Tennis taula

GÀLIA DVORAK

JUGADORA DE TENNIS DE TAULA, EN AQUESTS 2018 HA GUANYAT DUES MEDALLES EN ELS JOCS MEDITERRANIS DE TARRAGONA I HA SIGUT ATLETA MODEL EN ELS JOCS OLÍMPICS DE LA JOVENTUT A L’ARGENTINA

“Tots els objectius reals els he assolit”

JOCS OLÍMPICS DE LA JOVENTUT

Explica que va ser una gran vivència poder compartir la seva experiència amb els jugadors més joves

Va ser l’objectiu de l’any i el va complir guanyant la medalla de bronze en individual i la d’or per equips

Visc del tennis de taula, no és una cosa gaire comuna, no és una cosa que pugui fer tothom, i menys sent noia
En trucar-me per anar als Jocs de la Joventut em vaig sentir privilegiada. L’experiència va ser fantàstica
Quan vaig guanyar el bronze en l’individual a Tarragona em vaig treure un pes de sobre molt gran
L’objectiu primordial és classificar-nos en els dobles mixtos per a Tòquio. Tenim possibilitats, però hi ha moltíssima igualtat

En la seva llarga car­rera espor­tiva Gàlia Dvo­rak, nas­cuda a Kíev (1988) però resi­dent a Cata­lu­nya des de ben petita, ha gua­nyat títols esta­tals, meda­lles euro­pees, ha par­ti­ci­pats en quinze mun­di­als i en tres Jocs Olímpics. En aquest any 2018 va gua­nyar una meda­lla d’or i una de bronze en els Jocs Medi­ter­ra­nis de Tar­ra­gona. El més des­ta­cat, però, va ser que la van esco­llir per ser ambai­xa­dora i atleta model en els Jocs Olímpics de la Joven­tut que es van fer a l’Argen­tina.

