Premi a la perseverança
Jordi Alba i Jessica Vall reben els guardons de millors esportistes catalans del 2018. Més enllà dels trofeus obtinguts, també se’ls ha reconegut una trajectòria molt sostinguda
Jordi Alba i Jessica Vall ja tenen a casa el guardó que els acredita com els millors esportistes catalans del 2018. El van rebre ahir en la cerimònia de la 22a edició de la Festa de l’Esport Català, organitzada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i el diari Sport al CaixaForum de Barcelona. Un acte que va reunir importants personalitats de l’àmbit esportiu i polític, com ara el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, encarregat de cloure l’acte.
Jordi Alba, que l’any passat va engrossir el seu palmarès amb el doblet de lliga i copa, relleva Marc Márquez en l’historial masculí del guardó. “Estic una mica nerviós”, comentava el lateral, que a pesar de la seva brillant trajectòria amb el Barça no figura entre els habituals a l’hora de rebre guardons individuals. Va estar acompanyat per la seva família, així com per la plana major del Barça, encapçalada pel seu president, Josep Maria Bartomeu. Una presència que va donar peu a rialles còmplices per part del públic quan la conversa amb Bernat Soler –presentador de la cerimònia– va derivar en digressions sobre el seu futur en un context de certa tensió amb els responsables del club per la seva renovació. Alba, però, va reafirmar el seu desig de retirar-se al Barça: “Vaig estar aquí de petit i vaig haver de marxar. Després de lluitar, vaig poder tornar a casa meva i aquí em vull retirar.”
Jessica Vall, medallista l’estiu passat en l’europeu de Glasgow –plata en els 200 m braça– va revelar que ahir va canviar els horaris habituals d’entrenament amb vista a l’assistència a la cerimònia. “M’he permès el luxe d’entrenar-me al migdia, però demà [avui per al lector] a les sis del matí ja tornaré a ser a la piscina”, comentava la nedadora, que amb 30 anys manté intactes les expectatives de continuar sumant èxits: “L’esport està canviant. No hi ha límits en l’edat i vull ser un exemple en aquest sentit.”
Juan Carlos Navarro va rebre un llarg aplaudiment quan va sortir a recollir el premi a l’esportista llegendari. “Reconeixements com aquest et recorden que has fet una bona feina durant molts anys. En el meu cas, al club de la meva vida, el Barça”, va comentar el mític exjugador de bàsquet, retirat després de 20 temporades com a blaugrana.
“Als entrenadors, a vegades se’ls exalça i a vegades els poden llançar tomàquets”, va comentar Joan Francesc Ferrer, Rubi, guardonat com el millor tècnic català del 2018 després de conduir l’Osca a un històric ascens a primera. “Cal gaudir d’aquests moments”, va remarcar l’actual tècnic de l’Espanyol.
També van sortir a l’escenari les 22 components del CPA Olot, el millor equip català del 2018 després d’aconseguir el títol europeu i mundial en grups de xou grans de patinatge artístic. Clàudia Sabata, campiona del món sub-23 de curses de muntanya, i Manel Balastegui, també campió del món sub-23 en la modalitat de doble escull de rem, van recollir el guardó per la seva projecció. I Mari Pau Corominas, el de l’esperit esportiu per les seves fites en la natació.
Suport als refugiats
La cerimònia també va voler posar en e relleu el drama dels refugiats que arrisquen la seva vida a la recerca d’un futur millor en terres catalanes. Diversos fragments de l’obra Maremar, que fins diumenge es va representar al Teatre Poliorama, a càrrec de Dagoll Dagom, es van intercalar durant l’entrega de guardons. I, en el discurs que va tancar l’acte, Roger Torrent va expressar el seu suport al vaixell d’Open Arms, bloquejat a port pel govern de Madrid: “El mínim que es pot fer és que el vaixell surti i que al Mediterrani passin coses boniques i no desgràcies.”