan estàs al grup de xou, ara que competim internacionalment, ja és un altre tema. Els viatges i el vestuari són el que ho encareix més i, tot i que fem moltes activitats per cobrir les despeses, sempre és difícil arribar-hi.”
“La diferència de gènere no crec que sigui cap problema, crec que cada vegada hi és menys”, afirma, abans de matisar-ho: “Els tabús de considerar femenins alguns esports com el ballet o el patinatge artístic encara hi són, però per sort es van exhaurint. Sens dubte és un tema d’educació. Dins el món del patinatge tenim les mateixes oportunitats i en altres esports crec que les oportunitats no són les mateixes entre els dos gèneres.” “La sola dificultat que em vaig trobar i que encara em trobo és que és molt difícil poder-ne viure i sovint hem de tenir feines paral·leles. Els clubs han de fer malabarismes amb totes les despeses que tenen i amb els pocs diners que es reben en l’àmbit extern”, diu Soler sobre la situació econòmica que viu el patinatge. I les seves conseqüències són: “Això fa que patinadors i patinadores de les diferents modalitats, encara que siguin campions del món, no estiguin remunerats, ni que els seus entrenadors s’hi puguin dedicar exclusivament”.
L’estatal, avui i demà a Avilés
La localitat asturiana és avui i demà la seu del dissetè campionat estatal de grups de xou en la modalitat de grans i petits, la principal novetat del qual és l’estrena del canal oficial de retransmissions de la federació (FEP-TV), pel qual es podran seguir les proves. Els grans es fan demà i el CPA Olot buscarà el seu quinzè títol, amb el ball Sense opcions, que ja va donar el títol gironí i català a l’equip de Ricard Planiol. La competició de demà està prevista que comenci a les 17.30 h amb el Fornells (Provoca’m), setè en l’ordre de sortida, i l’Olot, quinzè, al qual seguiran el Reus –tercer en el català–, el Girona –segon darrere l’Olot amb Soc aquí– i el Figueres (La Reina dels Dracs), penúltim a actuar demà. Els grups petits competiran avui (17 h) i hi ha tres equips de la demarcació entre els vint participants: Figueres (La dansa de la pluja), Maçanet (Rat lab) i Cassanenc (La Mar de Filibusters). L’estatal en les modalitats de quartets i de juvenils seran el cap de setmana següent.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024