El repte valia la pena
Alpinisme. Sergi Mingote, malgrat tots els contratemps, ha complert l’objectiu d’escalar sis vuitmils sense oxigen en el marge d’un any, una gesta que suposa un nou rècord
Sergi Mingote va completar a mitjan juliol el seu últim projecte alpinístic. El vallesà s’havia marcat l’objectiu d’escalar sis vuitmils sense oxigen embotellat en el marge d’un any. Va escalar el primer, el Broad Peak (8.051 m), el 16 de juliol de 2018 i el sisè i últim, el Gasherbrum 2 (8.035 m), el 18 de juliol de 2019. Aquests dos dies de demora respecte de la intenció inicial no desvirtuen el mèrit d’aquesta gesta. Mai ningú havia escalat tants vuitmils sense oxigen en tan poc temps. “Estic molt content d’haver acabat aquest projecte, que tenia la complexitat d’encara les ascensions sense oxigen”, explica Mingote a aquest diari.
Entre el Broad Peak i el G2, el de Parets del Vallès també va escalar el K2 (8.611 m) i el Manaslu (8.152 m), el 2018, i el Lhotse (8.516 m) i el Nanga Parbat (8.152 m), el 2019. Aquest no era el programa que s’havia marcat inicialment. Mingote tenia previst escalar el Dhaulagiri i l’Everest aquest 2019, però les condicions meteorològiques i els problemes de salut el van obligar a fer canvis. “Surten imprevistos i has de fer canvis. M’ha passat, sobretot, en aquesta segona part del projecte.” Per contra, Mingote va incorporar dos vuitmils diferents al seu full de ruta: “Un va ser el Nanga Parbat, una muntanya complexa. També vaig intentar fer el Gasherbrum 1, però el portador que teníem va tenir un edema cerebral i el vam haver d’evacuar.” Finalment es va traslladar al G2, on va acabar el repte i va poder superar l’anterior rècord de Silvio Mondinelli, que va escalar sis vuitmils sense oxigen en tres anys i 64 dies.
“L’esforç s’ho val”
Malgrat l’èxit final, Mingote ha viscut moments molt durs a la muntanya. Després de fer cim al Lhotse no va poder encarar el veí Everest, com tenia previst. La salut no acompanyava a causa d’una infecció al pit, però els ànims, tampoc. En el descens del Lhotse va participar en el rescat de dos alpinistes extenuats i desorientats. Un d’ells, el búlgar Ivan Yuriev Tomov, va morir als seus braços. “Aquests són els moments mes durs. Posen en qüestió si tot aquest esforç s’ho val. Però els que tenim la passió per la muntanya sabem que això pot passar. És qüestió de minimitzar al màxim els riscos, intentar prendre les millors decisions sabent que sempre hi haurà un risc que s’ha de saber gestionar”, explica Mingote. En alguns moments reconeix que hauria llançat la tovallola: “M’he plantejat si havia de continuar però un cop acabat el projecte t’adones que tots els esforços han valgut la pena.” “Dels sis vuitmils, el K2, el Nanga Parbat i el Lhotse estan entre els més complicats. I fer-ho sense oxigen encara és més complex. Cada som menys els que anem a l’Himàlaia i el Karakoram sense oxigen embotellat.”
Després d’escalar el Gasherbrum 2, Mingote ja ha coronat deu de les catorze muntanyes més altes del món. N’hi queden només quatre, un repte completat només per 39 alpinistes que de moment no es planteja. “Seria un repte atractiu abordar-lo, però sense oxigen, per intentar batre el rècord de Jerzy Kukuczka [7 anys i 11 mesos]. Crec que seria factible fer-lo en tres anys. En un any n’he fet sis, i fer-ne quatre més cada any és possible. Però de moment no m’ho plantejo. Com aquest últim projecte, t’hi has de dedicar en cos i ànima i ara necessito descansar. Potser passat l’estiu prendré una decisió sobre futurs projectes”, assegura Mingote.
EL PROTAGONISTA
LA DADA
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024