Més esport

RAÜL ROMEVA

PRES POLÍTIC. EXCONSELLER D’AFERS I RELACIONS INSTITUCIONALS I EXTERIORS I TRANSPARÈNCIA

“M’angoixaria la sensació de ser aquí dins i no aportar res”

L’exconseller exposa les línies mestres de la tesi doctoral que està preparant a Lledoners, ‘El paper de l’activitat física i l’esport als centres penitenciaris des d’una perspectiva republicana’

Defensa que l’esport és clau en la construcció de la ciutadania activa

L’esport és útil per normalitzar l’errada, per a la salut física i mental, per gestionar l’autoestima... Però s’ha d’individualitzar
L’esport a la presó permet que gent molt diversa tingui objectius compartits formant equips amb barreges curioses
El bé comú exigeix inversió. Qui diu que tenir equipaments esportius en una presó és un luxe no en té ni idea

Arriba pletòric. Com cada dia, ens acla­rei­xen. Ve del gimnàs –“els dilluns [i som dilluns] toca patir”, diu–. “Ara ens han por­tat algu­nes bici­cle­tes més d’altres gim­na­sos. És molt impor­tant que tots els cen­tres tin­guem de tot, i aquí ens fal­ta­ven sobre­tot màqui­nes car­di­o­vas­cu­lars.” Va per feina i no pararà en gai­rebé dues hores i mitja.

“Quan estic baix emo­ci­o­nal­ment, m’ima­gino nedant al mar”, deia Raül Romeva en la por­tada de Nadal del 2018. No fa l’efecte que ara tin­gui gaire temps per a la malen­co­nia. L’excon­se­ller, ara pres polític, des­tina part de les seves hores a Lle­do­ners a una tesi doc­to­ral que ja té títol: El paper de l’acti­vi­tat física i l’esport als cen­tres peni­ten­ci­a­ris des d’una pers­pec­tiva repu­bli­cana. L’hi diri­geix Xavier Puja­das. Té entre 200 i 300 pàgines. “Força en brut, perquè he plan­te­jat mol­tes pre­gun­tes i fal­ten les res­pos­tes”, explica.

