Més esport

Vela

Repetir experiència i millorar

El barceloní Dídac Costa treballa dur per afrontar amb garanties la seva segona volta al món en solitari, que s’iniciarà al novembre

Hi va debutar en la darrera edició, la 2016/17, i va ser el catorzè

El barceloní Dídac Costa treballa a fons per afrontar amb les màximes garanties la seva segona participació en la Vendée Globe 2020/21, la volta al món en solitari, sense escales i sense assistència que s’iniciarà el mes de novembre. El regatista oceànic, de 39 anys, va ser el primer català a completar aquesta prova i va finalitzar en la 14a posició en l’última edició que es va fer, la 2016/17, ja que es disputa cada quatre anys. En l’edició d’enguany, Dídac Costa, que és bomber de professió, arribarà a la sortida molt més ben preparat, amb el vaixell millorat i amb molta més experiència. Vol lluitar fins al final i espera superar el seu resultat de fa quatre anys.

La Vendée Globe té prevista la sortida des del port francès de Les Sables d’Olonne el diumenge 8 de novembre a la una i dos minuts del migdia. Serà la novena edició que es disputarà des de la seva creació, l’any 1989, i hi ha 35 vaixells inscrits. Els participants baixaran per l’oceà Atlàntic, creuaran el Pacífic i l’Índic per tornar a pujar per l’Atlàntic i completar un recorregut d’una distància aproximada de 28.000 milles o 52.000 quilòmetres. El rècord de la prova el va establir el francès Armel Le Cléac’h en guanyar l’edició de fa quatre anys amb 74 dies, 3 hores, 35 minuts i 46 segons. El barceloní Dídac Costa la va completar en 108 dies, 19 hores, 50 minuts i 45 segons, i va acabar el 14è dels 18 vaixells que la van finalitzar entre els 30 que van sortir. En aquella ocasió, va tenir problemes les primeres hores de la regata, va haver de tornar a port per fer reparacions i va tornar a sortir quatre dies més tard amb tota la flota per davant. Va afrontar la competició amb il·lusió i, malgrat els problemes que va tenir, va completar la regata.

“Aquest cop, amb la meva experiència i amb l’optimització feta al vaixell, que la passada edició no vaig poder fer per falta de pressupost, lluitaré fins al final i intentaré millorar el lloc que vaig aconseguir llavors”, ha manifestat Dídac Costa. El barceloní explica que, aquesta edició, hi haurà 35 participants, de què 19 portaran vaixells amb els foils, els alerons laterals. “Amb tants vaixells nous, és difícil predir en quin lloc pots quedar, però tinc el temps de referència que vaig aconseguir llavors. Quedar entre els deu primers? No diré que sigui impossible, però amb tants vaixells amb foils seria extraordinari i això dependrà també dels abandonaments que hi pugui haver”, comenta.

Durant el confinament per la pandèmia, Dídac Costa ha treballat com ha pogut en el seu vaixell a la nau del varador de la Fundació per a la Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). “Hem fet el que hem pogut atesa la situació. Esperava fer la prova de les 2.000 milles (3.700 km) obligatòries per a la classificació de la Vendée Globe al maig-juny i va ser impossible. Ara la tinc prevista per a l’agost.”

Aquest segon projecte de Dídac Costa de fer la volta al món en solitari es va iniciar el juliol de l’any passat, gairebé fa un any, i va començar per la compra de l’Imoca Open 60 Kingfisher, el mateix vaixell (botat el 2000) amb què va competir en l’anterior edició. Tenir el seu propi vaixell és important per poder treballar millor i amb més temps i també, com diu el regatista oceànic: “Comptar amb el meu propi vaixell em dóna més visibilitat davant els patrocinadors.” Un vaixell que ha d’estar més de cent dies fent la volta al món i afrontant llocs tan inhòspits com el ara cap Horn a l’Amèrica del Sud i el de Bona Esperança a Sud-àfrica necessita una bona posada a punt i els treballs que s’estan fent al Kingfisher passen per desmuntar-ne la quilla i el bulb, canviar-hi els rodaments del timó, els pistons hidràulics de la quilla i modificar els tancs de llast i l’aïllament del casc, perquè el vaixell sigui més lleuger. “Crec que la meva tossuderia, la meva manera d’insistir i insistir fa que tot això pugui sortir millor, tant aquesta edició com la propera. Faig això perquè m’agrada i perquè vull fer-ho. El que no faré mai serà no intentar-ho i penedir-me tot seguit per no haver-ho fet”, afirma Dídac Costa.

108
dies,
19 hores, 50 minuts i 45 segons va ser el seu temps en l’edició del 2016/17.
52.000
quilòmetres
és la distància aproximada que faran els vaixells.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)