Com valora aquesta experiència tan dife­rent?
La veri­tat, vaig que­dar molt sor­presa quan em van tru­car, ja que en les altres oca­si­ons els espor­tis­tes que feien d’atle­tes models havien estat meda­llis­tes olímpics o havien arri­bat a dalt de tot. Crec que em van triar per la feina que estic fent de repre­sen­tar els juga­dors a la fede­ració euro­pea i perquè par­lava cas­tellà.Em vaig sen­tir molt pri­vi­le­gi­ada, molt espe­cial i molt il·lusi­o­nada. L’experiència va ser fantàstica. Va ser interes­sant estar allà davant dels joves espor­tis­tes que tenen el somni d’arri­bar a dalt, i com­par­tir la meva experiència amb ells.
En què va con­sis­tir la seva tasca amb els joves?
Hi havia dife­rents acti­vi­tats que havíem de fer, que eren les matei­xes per a tots els espor­tis­tes model de tots els esports, algu­nes eren tro­ba­des amb els espor­tis­tes del teu esport i xer­rar una mica amb ells, con­tes­tar les pre­gun­tes que tin­gues­sin. O fer una xer­rada sobre el dopatge o temes rela­ci­o­nats amb l’esport, i el de la doble car­rera, que és un tema en què jo estic una mica espe­ci­a­lit­zada perquè sem­pre he estu­diat men­tre m’he dedi­cat a l’esport pro­fes­si­o­nal­ment. Després també hi havia altres acti­vi­tats, com ara anar a jugar amb els nens d’algun barri des­a­fa­vo­rit de Bue­nos Aires.
Per­so­nal­ment va ser enri­qui­dor?
El que més em va agra­dar en l’aspecte per­so­nal va ser poder interac­tuar amb tots els atle­tes model. Érem tots de dife­rents esports, dife­rents edats, i molts havíem tin­gut vides paral·leles. Havíem estat entre­nant-nos al CAR de Sant Cugat durant les matei­xes èpoques o havíem estat als matei­xos llocs o en els matei­xos Jocs Olímpics.
Algun espor­tista li va cri­dar una espe­cial atenció.
Estava molt il·lusi­o­nada de coin­ci­dir amb la Mireia Bel­monte, i la veri­tat és que va ser guai poder estar amb ella i xer­rar una mica. Hi havia coin­ci­dit, però no havia tin­gut l’opor­tu­ni­tat d’estar una bona estona par­lant-hi. Per a mi va ser espe­cial perquè la tinc molt a dalt.
En l’aspecte espor­tiu, el més des­ta­cat de l’any van ser els Jocs Medi­ter­ra­nis de Tar­ra­gona?
La veri­tat és que sí. Era on tenia més pos­si­bi­li­tats de gua­nyar meda­lles, i també jugava una mica a casa. Em vaig fixar com a objec­tiu obte­nir almenys una meda­lla. Vaig pre­pa­rar l’any tenint això una mica al cap, i la veri­tat és que va sor­tir bé. No diria que vaig jugar al meu millor nivell però sí que estava molt men­ta­lit­zada. Va ser molt dur perquè eren molts par­tits, va fer molta calor i les con­di­ci­ons pot­ser no eren les millors. Quan vaig gua­nyar el bronze en l’indi­vi­dual em vaig treure un pes de sobre molt gran. Ja tenia la meda­lla que bus­cava, i en la com­pe­tició per equips que va començar després vaig jugar amb molta menys pressió i va sor­tir molt bé, va anar rodat i vam gua­nyar l’or.
També va dis­pu­tar l’euro­peu a Ala­cant. Allà no va anar tan be?
No, l’objec­tiu era la meda­lla en els dobles mix­tos. Érem can­di­dats a fer meda­lla i vam per­dre en els quarts de final en un par­tit duríssim, molt ajus­tat. La decepció va ser gran perquè ho havíem pre­pa­rat amb mol­tes ganes, sabíem que teníem pos­si­bi­li­tats, i estant tan a prop de casa et fa més il·lusió gua­nyar una meda­lla. Però a la vegada quan aca­bes de com­pe­tir dius: ho he donat tot i he jugat a un alt nivell, i aquesta vegada no ho he acon­se­guit.
Aquest doble mixt amb Álvaro Robles ha estat una mica la nove­tat de l’any. L’objec­tiu és anar als Jocs Olímpics?
L’objec­tiu pri­mor­dial és clas­si­fi­car-nos per a Tòquio. Tenim mol­tes pos­si­bi­li­tats, però en el mixt hi ha moltíssima igual­tat i al ser una manera de jugar molt tàctica, una petita decisió can­via mol­tes coses. Ara ja fa un any que juguem dobles mix­tos junts, i a poc a poc anem millo­rant les coses que cre­iem que són impor­tants per al nos­tre joc. I jo entre­nant-me sola començo a entre­nar cose­tes de cara als dobles mix­tos. En la com­pe­tició inter­na­ci­o­nal és la prova en què més cen­trada estic.
Serà la pri­mera vegada que es dis­puti en uns Jocs?
Sí, serà la pri­mera vegada, i com que només es clas­si­fi­ca­ran setze pare­lles, és sin­ce­ra­ment l’única prova en què pots aspi­rar, pot­ser, a arri­bar a algun lloc. Acon­se­guir la clas­si­fi­cació ja seria un èxit, però els mix­tos és una prova en què és pos­si­ble fer una meda­lla. Per la igual­tat i en ser setze pare­lles, per arri­bar a semi­fi­nals només hauríem de gua­nyar dos par­tits. Si et sur­ten les coses rodo­nes pot pas­sar; és molt difícil, sí, però és l’única prova en què pot pas­sar. Tenim molta sort que l’Álvaro és esquerrà i jo soc dre­tana; no tots els països tenen la pos­si­bi­li­tat de fer una pare­lla amb un noi i una noia d’alt nivell que tin­guin aquesta com­bi­nació, i apro­fi­tant que tenim aquesta sort anem a fer tot el que puguem.
I com s’ente­nen a la taula?
La pri­mera vegada que vam jugar va ser en l’euro­peu del 2016 i no va anar bé, però en el mun­dial del 2017 i sense haver-nos entre­nat vam arri­bar a quarts. Lla­vors dius: això real­ment fun­ci­ona. La nos­tra manera d’enten­dre el ten­nis de taula és una mica sem­blant tot i tenir jocs dife­rents. Un parell de set­ma­nes després de fer els quarts en el mun­dial, el COI va anun­ciar que el dobles mix­tos seria una prova olímpica. Vam dir: és el destí, i hem de jugar ple­gats.