En la línia del que deia, fun­ci­ona bé l’àrea espor­tiva a Lle­do­ners?
Aquest no és un cen­tre de joves. Les edats van de 25 en amunt, i hi ha interns de 60, 70 i algun de 80 anys, que no juga­ran a fut­bol. Cadascú ha d’adap­tar l’exer­cici al seu nivell. Aquí fem fut­bol, bàsquet, ten­nis i bàdmin­ton, però hi ha gent que sim­ple­ment vol posar-se en forma, cami­nar a la cinta, estar actiu i recu­pe­rar to físic sense voler anar a uns Jocs Olímpics. Tenim un equi­pa­ment nor­mal, cor­recte, però si vin­gues­sin deu bicis més també esta­rien ple­nes.
No es pot estar quiet...
M’angoi­xa­ria tenir la sen­sació de ser aquí dins i no apor­tar res, de no fer res. Tenir la per­cepció que ets útil t’ajuda molt. Si tens un mínim d’inqui­e­tud i res­pon­sa­bi­li­tat col·lec­tiva... Jo, que vinc del repu­bli­ca­nisme d’esquer­res i social, tinc l’objec­tiu de ser útil. Però ho fem tots.
Quins són els punts de par­tida de la seva tesi doc­to­ral?
El pri­mer: des d’una pers­pec­tiva repu­bli­cana, quina funció ha de tenir la presó? Ha de ser­vir la idea de “qui la fa la paga”? O ha de tenir una funció de ree­du­cació i rein­serció social, com diu la Cons­ti­tució i d’altra banda és un prin­cipi gene­ral del repu­bli­ca­nisme? I el segon eix, a par­tir del pri­mer: si jo entenc la presó com un ins­tru­ment per cons­truir ciu­ta­da­nia, qui­nes eines hi ha dis­po­ni­bles? I aquí és on plan­tejo que l’esport i l’acti­vi­tat física són molt útils. L’esport és un ele­ment més de tre­ball, com ho són l’edu­cació i la cul­tura, però hi ha gent a qui li és més fàcil acce­dir-hi des de l’esport.
Pre­pa­rar aquesta tesi li dona lli­ber­tat d’ini­ci­a­tiva en matèria espor­tiva a Lle­do­ners?
Aquí l’auto­ri­tat la tenen els moni­tors, que són pro­fes­si­o­nals. Jo no soc moni­tor, soc dina­mit­za­dor espor­tiu. Puc pro­po­sar i con­duir acti­vi­tats, però soc un intern, amb totes les res­tric­ci­ons. Amb tot, hi ha una diferència de plan­te­ja­ment abis­mal res­pecte a Estre­mera. Amb totes les feble­ses que es vul­gui, aquí s’enfoca cap a la reha­bi­li­tació i la rein­serció. A Espa­nya hi ha una lògica més puni­tiva, més de pagar la falta, i si quan surts hi tor­nes, no és el meu pro­blema. A Estre­mera el moni­tor ens treia del mòdul, ens por­tava al pati, s’asseia men­tre corríem i ens tor­nava al mòdul. Res a veure.
Con­cre­tem. En què és útil l’esport a la presó?
En la cons­trucció de la ciu­ta­da­nia activa. També ho és a fora de la presó, però a dins és una eina molt con­creta i específica, par­tint de la base que l’esport no és ni bo ni dolent en si mateix, depèn de com es faci ser­vir, també a les pre­sons.
A la pràctica, com es fa?
Com esta­blim dinàmiques a la presó que potenciïn efec­tes posi­tius i pal·liïn efec­tes nega­tius com la com­pe­ti­ti­vi­tat mal entesa o l’excés de duresa? Doncs indi­vi­du­a­lit­zant l’acti­vi­tat. A tot­hom no li convé el mateix. Hi ha interns a qui els costa soci­a­lit­zar-se i els hem d’ani­mar a fer acti­vi­tat en grup, que no vol dir jugar a fut­bol. Pot­ser fent cross­fit, ioga o spin­ning se sent més còmode, i també es fa en grup. En altres casos convé tre­ba­llar el res­pecte a les nor­mes. Tenim un àrbi­tre de bàsquet que quan xiula s’equi­voca expres­sa­ment perquè els interns sàpiguen que l’error exis­teix i s’ha d’accep­tar. En una presó a l’Argen­tina va sor­gir l’equip de rugbi dels Espar­ta­nos, útil pels valors que té i també per com­ba­tre’n l’estigma d’esport vio­lent.
Això són recur­sos humans...
És clau l’acom­pa­nya­ment dels moni­tors, que ara ja són majo­ritària­ment gra­du­ats en INEF, CAFE o en acti­vi­tat física. Són pocs pel nom­bre d’interns i això com­plica la indi­vi­du­a­lit­zació i, per tant, l’efec­ti­vi­tat. La ràtio del pla direc­tor de pre­sons del 2010 pre­veu vuit moni­tors per cada 1.000 interns, i aquí en tenim qua­tre. No tot són bicis i pilo­tes, a vega­des cal capi­tal humà. Perquè els pro­gra­mes de trac­ta­ment tin­guin èxit, hi ha d’haver acom­pa­nya­ment. Espontània­ment no fun­ci­ona.
Quin model de pre­sons encaixa millor en aquesta filo­so­fia?
Nor­mal­ment ens emmi­ra­llem amb el nord d’Europa, i a Dina­marca i Noru­ega hi ha ini­ci­a­ti­ves geni­als. Els dane­sos tenen l’Open Pri­sons, una mena de cen­tres semi­o­berts. L’experiència demos­tra que hi ha un nivell de rein­cidència menor quan s’acce­deix a la lli­ber­tat total des d’un règim de semi­lli­ber­tat o ter­cer grau [només es va a dor­mir a la presó] que si ho fas direc­ta­ment des del segon grau [pri­vació total de lli­ber­tat]. Hem de ten­dir a un model que opti més per la semi­lli­ber­tat. Open Pri­sons no té murs, la porta sem­pre és oberta i l’intern entra i surt quan vol. Hi dorm, i hi ha de fer una sèrie d’acti­vi­tats vin­cu­la­des al pro­grama, també de caire espor­tiu. Per exem­ple, si hi ha gimnàs a 1/4 de 8 del matí i es queda dor­mint, si no com­pleix les ruti­nes, el tor­nen al segon grau. La filo­so­fia és que el com­pli­ment de la pena no ha de pas­sar necessària­ment per la pri­vació de la lli­ber­tat. Segons en Con­sell d’Europa, el 50% dels interns en segon grau de les pre­sons espa­nyo­les hau­rien de com­plir con­demna en un altre grau. I això té molt a veure amb la manera com expli­quem la presó. El 100.2 [l’arti­cle al qual s’estan aco­llint els pre­sos polítics i que pre­veu la sor­tida per tre­ba­llar o fer tas­ques de volun­ta­riat] no és lli­ber­tat. El ter­cer grau no és lli­ber­tat.
