Esports de muntanya

Muntanya

L’any ‘Gamitron’

Vuit podis internacionals, incloent-hi el de la UTMB, obren les portes de l’elit a Jordi Gamito

“Dedicaré més temps a entrenar-me, faré menys curses”, diu

“Abans, al matí treballava i a la tarda, quan tenia temps, m’entrenava”, diu el manobre de Platja d’Aro

Jordi Gamito (Platja d’Aro, 1981) comença avui la seva par­ti­ci­pació en l’Eve­rest Trail Race, la cursa de mun­ta­nya que trans­corre al vol­tant del sos­tre del pla­neta i que ja va estar a punt de gua­nyar fa un any. Des d’ales­ho­res, però, el mano­bre del Baix Empordà que s’entre­nava un cop aca­bada la feina ha vist com la seva vida feia un tomb gràcies als seus vuit podis inter­na­ci­o­nals i, sobre­tot, al ter­cer lloc en la UTMB aquest estiu. “En tenia ganes i estava moti­vat. El meu objec­tiu era aca­bar entre els cinc pri­mers. Sabia que per fer-me un lloc en el podi s’havien d’ali­near els astres. Els favo­rits van anar aban­do­nant i al final vaig aca­bar ter­cer”, recor­dava Gami­tron –el seu nom a les xar­xes soci­als– res­pecte a la cita a Cha­mo­nix. Al cap d’un mes, a Bagà, Jordi Gamito va tor­nar a ser ter­cer, lla­vors en l’Ultra Piri­neu. Uns resul­tats, els d’aquest 2018, que han obert final­ment les por­tes a l’elit de la crei­xent dis­ci­plina de cur­ses de mun­ta­nya al cor­re­dor gironí, en forma de patro­ci­nis. “Dedi­caré més temps a entre­nar-me, encara que de tant en tant torni a aga­far la paleta per no obli­dar-me’n. La idea serà fer menys cur­ses, però pre­pa­rar-les millor”, afir­mava en una entre­vista a Efe, abans de viat­jar al Nepal.

Cam­pro­don, l’aposta

“Abans, al matí tre­ba­llava i a la tarda, quan tenia temps, em dedi­cava a entre­nar-me. Ara puc dedi­car-me pri­mer a entre­nar-me i després a tre­ba­llar”, afirma Gamito res­pecte a la seva aposta de tras­lla­dar-se de la costa a Cam­pro­don, on tre­ba­llava mitja jor­nada. Ho va fer fa un any i mig, abans que el seu podi en l’Eve­rest Trail Race –tots els gua­nya­dors fins ara són del Nepal– li per­metés posi­ci­o­nar-se com una figura de les cur­ses de mun­ta­nya, espe­ci­a­li­tat en la qual ja havia acon­se­guit bons resul­tats i per a la qual dis­po­sava de la col·labo­ració d’empre­ses, proveïdors i ins­ti­tu­ci­ons.

L’hivern al Ripollès va ser llarg, amb lesi­ons mus­cu­lars. “Indi­rec­ta­ment em va anar bé, perquè vaig poder fer ses­si­ons de força al gimnàs i cui­dar altres detalls per fer les coses ben fetes”, recorda ara.

Abans de córrer a aquest nivell, Gami­tron era un cor­re­dor esporàdic, com n’hi ha tants: “El 2013 encara no havia com­pe­tit en cur­ses de mun­ta­nya. Cor­ria per estar bé física­ment, fins que un fisi­o­te­ra­peuta va veure els meus temps i em va dir que provés de fer una cursa.” De seguida va des­ta­car en cur­ses llar­gues i, lla­vors, s’hi va començar a dedi­car: “No soc explo­siu, però aguanto bé en la llarga distància. Cada vegada anava millor i em vaig posar en con­tacte amb un entre­na­dor per començar a com­pe­tir.”

A l’Everest
Jiri és avui el punt de sortida de l’Everest Trail Race, de sis etapes i un total de 160 km i 29.000 m de desnivell. Cada corredor ha de dur a sobre tot el material tècnic que necessita aquests dies i l’organització li facilita el menjar i la beguda en cada campament on fa nit. El recorregut, entre els 2.000 i els 4.100 m, permet veure els cims de l’Everest, Lhotse, Ama Dablam, Thamserku, Kangtega o Kongde. Gamito fa equip (The Elements) amb Manu Vilaseca, brasilera establerta a Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.