En l’àmbit dels clubs, fa alguns anys que juga a França, en el Grand Que­villy. Una experiència dife­rent?
M’ha aju­dat molt jugar la lliga fran­cesa perquè és la millor lliga euro­pea. Cons­tant­ment tinc par­tits d’un nivell altíssim. Has d’inten­tar estar al cent per cent, si no dones el millor de tu tens poques pos­si­bi­li­tats perquè les teves rivals són de les millors juga­do­res que hi ha al con­ti­nent. Per a mi això és molt impor­tant perquè després a l’hora de com­pe­tir a escala inter­na­ci­o­nal em sento més pre­pa­rada. Està molt bé jugar en una lliga tan pro­fes­si­o­nal i on el ten­nis de taula està tan valo­rat.
En aquest moment de la seva car­rera es pot dir que és una juga­dora pro­fes­si­o­nal?
Sí, sí, visc del ten­nis de taula; no és una cosa gaire comuna, no és una cosa que pugui fer tot­hom, i menys sent noia, però jo puc dir que sí, que de moment visc del ten­nis de taula.
Ha arri­bat aquí al llarg de molt de temps i de molt d’esforç?
Són molts anys d’entre­na­ment, i a part el ten­nis de taula no és gaire agraït. Els diners que gua­nyes men­tre jugues tam­poc et ser­vei­xen quan et reti­res. Pots viure d’això ara, però el dia que això s’acabi t’has de bus­car la vida.
A part de por­tar la seva car­rera espor­tiva, també ha fet els seus estu­dis supe­ri­ors.
Sí, és una cosa que els meus pares van insis­tir moltíssim, perquè tots dos venen d’aquest esport i saben com n’és de difícil gua­nyar-s’hi la vida. Quan tens divuit o vint anys ningú et pot garan­tir que arri­baràs a l’elit. Jo ja era bona en aque­lla edat, però cada any depens de tro­bar un club que et fitxi i et pagui, de si tens alguna beca... D’un any a l’altre pot can­viar tot, i també et pots lesi­o­nar i es pot aca­bar.
És pro­fes­si­o­nal i és una dona; suposo que menys ben pagada que el que pot cobrar un home del seu mateix nivell?
Sí, la diferència és bru­tal. Ara el ten­nis de taula mas­culí s’està pro­fes­si­o­na­lit­zant molt, i en països com ara Ale­ma­nya i França, en què hi ha molta afició, els nois cobren bas­tant més, i parlo de pot­ser tres vega­des més. Si és difícil ser pro­fes­si­o­nal del ten­nis de taula, sent dona encara més. És veri­tat que tant en les com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals del cir­cuit o les beques està igua­lat, però els clubs paguen molt menys a les noies, de moment, i també els patro­ci­na­dors. Hi ha més nois jugant i gene­ren molt més. Si no es poten­cia i es fa popu­lar el ten­nis de taula entre les dones és difícil que pugi el nivell i l’afició, i que els clubs puguin tro­bar patro­ci­na­dors per a elles. I és tot una roda que gira.
Té trenta anys, li queda corda per seguir jugant o està pen­sant en la reti­rada?
Em fan molt aquesta pre­gunta i ara no ho puc asse­gu­rar. Puc dir que seguiré jugant fins a Tòquio, però a par­tir d’allà depèn de com em trobi física­ment. Vull seguir jugant men­tre pugui jugar a aquest nivell; quan vegi que els resul­tats no són el matei­xos, que cada dia costa més i el cos no aguanta, doncs tocarà pen­jar la pala. També si no puc tro­bar un club que em pagui una cosa decent per viure d’això, també dei­xaré de fer-ho.
En el futur seguirà vin­cu­lada al ten­nis de taula, com a entre­na­dora?
No m’agra­da­ria ser entre­na­dora, però si ho haig de fer ho faré, després de veure la vida que han por­tat els meus pares com a entre­na­dors, sobre­tot la meva mare. L’esport pro­fes­si­o­nal és molt sacri­fi­cat i tot­hom parla dels juga­dors, però al final els entre­na­dors fan les matei­xes hores. Pot­ser no estan allà suant, però viuen la vida sense caps de set­mana, anant amunt i avall, sense fer vacan­ces nor­mals. Havent vis­cut aquest tipus de vida com a juga­dora pro­fes­si­o­nal, quan em retiri m’agra­da­ria fer una cosa dife­rent. És veri­tat que m’agra­da­ria seguir vin­cu­lada al ten­nis de taula, o a l’esport. El que més m’agra­da­ria seria tenir una feina a nivell fede­ra­tiu o de gestió de clubs. Seguir vin­cu­lada a l’esport, però no dins de la sala.
En tots aquests anys ha gua­nyat títols, meda­lles i ha dis­pu­tat com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals. Hi ha alguna cosa que no hagi acon­se­guit?
Òbvi­a­ment em falta una meda­lla a escala d’un mun­dial abso­lut, però sent noia euro­pea aspi­rar a això és una mica difícil; la majo­ria són per a les asiàtiques. Tots els objec­tius reals o fac­ti­bles que m’he mar­cat sí que els he anat asso­lint, i això és una sen­sació molt agra­da­ble. Després pen­ses pot­ser és que els objec­tius que em poso són massa fàcils i hau­ria d’aspi­rar a més, però he anat a tres Jocs Olímpics, tinc una meda­lla a nivell euro­peu en dobles, em vaig pro­po­sar les meda­lles en els Jocs Medi­ter­ra­nis i ho vaig acon­se­guir. Ara si acon­se­guim fer alguna cosa en els dobles mix­tos a Tòquio, per somiar, seria espe­cial.
L’any pas­sat va anar a jugar el català abso­lut per gua­nyar un títol que li fal­tava. Com va ser?
Quan tenia quinze o setze anys i tenia el nivell per gua­nyar l’abso­lut, vaig jugar unes qua­tres vega­des la final i vaig per­dre amb la Sara Ramírez, i després van venir els anys que jugues tan­tes com­pe­ti­ci­ons que la majo­ria de vega­des que es dis­puta el cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya sim­ple­ment no hi ets. L’any pas­sat les dates em venien bé, estava aquí, i es jugava aquí al cos­tat, a Cale­lla. I em vaig dir: no tens excusa, Gàlia; va, anem-hi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.