Voleibol

El subcampió es reinventa

Voleibol. El CVB Barça ha viscut un èxode brutal de figures i fa una aposta pel planter. L’altre equip català en la superlliga que arrenca dissabte és el Sant Cugat, que vol fer un pas endavant

La super­lliga Iber­drola tor­narà a tenir dos equips cata­lans, el CVB Barça i el DSV Sant Cugat, dels dotze que for­men la com­pe­tició. El con­junt blau­grana va fer un curs pas­sat excep­ci­o­nal, el millor de la seva història. Va jugar les semi­fi­nals de la copa i va dis­pu­tar la final de la lliga con­tra el tot­po­derós Logro­nyo, l’etern campió, repe­tint la gesta de l’Espa­nyol, el dar­rer sub­campió català en l’exer­cici 1991/1992. L’històric club blanc-i-blau havia estat campió la tem­po­rada ante­rior. El ren­di­ment de les juga­do­res blau­grana, amb l’anda­lusa María Esca­mi­lla MVP de la lliga, però, va atreure l’interès d’altres clubs i algu­nes de les peces bàsiques del grup –gai­rebé tot l’equip titu­lar que lide­rava la col·loca­dora cata­lana Sil­via Araco– van mar­xar. Tam­poc no con­ti­nua el tècnic argentí Hugo Gotuzzo, una altra víctima de la reducció del pres­su­post. Ja és trist, però el gran curs blau­grana va tenir con­seqüències econòmiques nega­ti­ves. La dis­puta de la copa i del play-off pel títol –semi­fi­nals i final–va tras­to­car el pres­su­post. Sigui com vul­gui, el bra­si­ler Gyl­ton Brandão és el subs­ti­tut de Gotuzzo. De fet, el club, inde­pen­dent però alhora asso­ciat a les sec­ci­ons ama­teurs del Barça, també es va gua­nyar el dret a jugar a Europa, però hi ha renun­ciat per motius econòmics.

El CVB Barça, doncs, fa un pro­jecte mar­cat per l’aus­te­ri­tat en què ha pogut, encara bo, rete­nir algu­nes peces fona­men­tals, com ara la inter­na­ci­o­nal Mabel Caro, l’única titu­lar que con­ti­nua a l’equip, o Anna Grima, totes dues cen­trals, però en què també ha fet una aposta deci­dida pel plan­ter, de reco­ne­gut pres­tigi. De fet, el por­tal web Todo­vo­ley va fer un estudi que deter­mi­nava que el plan­ter del CVB Barça és el millor de tot l’Estat. Mal­grat tot, el club ha fit­xat la cen­tral de 19 anys de la Bis­bal d’Empordà Lupe Rosell (Sant Cugat), que va dis­pu­tar l’euro­peu abso­lut. El CVB Barça debu­tarà diu­menge a casa (16 h) con­tra l’Haro Rioja, setè el curs pas­sat.

El DSV Sant Cugat, que també té en la base el seu patri­moni prin­ci­pal, enca­de­narà la quarta tem­po­rada a l’elit d’aquesta etapa. El curs pas­sat va aca­bar novè gràcies a una gran segona volta. En la pri­mera era el cuer amb 0/11 però es va sobre­po­sar i es va sal­var a dues jor­na­des del final. Espera fer un pas enda­vant i enlles­tir-ho sense pas­sar angúnies. Con­ti­nuen en el con­junt que diri­geix Rafa Ruiz –setena tem­po­rada– Laura Alcalde, Andrea Silva, Sara Julián, Paula García, Mireia Orozco, Nata­lia Mata­mo­ros, Andrea Bové i Aitana García. Els reforços han estat Camila Mal­do­nado i la juve­nil Alba Koeh­ler (Barça) i la punta d’ori­gen nord-ame­ricà pro­ce­dent de l’OK Jedinstvo Uzice serbi Sarah Blom­gren. Des­taca, però, la baixa de la jove cen­tral inter­na­ci­o­nal Aina Ber­bel (Gra­no­llers, 1999), que ha mar­xat al Logro­nyo.

El pri­mer èxit del Sant Cugat ha estat gua­nyar la lliga cata­lana superant el Barça per 3-0 (28-26, 25-15 i 25-11), l’Esplu­gues (3-1) i el Vall d’Hebron (3-0). Aquests dos dar­rers con­junts juguen la super­lliga 2 i van començar el cap de set­mana pas­sat amb sen­gles tri­omfs. El Sant Cugat debu­tarà dis­sabte a la pista de l’Avarca Menorca (19 h), que va ser cinquè la tem­po­rada pas­sada.

CVB Barça
1 Anna Martínez Lliure
2 Anna Grima Central
3 Laura Batlle Col·locadora
4 Guadalupe Rosell Central
5 Maria Surrallés Lliure 8 Alesandra Hurtado Oposada
9 Helena Orejas Receptora
10 Flávia Gimenes Oposada
12 Laura Tetuá Col·locadora
13 Mabel Caro Central
15 Berta Guàrdia Receptora
17 Clàudia Terrón Oposada
Tècnic Gylton Brandão Da Matta
Altes: Gylton Brandão (Universitat de Colorado, USA), Guadalupe Sol Rosell (Sant Cugat), Laura Tetuá (Esplugues), Anna Martínez (inactiva), Berta Guàrdia (equip juvenil), Clàudia Terrón (equip juvenil), Helena Orejas (equip juvenil) i Flávia Gimenes (Vôlei Valinhos, BRA).
Baixes: Hugo Gotuzzo (Entrenador) (CN Sabadell), Ana Escamilla (SC Potsdam, ALE), Patricia Rodríguez (Vandoeuvre Nancy, FRA), Rocío Gómez (Kiele Socuéllamos), Silvia Araco (Dimurol Libby’s), Camila Maldonado i Alba Koehler (Sant Cugat), Raquel Brun (IBSA), Marta García (Vall d’Hebron) i Helena Trilla (Esplugues).
DSV CV Sant Cugat
3 Sarah Blomgren Receptora
4 Andrea Silva Col·locadora
5 Berta Palau Oposada
6 Mireia Orozco Receptora
7 Natalia Matamoros Receptora
9 Laura Alcalde Col·locadora
10 Camila Maldonado Central
12 Aitana García Lliure
14 Paula García Central
15 Andrea Bové Lliure
16 Sara Julián Oposada
17 Alba Koehler Central
Tècnic Rafa Ruiz
Altes: Camila Maldonado i Alba Koehler (Barça) i Sarah Blomgren (OK Jedinstvo Uzice).
Baixes: Aina Berbel (Logronyo), Maria García (Esplugues), Lupe Rosell (Barça) i Júlia Bonet (Vall d’Hebron).

Sense equips masculins a l’elit

El descens del Barça el curs passat, després d’una darrera etapa de tres temporades en la superlliga amb un sisè lloc en el curs 2017/2018 com a millor classificació del període, ha deixat el voleibol català masculí sense cap equip a l’elit, un mal endèmic i que s’ha anat repetint cíclicament al llarg de la història. Tant el Barça com el Sant Pere i Sant Pau de Tarragona i també el Voleibol Mundet, un altre clàssic del voleibol català, disputen la superlliga 2, que va arrencar el cap de setmana passat amb triomf blaugrana en el derbi a la pista del Mundet (0-3). El Sant Pere i Sant Pau, per la seva banda, va vèncer a Xàtiva (0-3).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.