Per Lle­do­ners han pas­sat Guar­di­ola, Ori­ola, Min­gote, Vall, Picas, l’equip de water­polo del Ter­rassa, s’hi ha jugat un par­tit de bàsquet amb lle­gen­des (Solo­za­bal, Ansa, Mar­gall, Este­ller...). Quin valor té tot això?
Té la vir­tut que els interns conei­xen les experiències d’aquests espor­tis­tes, que con­necta la soci­e­tat amb la rea­li­tat peni­tenciària i que ser­veix per enten­dre què és la presó i per deses­tig­ma­tit­zar la gent que hi ha estat. I ho apro­fi­tem per gene­rar reflexió pública sobre què és la presó. Si el repu­bli­ca­nisme ha de trans­for­mar la rea­li­tat, això implica també millo­rar les con­di­ci­ons de vida dels pre­sos i dels entorns fami­li­ars.
A qui ha expli­cat la seva visió del paper de l’esport a la presó?
Ho sap la direcció del cen­tre, la direcció gene­ral, els moni­tors... No és tant inven­tar com apli­car mètodes que fun­ci­o­nen. Fa 25 anys Merche Ríos, pro­fes­sora de la UB, va fer unes jor­na­des soci­o­es­por­ti­ves i va por­tar estu­di­ants perquè interac­tu­es­sin amb els interns. Dues rea­li­tats van bar­re­jar-se, amb bene­fici per a la for­mació dels estu­di­ants, i per als interns, que no només van tren­car ruti­nes sinó que van gene­rar dinàmiques d’esport coo­pe­ra­tiu. Més de la mei­tat d’interns de Lle­do­ners, i crec que de tot Cata­lu­nya, tenen algun grau de malal­tia men­tal, alguns amb graus molt ele­vats que fan que et pre­gun­tis què fan a la presó. I quan han de fer acti­vi­tat física, no hi van perquè la resta se’n riu. Aques­tes jor­na­des soci­o­es­por­ti­ves per­me­ten pren­dre consciència de la pro­blemàtica, tre­ba­llar per com­ba­tre l’estigma doble de l’intern: per pre­so­ner i per malalt men­tal. L’esport a la presó per­met que gent molt diversa es trobi i tin­gui objec­tius com­par­tits for­mant equips amb una bar­reja d’orígens molt curi­osa que es dona en l’esport i costa de veure en altres moments.
Bene­fi­cis en salut fisiològica, bene­fi­cis en salut men­tal.
El filòsof escocès Alas­dair MacIntyre diu que tots els humans som vul­ne­ra­bles, però que tots els humans tenim poten­ci­a­li­tats. L’objec­tiu de l’acti­vi­tat física a la presó també és aju­dar a pren­dre consciència que s’ha de tre­ba­llar per ser menys vul­ne­ra­bles i per desen­vo­lu­par les capa­ci­tats. Un dels prin­ci­pis de la ciu­ta­da­nia activa és el prin­cipi de rea­li­tat. La presó és un espai molt com­pe­ti­tiu i molt mas­cu­li­nit­zat, hi ha qui creu que és més del que en rea­li­tat és i que pot fer més del que en rea­li­tat pot fer. Quan la rea­li­tat els des­men­teix, aquests per­fils tenen difi­cul­tats per res­pon­dre a la frus­tració, i això genera violència, rebuig, con­duc­tes anti­so­ci­als i equi­vo­ca­des. L’esport ajuda a ges­ti­o­nar aquesta frus­tració. Però també a trac­tar l’auto­es­tima. Els dis­sab­tes fem ioga. Qui ve el pri­mer dia, ho veu impos­si­ble, però el ioga ense­nya que per­sis­tir, tre­ba­llar, repe­tir, ser cons­tant... té resul­tats posi­tius,i al cap de deu dies allò que sem­blava impos­si­ble ja no ho és. T’apuja l’auto­es­tima, t’ajuda a cen­trar-te. També hi ha qui en té massa, d’auto­es­tima, i quan topa amb la rea­li­tat, no sap per­dre, no accepta fallar i, en lloc de con­ti­nuar, ho engega tot i res­pon amb agres­si­vi­tat perquè creu que, si falla, el seu esta­tus dins del grup peri­lla. Aquí fem con­cur­sos de tri­ples. Hi ha el bo, el segon més bo, el ter­cer més bo... I si el bo falla un dia, és un drama. Es tracta d’expli­car que tot­hom falla i de recor­dar què deia Mic­hael Jor­dan: “Si he arri­bat a fer bàsquets increïbles és perquè abans vaig fallar molt tirs.”
Quan sent que una pis­cina a la presó és un luxe...
La feina que fem trenca aquest pre­ju­dici que hi ha a fora. És un luxe estar 15 hores al dia en una cel·la? I no poder soci­a­lit­zar més que a la presó? I no comu­ni­car-te amb la família? I no poder deci­dir res del dia a dia, ni el que men­ges? Qui diu que dotar d’equi­pa­ments espor­tius una presó és un luxe no en té ni idea. S’entén que a la presó hi ha d’haver aules perquè són un ins­tru­ment de tre­ball? Doncs la pis­cina, el pavelló i el camp de fut­bol són eines de tre­ball. Volem que els interns sur­tin amb els valors i la for­mació ciu­ta­dana que eviti la rein­cidència? I que sur­tin havent pres consciència dels errors come­sos? Oi que és un bene­fici per a la comu­ni­tat? Doncs el bé comú exi­geix inver­tir en béns comu­ni­ta­ris, també a la presó. La pis­cina només és útil de juny a setem­bre. Fora d’aquests mesos has de ser molt valent perquè aquí no par­lem de Man­resa, sinó de Manrússia... A fora, s’entén que qui té hèrnia dis­cal tre­ba­lli a la pis­cina tot l’any. Per què aquí no, si la mei­tat dels interns en tenen i pre­nen antiin­fla­ma­to­ris? No dic de cobrir-la, però el cost de cli­ma­tit­zar-la i poder-la fer ser­vir tot l’any no com­pen­sa­ria?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.