Entre llums i ombres
Balanç. Polèmiques, errades en l’organització i la falta de públic, punts febles d’uns Jocs valorats majoritàriament com a correctes pels participants i amb un bon nivell competitiu
Els Jocs Mediterranis de Tarragona es tanquen avui després de deu dies intensos, deixant enrere uns quants problemes, alguns de més puntuals i d’altres de més estructurals –sobretot la falta de públic en moltes seus–, però també amb aspectes positius. De fet, la valoració que, en línies generals, en fan els esportistes i les delegacions és bona, i algunes competicions han tingut un bon nivell esportiu.
Els Jocs no van tenir un bon inici, ja que la cerimònia d’obertura no va aconseguir que el Nou Estadi s’omplís, ni de bon tros. La imatge televisiva de molts seients buits es va ajuntar amb la polèmica per les entrades, amb el govern català i la UFEC queixant-se de manca d’invitacions, i entitats espanyolistes, segons es va denunciar, reservant-se paquets importants. Després de la cerimònia, en què es van trobar a faltar referències a la cultura tarragonina i a la catalana, que en els primers dies de competició hi hagués errades –uns himnes que no van sonar, Mireia Belmonte lliurant una medalla per falta d’autoritats...– i fets aliens a l’organització –l’atropellament d’un nen per una persona que anava beguda amb un cotxe de l’organització– no van ajudar a millorar la imatge. Més greu va ser la plantada dels àrbitres de lluita perquè no cobraven les taxes dels seus comitès i els problemes a la pista de bàsquet, que van fer ajornar l’inici del torneig. També hi ha hagut problemes amb els transports, sobretot amb els busos que enllacen les seus.
L’assistència de públic ha estat un dels punts febles. El Palau d’Esports Catalunya, on s’ha vist partits d’handbol de nivell, ha tingut entrades pobres, igual que la Tarraco Arena Plaça, seu del voleibol, o la piscina amb el waterpolo. En general s’ha vist força seient buit, tot i que és cert que els últims dies, amb la concentració de finals, s’ha millorat, i que al llarg de la setmana hi ha hagut bons ambients en natació, atletisme, gimnàstica rítmica i halterofília. S’ha criticat la falta de promoció, el sistema de venda d’entrades –en moltes seus no es podien comprar in situ– i el fet de comptar poc amb les federacions catalanes i els clubs. Amb pocs aficionats de fora, hi haurà poc impacte econòmic a la ciutat. De fet, els bars i botigues presents a l’anella han fet poc calaix.
Malgrat tot, la majoria d’esportistes i delegacions han fet una valoració positiva dels Jocs, sobretot pel que fa a les instal·lacions, un dels actius principals que en quedaran i que el territori haurà de saber aprofitar; els hotels i el paper dels voluntaris, uns 3.500 segons les dades oficials i que han estat bàsics en el dia a dia de les competicions. El nivell esportiu, un xic divergent en funció de cada disciplina, ha estat en general elevat, sobretot en la natació –Mireia Belmonte i Jessica Vall–, l’halterofília –Lidia Valentin–, l’atletisme –la sèrbia Spanovic amb la millor marca mundial de l’any en salt de longitud–, el judo i el piragüisme, a més d’equips de nivell en handbol i waterpolo.
ENTREBANCS
Els àrbitres de lluita, la pista de bàsquet i el transport, entre les incidènciesMAL COMENÇAMENT
La inauguració es va quedar molt lluny del ple i va estar envoltada de polèmicaPOC PÚBLIC
L’assistència a les seus ha estat en general baixa, amb algunes excepcionsSATISFACCIÓ
Els esportistes i les delegacions fan un balanç positiu, malgrat tot, dels JocsEl nombre d’esportistes es replantejarà
Tarragona 2018 va destacar com a positiu, abans de començar els Jocs , el gran nombre d’esportistes, uns 3.600. Finalment, però, els organitzadors han admès que l’excés de participants els ha desbordat en molts moments i ha estat el causant d’algunes de les incidències negatives detectades durant la competició. El director executiu dels Jocs Mediterranis i vicepresident del Comitè Internacional, Víctor Sánchez, ha explicat aquesta setmana que el 2019 hi haurà una reunió per replantejar el model dels Jocs, sobretot pel que fa al nombre d’esportistes, disciplines i delegacions, de cara als que se celebraran el 2021 a Orà (Algèria): “Cal racionalitzar-ho i evitar el gegantisme. Tarragona era un test, i la conclusió és que s’ha de frenar aquesta tendència.”
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024