Patinatge

Un repte polièdric i social

‘Roller derby’. Cinc catalanes excampiones del món d’hoquei sobre patins aspiren a repetir títol en un esport singular sorgit als Estats Units als anys 30 i que reivindica l’apoderament de la dona

Cinc cata­la­nes excam­pi­o­nes mun­di­als d’hoquei sobre patins for­men part de la selecció espa­nyola que dis­puta al pavelló muni­ci­pal Riera Seca de Mollet del Vallès els World Roller Games i aspi­ren al que seria un curiós doblet mul­ti­es­por­tiu. Mònica Piosa –actual direc­tora tècnica de la Fede­ració Cata­lana de Pati­natge–, Mari­ona Car­mona, Noemí Dul­sat, Maria Majó i Marina Majó, que van ser cam­pi­o­nes del món en la dècada dels 90 i prin­ci­pis dels 2000, for­men part de les divuit ele­gi­des per la selec­ci­o­na­dora esta­tal de roller derby, Ana Muñoz. Piosa, Marina Majó i Mari­ona Car­mona van ser cam­pi­o­nes del món el 2000 a Marl (Ale­ma­nya). Noemí Dul­sat, per la seva banda, va ser cam­pi­ona els anys 1994 i 1996. Maria Majó va assa­bo­rir el títol el 2008 al Japó. Totes juguen al CHP Bigues i Riells, campió de la copa d’Espa­nya a Mollet el maig pas­sat. Car­mona, de 47 anys, i Dul­sat, de 46, són les més vete­ra­nes. El roller derby és una dis­ci­plina de con­tacte, velo­ci­tat, estratègia i atle­tisme que es desen­vo­lupa en una pista ova­lada entre dos equips de cinc mem­bres, un dels quals intenta ano­tar punts men­tre els altres obs­ta­cu­lit­zen els inte­grants de l’equip con­trari.

A la selecció espa­nyola també hi ha les exju­ga­do­res d’hoquei cata­la­nes Yolanda Font, cam­pi­ona d’Europa, i Sofia González, que va jugar al Girona i al Mataró, entre altres. També for­men l’eclèctic grup dues expa­ti­na­do­res de velo­ci­tat, Vic­to­ria Ortego i Marta Mai­ques (Fede­ració Valen­ci­ana), i tres expa­ti­na­do­res d’artístic: Mar Vidal, Almu­dena Sainz i Adela Villa (fede­ració canària). Com­ple­ten el grup Este­fanía Ven­tura, Keka Sánchez, Glo­ria Rodríguez, Lara Selva, Raquel Lucena i Eva Fru­goni, que també és la selec­ci­o­na­dora mas­cu­lina de la fede­ració canària. Set de les divuit juga­do­res van gua­nyar el bronze a Nan­jing 2017: Sainz, Ven­tura, Fru­goni, Rodríguez, Selva, Villa i Lucena.

Espa­nya és una de les cinc selec­ci­ons del grup i ja té el pas­sa­port per a les semi­fi­nals. El gran rival és l’equip dels Estats Units. També dis­puta els WRG la selecció mas­cu­lina, en què hi ha el català Jordi Lino (Spor­tiu Medi­ter­ra­nean). L’aspi­ració és idèntica: llui­tar pel títol en un esport força menys arre­lat que entre les noies.

Ressorgiment en el segle XXI i presència a Hollywood

El roller derby va ser inventat pel promotor esportiu Leo Seltzer als EUA als anys trenta. Les seves particularitats van enganxar un sector de la població i, a poc a poc, va atreure l’interès amb transmissions televisives. Hollywood també s’hi va adherir. Protagonitzada per James Caan, la mítica Rollerball (1975) distorsionava l’essència presentant equips masculins violents en què els jugadors morien a la pista. Roller girls (2009), amb Drew Barrymore de protagonista, presenta una noia rebel que fuig dels estereotipats concursos de bellesa i juga a roller derby. El film, dirigit per la mateixa Barrymore, reflecteix la renaixença d’un esport esbravat a final del segle passat i que va ressorgir a partir del 2001. El fet de néixer com un esport femení en què les dones reivindiquen la seva capacitat física i independència i el seu caràcter democràtic en el repartiment de rols –fins i tot en la tria de l’entrenadora– l’associa inequívocament al moviment feminista. A Catalunya, l’impuls definitiu el va capitalitzar l’associació Barcelona Roller Derby (2010), creada tot just el mateix any que a Tenerife es va fer la primera lliga a l’Estat. L’equip de la ciutat es diu les Ingles d’Acer de Barcelona, paradigma d’un estil de vida, i juguen el campionat estatal WFTDA-ARDE. La selecció espanyola es va formar el 2013 i l’any següent va jugar el mundial a Dallas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)