Esports de muntanya

Surf de neu

Com un peix fora de l’aigua

Queralt Castellet viu confinada a Palamós, perquè quan es va decretar l’estat d’alarma havia vingut per quatre dies de Suïssa, on viu per poder-se entrenar

“He pogut recollir els fruits a molts anys de feina”

“Poder sortir i sentir l’aire fresc a la cara ha estat increïble”, explica del seu primer entrenament

Queralt Castellet (Sabadell, 1989) passa la quarantena a Palamós, una mesura d’emergència improvisada perquè, quan es va decretar l’estat d’alarma, la tercera classificada en la darrera copa del món ja no va poder sortir de l’Estat. “Els meus pares viuen a Sabadell, la meva ciutat natal, però tenen una segona residència aquí i jo, com que no tinc casa i no volia conviure amb ells per sentit comú, perquè ja són grans, vaig decidir confinar-me a Palamós”, diu a Efe la rider vallesana, especialista en la modalitat de mig tub, de què va ser subcampiona en el mundial del 2015 i que aspira al títol el 2021. El seu pla era estar-se quatre dies fent una gira mediàtica amb les medalles que ha guanyat aquest darrer hivern i tornar de seguida a Suïssa, a un apartament des d’on podia anar a entrenar-se en el seu hàbitat natural: “És quan la neu es comença a estovar i va millor. Perquè es poden treballar coses més tècniques i amb menys risc.” L’esclat de la crisi, a mig març, va fer que, tot i viatjar amb una sola maleta, s’hagués de quedar confinada a la Costa Brava, on es pot considerar un peix fora de l’aigua.

“Poder sortir i sentir l’aire fresc a la cara ha estat increïble”, explica sobre la seva primera sessió d’entrenament, un cop permès sortir a l’exterior. “Des del pis veia la platja i pensava que tant de bo pogués trepitjar-la aviat. Ha estat meravellós”, hi afegeix en referència la platja Gran. “Hem de ser prudents. És fàcil confiar-nos ara que ens han donat una mica més de llibertat, però no podem oblidar-nos que la situació encara és delicada. Hem d’actuar amb sentit comú i pensant en el col·lectiu”, adverteix.

La millor

Les victòries en les copes del món de surf de neu en la modalitat de mig tub a Copper Mountain (EUA) i Laax (Suïssa) van permetre a Queralt Castellet acabar tercera en la general del campionat. La sisena posició en la cinquena i darrera cita del calendari, a Calgary (Canadà) –en què la xinesa Xuetong Cai assolia el títol per sisena vegada– li assegurava el lloc al podi. Un resultat que es pot qualificar, fins i tot, de menys transcendent que el triomf en la prova dels X-Games d’hivern d’Aspen: or l’any després de guanyar la plata en la tan popular cita als Estats Units. Aquesta és la millor temporada de la seva carrera, superant la de l’any abans, quan ja havia estat la més prolífica de la seva carrera quant a resultats. “Ha estat la millor temporada de la meva carrera fins al dia d’avui, amb uns resultats que al principi no esperava arribar a aconseguir, la veritat”, afirmava fa un any, quan va ser segona de la general de la copa del món, amb una victòria i un segon lloc, quarta en el mundial a Park City (EUA) i segona a Aspen. Ella mateixa destaca aquest cicle progressiu: “He pogut recollir els fruits, el premi, a molts anys de feina, aconseguint grans resultats sobretot aquests últims tres anys.” Setena en els Jocs de Pyeongchang, el 2018, el seu millor resultat en un mundial és el segon a Kreischberg (Àustria), el 2015. En la següent cita mundialista, a Sierra Nevada, va ser onzena en mig tub i desena en gran aire. Una trajectòria des de què enfoca la temporada següent, la del 2021, amb l’or en el mundial de mig tub a Zhangjiakou (Xina) com a principal objectiu.

El compromís

El 2015, Queralt Castellet va perdre el seu entrenador i parella, el neozelandès Ben Jolly. Una tragèdia que ella mateixa va explicar en una carta oberta a les xarxes socials en què explicava que la pèrdua suposava per a ella quedar “òrfena de gairebé tot”. “Em va convèncer de passar mig any a Nova Zelanda i l’altre mig als Estats Units, per entrenar als tubs adequats per millorar la meva tècnica: va millorar els meus moviments, em va fer pujar en el rànquing i em va consolar quan, malgrat que sempre hi vaig estar a prop, mai fins ara no havia obtingut el premi d’una medalla”, deia llavors, abans de declarar el seu “compromís de ser encara millor”. Llavors, la vallesana es va instal·lar a Suïssa per entrenar-hi. “Hi han construït un tub espectacular. Miraré d’afrontar en una nova maduresa els nous reptes esportius que se’m posin al davant”, argumentava, abans de mostrar el seu desig: “Mirar el cel des del lloc més alt del podi i dedicar-li els meus èxits. Sempre sabré que seran també seus.”

6
ors
i 14 podis acumula en la copa del món: Arosa i Saas-Fee (Suïssa), el 2011, Snowmass (EUA), el 2018, Calgary (Canadà), la temporada passada, i Copper Mountain (EUA) i Laax (Suïssa), la temporada que ha acabat aquest any.
4
Jocs Olímpics
d’hivern ha disputat des del 2006, a Torí, sempre en mig tub. El seu millor resultat, a Pyeongchang el 2018, quan va ser setena.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)